Irány Európa! Kulturális programok őszre

Forrás: salzburg.info/Luigi Caputo -
művészet opera színház kultúra nyaralás2016 program Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg a nyár a szikrázóan kék tengerpartoké, addig az ősz a kulturális kalandozásoké, az európai hosszúhétvégeké. De mégis hova érdemes ellátogatni? Nézzük!

A salzburgi Festspielhaus – A világ egyik legnagyobb színháza

A salzburgi Nagy Fesztiválszínház a művészet szerelmeseinek fellegvára. A világ egyik legrangosabb zenei fesztiváljának, a A Salzburgi Ünnepi Játékoknak egyik legszebb és leglátványosabb rendezvényhelyszíne.

Irány Európa! Kulturális programok őszre Großes Festspielhaus Salzburg Forrás: salzburg.info/Luigi Caputo

A Nagy Fesztiválszínház építésének munkálatai 1956-ban tereprendezéssel kezdődtek: a hatalmas színpadnak, illetve épületnek helyet kellett teremteni, ezért a Mönchsberg hegy falából hordtak el kereken 55.000 köbmétert.100 méter széles Nagy Fesztiválszínház a világ egyik legnagyobb méretű ilyen intézménye. Az 1960. július 26.-án rendezett megnyitón Herbert von Karajan vezényelte Richard Strauss Rózsalovagját.

Forrás: Dreamstime

Őszi kultúrprogramok Salzburgban

A Kultúra Napjai Salzburgban (Salzburger Kulturtage) 2016. X. 13 – 26. Zenekari hangversenyek, kamarahangversenyek, egyházi zene és sok más.

Salzburg Őszi Dzsesszfesztiválja (Jazz & the City) 2016. X. 19 – 23. A jazz, a világzene és az elektronikus zene fesztiválja a salzburgi óvárosban.

A milánói Scala – A csodákkal teli operaház

A Milánói Scala méltán a világ egyik leghíresebb operaháza, és egyébként az egyik legnagyobb is: a színpad 24 méter hosszú, 21,6 méter mély, magassága 20 méter volt. Befogadóképességét illetően a sűrű átépítések miatt csak becslés létezik, azt tudni viszont, hogy a megnyitó előadást 3500 személy tapsolta végig.

Forrás: Wikipédia

Az Milánói Scalát az teszi igazán varázslatossá, hogy a legnagyobbak darabjait mutatták be a színpadán: Rossinit, Mozartot, Verdit és Puccinit is lelkesen ünnepelte az olasz közönség. Lelkes művészetrajongóként mindenképpen érdemes jegyet váltanunk akár egy operára akár egy balettra. Az előadási időn kívül vezetett túrákat is tartanak az épületben, ahol még egy kis múzeum is megtekinthető.

Forrás: Instagram/teatroallascala

A párizsi Louvre – Ahol kitárul a világ

A világ egyik legnagyobb művészi gyűjteménye található meg a párizsi Louvre-ban. Az épület eredetileg erőd volt, amely a város védelmére szolgált, majd a 14. századtól a királyok lakhelye lett, mígnem XIV. Lajos áttelepült Versailles-ba. Ekkor festők és szobrászok csapata költözött a termekbe, s az épület a szépművészet központja lett. Múzeumként a Louvre 1793-ban nyitotta meg kapuit, és az akkor sem csekély mennyiségű műkincs azóta csak tovább gyarapodott.

Forrás: Dreamstime

A keleti régiségektől kezdve a Milánói Vénuszon és a legnagyobb olasz festők munkáján keresztül, mint a híres Mona Lisa, egy óriási plakátgyűjtemény is megtalálható a múzeumban. Még a divatrajongók is megtalálhatják számításaikat, hiszen a 16. századtól napjainkig a párizsi divat alakulkását is végigkövetik. A Louvre egy igazi nagy kaland, amit nem érdemes kihagyni!

Forrás: Dreamstime

Stílust teremtettek – Ők Párizs legnagyobb divatikonjai!

Merészség, a konvenciókon való túllépés, stílusteremtés – ez jellemzi azokat a nagy tervezőket, akik a 20. században átírták a divat történelmét. Coco Chanel, Christian Dior, Yves Saint-Laurent mind nagy hatású tervezők, akiknek a neve összeforrt Párizzsal. Olvasd el a Life.hu cikkét!
Zombiriadó! Szavazz: melyik a legijesztőbb filmes élőhalott?http://www.life.hu/kult/20160825-szavazas-arrol-melyik-a-legijesztobb-zombi.htmlSzereted a horrort? Vagy inkább az izgalmas thrillerek bilincselnek le jobban? És hogy állsz a zombifilmekkel? Sok remekmű látott már napvilágot ebben a műfajban - manapság fordulatokkal teli forgatókönyvekkel, remek rendezésben és nem utolsósorban világhírű maszkmesterek által megmunkált élőhalottakkal kerülnek a mozivászonra. Kult--5 elképesztő tény, amit nem tudtál Operaházrólhttp://www.life.hu/kult/20160203-5-erdekesseg-amit-nem-tudtal-az-operahazrol.htmlTudtad, hogy az Operaház megnyitóján hatalmas botrány volt? És azt, hogy a II. világháború alatt óvóhellyé alakították az épület pincerendszerét? Vagy azt, hogy az Operaház legnagyobb csillára több, mint 2 tonnás? Íme, 5 érdekesség, amit még biztosan nem hallottál Magyrország egyik legpatinásabb épületének történetéről! KultOrigo19 éve halt meg Diana: a fél világ még most is siratjahttp://www.life.hu/kult/20160830-diana-halalanak-evforduloja-19-evvel-ezelott-hunyt-el-augusztus-31.htmlIkon: életében is az volt, és a halála után is az maradt Diana hercegnő, akinek elvesztését sokan nem tudják ennyi idő után sem feldolgozni. Csodálatos személyisége és szépsége miatt ő egy igazi példakép.KultAFPNevess velünk! Vicces panorámaképeken kacag az internet http://www.life.hu/kult/20160825-panoramakepek-a-nagyvilagbol-igy-rontottak-el-sajat-fotojukat-majd-toltottek-fel.htmlCsúnya vége lett ezeknek a próbálkozásoknak. Egy dolog azonban mégis jól sült el: sikerült megszerezni, és feltölteni őket az internetre. KultOrigoKöszönj el méltóképp a nyártól – íme, a legjobb programok! http://www.life.hu/kult/20160825-kulturalis-programajanlo-augusztus-25-28-programok-mozi.htmlMozi, színház és érdekes előadás is szerepel a listán, úgyhogy bárki megtalálja a kedvére valót a következő összeállításunkban. Nem kell bezárkóznod, hiszen a jó idő közeledtével egyre több szabadtéri program vár rád, főleg a belvárosban. Vedd elő a naptárad, és írd be a következő eseményeket. KultOrigo17 érdekesség A kis kedvencek titkos életérőlhttp://www.life.hu/kult/20160824-a-kis-kedvencek-titkos-elete-mozifilm-mese-erdekessegek.htmlA magyar mozikban is hatalmas népszerűségnek örvend az az új animációs film, amely megmutatja: mi mindent csinálnak, és milyen kalandokon esnek át a háziállataink, amikor otthon magukra hagyjuk őket? Összegyűjtöttünk egy nagy adag különleges információt A kis kedvencek titkos életéről. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.