Nem bírod ki egy évig a Trónok harca szereplői nélkül?

szereplők film Trónok harca
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ legnépszerűbb tévésorozata majd’ egyéves pihenőjére vonult a következő évadig, de ha addig is látni akarod Tyriont, Jamiet, Daeneryst, Havas Jont és a többieket, akkor van mihez fordulni: összegyűjtöttük az őket alakító színészek eddigi legismertebb filmszerepeit.

Peter Dinklage (Tyrion)

A ragyogóan tehetséges Dinklage fizikai adottságai nyilván erősen behatárolták a karrierje nagy részében, hogy milyen szerepeket játszhatott a mozivásznon. Így is akadt azonban a pályafutásában egy kiemelkedő és emlékezetes filmfőszerep már korábban is: ez volt Az állomásfőnök című, 2003-as, nevetős-könnyes független film - melyben egy olyan magányos fickót játszott, aki egy üresen álló egykori vasúti épületet örököl, hogy aztán odaköltözve megismerkedjen a környéken lebzselő fura figurákkal. De Dinklage emlékezeteset alakított a Kés/alatt című sorozatban, a Narnia krónikáiban, a Halálos temetésben és annak amerikai remake-jében is, a Trónok harca sikere óta pedig tényleg megnyílt előtte a filmszerepek szinte korlátlan tárháza, ahogyan ezt a Pixelben vagy az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban láthattuk is.

Lena Headey (Cersei)

A Trónok harca hideg és kegyetlen szépségét játszó Headey a húszas éveiben jellemzően kisebb mellékszerepek játszott mozifilmekben: Napok romjai, Maugli, a dzsungel fia, Anyegin, Ripley és a maffiózók... Igazán híressé aztán Gorgo királyné szerepe tette a 300-ban (és annak folytatásában), majd jött a Sarah Connor krónikái című Terminator-tévésorozat címszerepe. A legemlékezetesebb viszont talán a Dredd főgonoszaként volt mozivásznon, és mint az alábbi videón látható, már abban is hasonló módon rendezte a konfliktusait, mint Cersei...

Kit Harington (Havas Jon)

A Trónok harca történetében fokozatosan egyre nagyobb szerepet játszó, göndör fürtjeivel és kisfiús mosolyával hódító Kit Harington nem volt különösebben ismert színész a sorozat előtt - olyannyira, hogy Havas Jon jelentette az első kamerák előtti munkáját. A Trónok harca sikere aztán persze számára is hozott több mozis mellék (A hetedik fiú, Silent Hill: Kinyilatkoztatás) és főszerepet (Az ifjúság végrendelete, Kémvadászok) is az utóbbi években. A legnagyobb mozis kalandját pedig a Pompeji hozta, melyben a kitörő vulkán árnyékában harcolt a szerelméért ókori gladiátorként.

Nikolaj Coster-Waldau (Jamie)

A szőke herceg első mozis munkája rögtön emlékezetesre sikeredett: pályakezdő színészként az Éjjeliőr a hullaházban dán eredetijében (Éjféli játszma) rögtön főszerepet játszhatott. Ezután nyilván hazai filmek követték egymást a karrierjében, majd az ezredforduló óta már hollywoodi produkciók (A sólyom végveszélyben, Mennyei királyság, Feledés, Egyiptom istenei) epizódszerepei is. A legnagyobbat viszont így is két skandináv filmben alakított: a Fejvadászokban egy Jamie-hez hasonló szupersármos főgonoszt, a Második esélyben viszont az újszülött gyermekét elvesztő, és láncreakciót indító döntést hozó, őrlődő családapát.

Emilia Clarke (Daenerys)

A Trónok harcában kemény, királynői karaktert kell játszania, pedig Emilia Clarke legfőbb vonzerejét az elbűvölő mosolya és bájos huncutsága adja — és ez utóbbi Danerysként csak nagyon ritkán villanhat meg. Ahogyan Sarah Connorként sem (igen, Lena Headey és ő alakították már ugyanazt a karaktert), így nem csoda, hogy vele együtt nagyot bukott a Terminator Genisys. Viszont annál emlékezetesebbre sikerült a felbukkanása Jude Law vagány lányaként a Dom Hemingwayben, valamint a főszereplése a még most is mozikban futó, Mielőtt megismertelek című romantikus drámában.

Jonathan Pryce (Főveréb)

A Trónok harca legutóbbi évadának szereplői között talán a legnagyobb név Jonathan Pryce, akinek négy évtizedes mozis karrierje szinte végig az élvonalban telt, igaz jobbára karakterszínészként. Ő volt például Madonna férje az Evitában, a főgonosz A holnap markában című Bond-filmben, vagy Keira Knightley apja A Karib-tenger kalózai-szériában. De játszott azért főszerepet is jelentős mozifilmben, nem is akármilyenben: Terry Gilliam korszakos disztópia-mozijában, a Brazilban ő alakította azt a kishivatalnokot, aki a jövő nyomasztó és diktatórikus társadalmában kerül zűrbe a szabadság után vágyakozva.

Pilou Asbæk (Euron Greyjoy)

Ugyan ebben az évadban még épp csak felbukkant (és hatalmat szerzett) a Vas-szigetek új királya, de érzésünk szerint a sorozat eseményeiben még fontos szerepet fog játszani - annál is inkább, mert egy igazán kiváló színészt szerződtettek a szerepére. A dán Pilou Asbæk a magyar mozi- és tévénézőknek is ismerős lehet: például az Emberrablás, vagy a még most is játszott Egy háború főszereplőjeként, esetleg a Borgiák ésa Borgen című című sorozatokból. De felbukkant már a Lucy című akciófilmben is, az e hónapban érkező Ben-Hur remake-ben pedig ő lesz Poncius Pilátus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.