Még stúdiófelvétel sem készült a Karthago Requiem című számáról, de már szólt a Szabad Európa rádióban. Szigeti Ferenc évtizedekig nem tudta, hogyan kerülhetett ki a dal, de nemrég fény derült a titokra: Kóbor János vitte ki, ő ugyanis rendszeresen csempészett ki magyar dalokat.

Több mint 30 éve írta meg Szigeti Ferenc a Requiem című számot, amit egy tragikus esemény ihletett. Az egyik koncertjükön szívelégtelenségben elhunyt egy fiatal fiú. Az eset nagyon megrázta Szigeti Ferencet, és bár az együttes túlságosan nyálasnak találta a dalt, mégis sikerült rávennie a frontembernek őket arra, hogy játsszák el.

Szigeti Ferenc, a Karthago együttes vezetőjeFotó: Tuba Zoltán - Origo

"A sajtó úgy tálalta a hírt, hogy a Karthago koncertjén halálra tapostak egy fiatalt. Másnap megírtam a Requiemet, ami az együttes tagjainál nem aratott osztatlan sikert, azt mondták, túl nyálas, nem elég rockos" - mondta Szigeti, aki mégis rávette az együttest arra, hogy játsszák el a Budai Ifjúsági Park nyitóbuliján. Pár nap múlva már a Szabad Európa rádióban hallották viszont a dalt, ami érthetetlen volt számukra, hiszen még stúdiófelvétel sem készült. "Ez azóta is rejtély maradt a számomra, pedig nyomoztam utána" - mondta Szigeti Ferenc, akinek kérdésére Kóbor János adott választ.

Kóbor János bevallotta, hogy ő csempészte ki a Karthago dalátFotó: Margitay Klára/Life.hu

"Én vittem ki" - vallotta be az énekes, aki a Blikknek azt is elmesélte, pontosan mi történt. "Akkoriban többet voltunk Nyugaton, mint idehaza, és szinte mindig Münchenen keresztül utaztunk, ahonnan a Szabad Európa sugározta adásait. Az egyik koncertünkön összebarátkoztunk Cseke László műsorvezetővel, aki megkért, hozzunk neki friss magyar dalokat, cserébe pedig mi megkapjuk a legfrissebb világslágereket, aminek viszont a Magyar Rádiónál örültek. Igaz, mindig azt mondtuk itthon, hogy vásároltuk ezeket, nem az ellenségtől kaptuk. A Szabad Európánál nagyon diszkréten kezelték a cserekereskedelmet, így sohasem derült fény a különleges barterre. A Requiem is így került ki, és lett még nagyobb sláger" - mondta az Omega énekese.