A háziállatok egyedi azonosítása érdekében évek óta kötelező az úgynevezett microchip, melyet az állatorvosok ültetnek be a kutya, macska vagy egyéb állat nyakbőre alá.

A chip egy speciális eszközzel, a chipleolvasóval ellenőrizhető, az adatokat viszont nem közvetlenül rajta, hanem a hozzá tartozó számhoz rendelt, online adatbázisban tárolják. Ez azt jelenti, hogy amikor egy állat egyedi azonosítóját leolvassák, csak annak száma válik hozzáférhetővé, de a mögötte lévő adatok eléréséhez speciális, jellemzően az állatorvosokat megillető jogok kellenek. Ők azok, akik a nyilvántartó adatbázisba – www.petvetdata.hu – lépve nemcsak az állathoz rendelt főbb adatokat, hanem a személyesebb információkat is láthatják, így a gazdi nevét és elérhetőségét.

Forrás: Dreamstime

A microchip azonban nemcsak az állat és a gazda közötti kapcsolatot hivatott megteremteni, bár ez az előnye is hatalmas, hanem a chipszámhoz rendelten az egyes oltások, a kutya előéletével kapcsolatos egyéb adatok is nyilvántarthatók, illetve az önkormányzatokat is segíti az ebösszeírási feladataik végrehajtásában egy ilyen, a kutyákat egyértelműen azonosíthatóvá tevő rendszer.

Fontos tudni, hogy amikor az utcán kutyát találunk, az egyedi azonosító ellenőrzése a legelső feladat, hiszen így sokszor rövid úton előkeríthető a gazda is. Azon azonban, ha a talált jószágban a leolvasó nem talál chipet, még a kötelezővé tétel után évekkel sem szabad meglepődni, a gazdák jelentős része továbbra sem tartja fontosnak az egyedi azonosítást. Mivel hivatalosan oltani sem lehet olyan állatot, amelyik nem azonosítható, illetve még ha fizikailag be is adják neki a vakcinát, akkor sem minősül oltottnak, így joggal merül fel a kérdés, hogy hol bújtatják el azt a rengeteg állatot, akik továbbra is rendszeren kívüliek maradtak...