A magyar kabaré egyik leghíresebb és kétségkívül legtöbbet emlegetett alakja, akinek viccei még ma is aktuálisak. Hofi Géza, a Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista ma lenne 80 éves.

Hofi Géza a Magyar Rádió szilveszteri műsorában elhangzott táncdalfesztivál-paródiájával vált ismertté 1968-ban. Egy évvel később a Mikroszkóp Színpadhoz szerződött, amelynek 1982-ig volt tagja. Estjei hangfelvételen jelentek meg, sokuk aranylemez lett. Hofi Géza egyéni stílust teremtett, a magyar kabaréműfaj külön úton járó, kiemelkedő népszerűségű mestere lett. Néhány videóval emlékezünk a legnagyobbra.

Forrás: FORTEPAN/RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ ÚJSÁG

„Józsi bácsi, a disznó mennyit fog fialni?! – Mennyi a terv, elvtárs? – 14! – Ezt megmondták a disznónak is? Azé’ jobb, ha maga beszél vele, mégiscsak egy szinten vannak...”

„Képzeld el, a feleségem vasárnapra akart rántott húst csinálni, és mellé krumplipürét. Kiment a kamrába, hogy behozza a krumplit, összeesett és meghalt. – És te mit csináltál? – kérdezte a barát. –Há’ rizst!

„Géza, hallod, ez a nyüves Kossuth rádió mit mondott, hogy a harangok Rómába mentek. Géza, mi van itt? Rendszerváltozás, Géza? Nem lesz ebből baj, ha visszajönnek a kommunisták? – Mama! Ha ébren van, ne álmodjon, az Istenit neki! Ez itt a hírek, nem pedig a kívánságműsor!

Hofi Géza átesett egy szívinfarktuson 1990-ben, később a szemét is műteni kellett, de gyógyulása után 2002 februárjában tért vissza a színpadra, sajnos már csak két hónapot játszott. 2002. április 10-én nem ébredt fel Hofi Géza, holttestére második felesége, Hoffman Ildikó talált rá reggel.