A gazdi adatait a kutyába töltik?

Forrás: Dreamstime -
kutya állat állatvédelmi hét macska gazdi chip
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A háziállatok egyedi azonosítása érdekében évek óta kötelező az úgynevezett microchip, melyet az állatorvosok ültetnek be a kutya, macska vagy egyéb állat nyakbőre alá.

A chip egy speciális eszközzel, a chipleolvasóval ellenőrizhető, az adatokat viszont nem közvetlenül rajta, hanem a hozzá tartozó számhoz rendelt, online adatbázisban tárolják. Ez azt jelenti, hogy amikor egy állat egyedi azonosítóját leolvassák, csak annak száma válik hozzáférhetővé, de a mögötte lévő adatok eléréséhez speciális, jellemzően az állatorvosokat megillető jogok kellenek. Ők azok, akik a nyilvántartó adatbázisba – www.petvetdata.hu – lépve nemcsak az állathoz rendelt főbb adatokat, hanem a személyesebb információkat is láthatják, így a gazdi nevét és elérhetőségét.

Forrás: Dreamstime

A microchip azonban nemcsak az állat és a gazda közötti kapcsolatot hivatott megteremteni, bár ez az előnye is hatalmas, hanem a chipszámhoz rendelten az egyes oltások, a kutya előéletével kapcsolatos egyéb adatok is nyilvántarthatók, illetve az önkormányzatokat is segíti az ebösszeírási feladataik végrehajtásában egy ilyen, a kutyákat egyértelműen azonosíthatóvá tevő rendszer.

Fontos tudni, hogy amikor az utcán kutyát találunk, az egyedi azonosító ellenőrzése a legelső feladat, hiszen így sokszor rövid úton előkeríthető a gazda is. Azon azonban, ha a talált jószágban a leolvasó nem talál chipet, még a kötelezővé tétel után évekkel sem szabad meglepődni, a gazdák jelentős része továbbra sem tartja fontosnak az egyedi azonosítást. Mivel hivatalosan oltani sem lehet olyan állatot, amelyik nem azonosítható, illetve még ha fizikailag be is adják neki a vakcinát, akkor sem minősül oltottnak, így joggal merül fel a kérdés, hogy hol bújtatják el azt a rengeteg állatot, akik továbbra is rendszeren kívüliek maradtak...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.