A nemzet színészével, a József Attila Színház művészével a színházi évad végén beszélgettem kedvenc szerepekről, nyaralásról és unokái pályaválasztásáról.

Bodrogi Gyula fiatalokat meghazudtoló lendülettel mesélte, hogy nyáron is munka vár rá, de azért jut idő majd pihenésre is az unokái körében.

Bodrogi GyulaFotó: Dudás Szabolcs/Origo

Véget ért az idei évad a József Attila Színházban - melyik volt a kedvenc szerepe az elmúlt időszakban?

Jelenleg a József Attila Színházban a Mici néni két élete című darabban játszottam, és nagyon élveztem minden percét. A pályámat ebben a színházban kezdtem, és a 24 évből, amit benne töltöttem, nehezen tudnék kedvenc darabot, szerepet választani. A legkedvesebbek talán a Kaktusz virága, a Szókimondó asszonyság, a Kaviár és lencse voltak, de sorolhatnám még tovább is, hiszen ez az életem. Igaz, van olyan szerep is, amit nem szeret egy színész, de azt hamar elfelejti. A József Attila Színházban sok szép élményem volt, hiszen ott kezdődött a pályám.

Jövőre milyen új szerepek várnak önre?

Egyelőre, ami biztos, hogy a Nemzeti Színházban lesz egy 56-os színdarab, abban kaptam szerepet, emellett pedig több darabban is játszom ott.

Hogyan fog telni a nyár: vadászattal, unokázással, nyaralással?

Remélem, minden belefér majd: pihenés, nyaralás, vadászat. De lesznek fellépések is különböző városokban, például Gödöllőn a Dzsungel könyvében játszom majd a kígyót. Néhány nap múlva pedig Kazanyba utazom vendégfellépésre - igaz, jobban szeretem, ha itthon vannak az előadások. Van, aki utazós típus, van, akinek mindegy, hová, csak utazzon, ezzel szemben nekem mindenütt jó, de legjobb itthon. A nyaralást pedig majd aktuálisan kitaláljuk. 

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Egy alternatív gyógyászati termék reklámjához adta nevét - ön hisz ebben, próbálta már ezt a terméket?

Most is szedem megelőzésképpen. Úgy tudom, olyan összetevőket tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert, és azt tapasztalom, hogy a 82 évemhez képest rendben vagyok. Nem tudom, milyen lenne, ha nem szedném, hiszen régóta minden reggel beveszem.

Sokan találgatják, hogy a termék reklámjában a művész úr családja látható?

Nem, ez egy szerep volt, de nagyon jól eltalálta a rendező, mert sokakban az merült fel, hogy velük együtt vállaltuk a felkérést.Ügyes volt, aki kitalálta a reklámot, mert érdekes lett, és szerintem az egy reklám dolga, hogy beszéljenek róla, ezt pedig elértük vele.

Az unokákkal mennyi időt tud együtt tölteni, lesznek közös programjaik a nyáron?

Természetesen! Ők már nagyok, 11 és 14 évesek, amikor engedi az idő, együtt vagyunk, beszélgetünk, pihenünk.

Fotó: Dudás Szabolcs/Origo

Ők nem gondolkodnak a színészi pályában?

Egyelőre nem! A színészet egy különös szakma. Van olyan kollégám, aki elvégezte a Műszaki Egyetemet, építészmérnök lett, és elment segédszínésznek. A színészet furcsa dolog, van, aki pici kora óta színész akart lenni, és az lett, van, akinek ez nem sikerült. Ez a hivatás bármikor elkezdődhet, van, aki 20 vagy 30 évesen kezdi el, mert a színészet kiválasztja, ha pedig nem választja ki, akkor hiába erőlködik, nem sikerül neki.

Az unokákat támogatná, ha ezt a hivatást választanák?

Természetesen! Semmiről nem beszélném le őket, és semmire nem beszélem rá őket, de bármit választanak, melléjük állok.