Az idei Oscar-gálán történt minden idők legdurvább bakija: Warren Beatty és Fay Dunaway rossz kártyát kaptak, így rossz film címét hirdették győztesnek. Végül kínos módon, de kiderült, hogy a Kaliforniai álom helyett a Holdfény nyerte a legjobb film díját idén.

Vasárnap este zajlott a 89. Oscar-gála, ahol talán az évezred legkínosabb bakiját sikerült elkövetni. A Kaliforniai álom készítői elmondták szívhez szóló köszönőbeszédeiket, majd ezek után kiderült, hogy nem is őket illeti a dicsőség, ugyanis a Kaliforniai álom helyett a Holdfény című filmnek ítélték idén az aranyszobrocskát.

Elindultak természetesen a találgatások is, vajon ki követhetett el hibát, ami egy ekkora bakihoz vezethet. Emma Stone is beszállt az esélylatolgatásba, most azonban kiderült, valójában ki a hibás. Az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája közleményben tudatta a világgal, mi történt akkor este:

Oscar-szoborForrás: AFP/2016 Getty Images/Frazer Harrison

"Mélységesen sajnáljuk, hogy hibáztunk a legjobb film díjának átadásakor a vasárnap esti Oscar-gálán. Tiszteletünket fejezzük ki továbbá minden résztvevő előtt, akik méltóságteljesen viselkedtek a körülmények ellenére is. Minden érintettől elnézést kérünk. Fay Dunaway-től és Warren Beattytől is, a filmesektől és a tévé előtt ülő összes nézőtől is" - állt az akadémia közleményében. 

Az elmúlt 83 évben az akadémia a Pricewaterhouse Coopers céget bízta meg azzal, hogy kezelje a szavazatszámlálási folyamatokat, beleértve a pontos eredmények kezelését is. A megbízott cég teljes mértékben felelősséget vállal a ceremónia alatt a protokoll megsértéséért. Nagy valószínűség szerint a PwC többet nem kezeli a gála szavazatait. Azt is tudni, hogy a szavazatszámláló bizottság egyik alkalmazottja, Brian Cullinan okolható a bakiért, ugyanis ő adott rossz borítékot Warren kezébe, színpadra lépés előtt