Eszenyi Enikő február 25-től látható a Vígszínház új bemutatójában, a Szentivánéji álomban. A színésznő most Shakespeare ikonikus karakterének, Pukknak bőrébe bújik. A Víg igazgatónőjének nem ez az első találkozása a legendás darabbal.

„Mestereim, Horvai István és Kapás Dezső már az első évben minden osztályukban a Zuboly- gyakorlattal kezdték a tanítást a Színművészeti Főiskolán" – meséli Eszenyi Enikő. „Zuboly a Szentivánéji álom egyik mesterembere, amatőr színész, aki minden szerepet szeretne eljátszani. A gyakorlat lényege, hogy nekünk a Rómeó és Júlia minden szerepét el kellett játszanunk. Ezáltal a tanáraink megismertettek minket egy adott színdarabbal, másrészt a „zubolysággal", ami arra nevel, hogy minden szerepedet szeresd, minden szerepről tudd, hogy miről szól, miért te kaptad, mit akarsz vele elmondani."

Forrás: Daniel Dömölky/Daniel Dömölky

 

Eszenyi Enikő azt is elárulta, hogy a mai napig emlékszik egykori osztálytársai Zuboly- gyakorlataira, annyira különlegesek voltak ezek a szituációk. „Az osztályunk később feldolgozta a Szentivánéjit, akkor Hermiát játszottam. Néhány év múlva, 1983-ban Marton László a Pestiben színpadra állította és nagyszerűen elemezte a darabot. Rudolf Péter volt Pukk, én az Első Tündér szerepét kaptam, mi kezdtük az előadást. Izgalmas rendezés volt, amiben öröm volt benne lenni."

A Szentivánéji álom Shakespeare legforrongóbb komédiája, amelyben mindenki átalakul, leveti a bőrét, kivetkőzik önmagából vagy éppen önmagává vedlik át, hogy aztán másnap reggel, fátyolos szemmel megébredve elgondolkodhasson: tényleg énvelem történt mindez? A színház a bemutató kapcsán indítja el új élő műsorát is, melyet a Facebookon bárki élőben követhet majd. A VígLive első adását Valentin napon, február 14-én 17 órakor tartják, ahol a Szentivánéji álom szereplői és alkotói mesélnek az előadás létrejöttéről, és együtt járják körbe a szerelem témáját is. Vendég lesz Eszenyi Enikő mellett többek között Hegedűs D. Géza és Stohl András is.