Alig ért véget a labdarúgó Európa-bajnokság, de a világ máris olimpiai lázban ég. A 2016-os sporteseményt Rio de Janeiróban rendezik meg, ami minden eddiginél emlékezetesebbnek ígérkezik. Az idei, 31. nyári olimpiai játékokra rekordszámú nevezés érkezett, összesen 206 ország delegálja sportolóit az eseményre.

Míg a helyszínen több mint 7,5 millióan, addig a műholdas közvetítéseknek köszönhetően több mint 4,5 milliárdan szurkolhatnak honfitársaiknak. Az olimpiákkal kapcsolatban azonban számos más érdekesség is van - ebből gyűjtötte össze most a SES, a világ vezető műholdas szolgáltatója a legérdekesebb tényeket. Íme, 10 érdekesség az olimpiákról:  

Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

1. Az 1936-os berlini olimpia volt az első, amit élőben közvetített a televízió.

2. Habár a győztesek aranyat nyernek az olimpiákon, az igazság az, hogy az érmük nem tömör arany. Valójában már közel 100 éve nem tiszta aranyból készítik a medálokat. Helyette ezüstből öntik ki, majd arannyal vonják be őket.

3. Eddig három alkalommal maradt el olimpia, mindannyiszor háború miatt.

4. Az első néhány újkori olimpián még nem tartottak megnyitó ünnepséget. Csak az 1908-as londoni olimpiával jött ez divatba, azóta pedig a rendező városok folyamatosan próbálják felülmúlni egymást a különböző produkciókkal.

5. A 2016-os riói olimpia lesz az első olyan alkalom az olimpiák történetében, hogy egy dél-amerikai ország a vendéglátó. A város 2009-ben nyerte meg a rendezés jogát, maga mögé utasítva ezzel Chicagót, Madridot és Tokiót.

Forrás: MTI/AP/Leo Correa

6. Magyarország eddig 480 érmet szerzett az olimpiai játékokon, melynek 35%-a arany volt. Ezzel a legeredményesebb olyan nemzet vagyunk, amely még nem rendezett olimpiát.

7. Az egyik legsikeresebb magyar úszónő, Egerszegi Krisztina egyben a legfiatalabb magyar sportoló is, aki olimpiai bajnok lett. Míg Egerszegi 14, addig a vívó Gerevich Aladár 50 éves volt, amikor aranyérmet nyert, ezzel pedig ő vált a legidősebben olimpiai bajnoki címet szerzett sportolónkká.

8. Olimpiai bajnok úszóink eddig összesen 16 137 métert úsztak az aranyérmekért a döntőkben.

9. Hazánk első olimpiai aranyérmét Hajós Alfrédnak köszönhetjük. Érdekes módon, egy modern medencében úszva, 100 méteren, a mai bajnokoktól több mint 42 méterrel maradna le. Hajósnak azonban a Pireuszi-öböl 12 fokos vizében kellett teljesítenie.

10. Magyar szempontból az 1952-es helsinki olimpia volt a legsikeresebb, ahol sportolóink összesen 42 érmet szereztek.