Nagy sikerrel játsszák a hazai mozik A lány a vonaton című filmet, melyben Emily Blunt nap mint nap a vasúton utazva lesz szemtanúja egy rejtélyes bűnügynek, majd részese a rejtély megoldásának. Ezen alkalomból mi pedig összegyűjtöttük a filmtörténet sok-sok híres vonatos filmje közül a legfontosabbnak tartott és kedvenc darabjainkat.

A Generális (1926)

A némafilm és a burleszk egyik legnagyobb alakja, Buster Keaton életművének tán legkiemelkedőbb filmje A Generális - amelynek címe egyben egy mozdony neve. Ez a mozdony pedig fontossá lesz az amerikai polgárháború harctéri eseményeiben, az akaratlanul hőssé váló, csetlő-botló (és persze halálosan szerelmes) főszereplővel egyetemben. A film vonatos üldözési jelenetei, kaszkadőrmutatványai, látványos megoldásai mai szemmel is lenyűgözőek, nem is beszélve a humoráról. Szerencsére akár az egész alkotás is megtekinthető már az interneten:

Gyilkosság az Orient-expresszen (1974)

Agatha Christie egyik leghíresebb krimijéből több filmfeldolgozás is készült, de vitán felül ez az 1974-es verzió a legsikerültebb - köszönhetően elsősorban a közreműködők egészen elképesztő névsorának: a rendezői székbe Sidney Lumet (Tizenkét dühös ember, Hálózat) ült, a legendás vonatjárat utasait pedig olyanok játszották, mint Ingrid Bergman, Sean Connery, Anthony Perkins, Lauren Bacall, Michael York vagy a Poirot-t alakító Albert Finney. Egy karakterekre épülő, végig szűk helyszínen játszódó, feszült bűnügyi film esetében pedig nincs fontosabb a színészi játéknál.

Életvonat (1998)

A vonatokhoz kapcsolódó számos (történelmi) kép közül az egyik legszörnyűbb a második világháború idején vagonokkal haláltáborokba indított deportáltak látványa. Ezt a traumát igyekszik játékos, de nem komolytalan módon feldolgozni ez az európai koprodukcióban, román rendező által készített film. Melynek főhőse igazából egy teljes kelet-európai falu - melynek lakosai megtudva, zsidóként mi várna rájuk, megszervezik a saját áldeportálásukat, egy halálvonat helyett életvonatra téve fel mindent.

Polar Expressz (2004)

Szomorú vonatút után örömteli, gyász után ünnep: ebben a filmben a vasút egyenesen az Északi-sarkra viszi a gyerekeket, hogy részesei lehessenek a karácsony misztériumának. A speciális, félig animációs technikának köszönhetően pedig Tom Hanks több szerepben is brillírozhatott ebben a látványos és vonatos családi moziban.

Börtönvonat Yumába (2007)

A westernek világában gyakran visszatérő motívum a vonat, elsősorban mint a Vadnyugat meghódításának, a modern civilizáció terjedésének szimbóluma. Már a legelső westernfilmnek tartott, 1903-as A nagy vonatrablásban is nyilván fontos szerepet játszott, és hát persze mindenki emlékszik a Volt egyszer egy vadnyugat főgonoszának egyedi vasúti kocsijára, vagy ott egy másik Leone-western, az Egy marék dinamit hosszú-hosszú vonatos akciójelenete. Ebben a frissebb és szintén remek vadnyugati filmben pedig el kell érni egy bizonyos Yumába tartó vonatot - ami nem könnyű feladat, ha az embernek épp egy hírhedt banditavezér van az őrizetére bízva.

Snowpiercer – Túlélők viadala (2013)

Francia képregény alapján készült dél-koreai film, amerikai sztárokkal: nem meglepő hát, hogy globális problémákat boncolgat. Konkrétan az emberiség sorsát egy apokaliptikus eljegesedés után, amikor egyedül egy Noé bárkájaként funkcionáló atomvonat utasai maradnak életben. A vonaton felépített rendszer pedig kísértetiesen modellezi a jelen világának társadalmát - egészen addig, míg lázadás nem kezdődik, a leghátsó vagonoktól a mozdony felé haladva.

A lány a vonaton (2016)

Paula Hawkins magyarul is olvasható, azonos című sikerregényéből készült ez az október 6-a óta mozikban futó thriller, melynek főhősnője a vonaton ingázva lesz tanúja egy bűnügynek. Vagy legalábbis azt hiszi, de ahogy egyre többet megtudunk róla és a körülményekről, minden és mindenki gyanússá válik. A rejtély kiderítéséhez pedig újabb vonatozásokon, vasúti töltéseken és aluljárókon keresztül vezet az út.