Legutóbb ugyan az Oscar-gála kínos bakija miatt került reflektorfénybe, de Warren Beattyre nem jellemzők a hibák, sem a karrierjében, sem a magánéletében. Hollywood legendás nőcsábászát és korszakos alkotóját jubileumi születésnapján a legemlékezetesebb filmjeiből válogatott összeállítással ünnepeljük.

Bonnie és Clyde (1967)

A látványosan tehetséges, látványosan jóképű és látványos családból (a nővére Shirley MacLaine) származó Warren Beatty az ötvenes évek végén kezdte a színészi pályáját, a hatvanas évek elején pedig a mozikarrierjét. Néhány év alatt olyan rendezőkkel forgatott, mint Elia Kazan, John Frankenheimer, vagy Arthur Penn. Így amikor utóbbival ismét együtt dolgoztak a Bonnie és Clyde-on, Warren Beatty már ismert sztárnak számított. A film is csak az ő közreműködése miatt valósulhatott meg, mivel a gengszterműfajt ekkorra már leírták Hollywoodban. Beatty így a producere is lett a filmnek, ami egy szintén rendkívül eredményes karrier első állomását jelentette a kamera másik oldalán is. A Bonnie és Clyde pedig végül megújította a műfajt, és klasszikus alkotás lett belőle.


McCabe és Mrs. Miller (1971)

A rendezőlegenda Robert Altman deheroizáló westernjében Warren Beatty egy utazó szájhőst alakított, aki egy isten háta mögötti, újonnan kiépülő határvároskában fog bele üzleti vállalkozásba, és fog össze több vonatkozásban is a helyi bordély csinos tulajdonosnőjével. Amikor pedig az igazán súlyos arcok is megérkeznek a településre, fel kell vállalnia a korábban előadott pisztolyhős szerepet. Mindezt pedig Zsigmond Vilmos kamerája előtt.

Vörösök (1981)

Warren Beatty az egyetlen olyan filmes, akit két Oscar-gálán is négy különböző díjra jelöltek, méghozzá a legnagyobb kategóriákban: főszereplőként, rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként is egyszerre. Az első ilyen eset az Ép testben épp, hogy élek című filmjével történt, a második pedig a Vörösökkel, amely egy idealista amerikai kommunista élettörténetét helyezte nagyszabású történelmi drámába. És ami olyan hatásosra sikerült, hogy egy ilyen témával még a hidegháború közepén is sikert tudott aratni Amerikában.

Dick Tracy (1990)

Warren Beatty már akkor képregényfilmet készített, amikor ez még nem is volt annyira menő, mint manapság: a kilencvenes évek elejének egyik látványos szuperprodukciójában többek között Al Pacino és Madonna oldalán játszotta el a film noir detektívlegenda Dick Tracyt. És azóta is tervez folytatást készíteni a filmhez, amiből egyenlőre csak egy vicces, felvezető áldokumentumfilm valósult meg. Mondjuk 80 felett már valószínűleg nem ő játszaná a címszerepet egy második részben, vagy egészen új megközelítést kapna a hős.

Warren Beatty a Dick Tracy című filmbenForrás: giphy.com

Bugsy (1991)

Listánk korábbi filmjei után talán nem meglepő a tény, hogy Warren Beatty kimondottan vonzódik a klasszikus gengszterkorszakhoz, Bugsy Siegel pedig ennek az érának volt egy valóban élt, hírhedt alakja. Aki a korabeli Hollywooddal is kapcsolatba került, ez pedig kiváló témát szolgáltatott Barry Levinson nagyszabású filmjének. A Bugsy pedig arról is nevezetes, hogy Beatty ennek a forgatásán jött össze Annette Benninggel, aki hosszú évtizedek playboykodása után végleg meghódította a szívét, és aki azóta is a felesége.

Bulworth – Nyomd a sódert!

Warren Beatty nevezetes arról is, hogy rendkívül aktív a közügyekben: elkötelezett demokrata, és akár a filmes karrierjét is felfüggesztette egy-egy időszakra azért, hogy mindene erejével általa nemesnek vélt ügyeket támogasson. Így hát nem csoda, hogy politikai témájú filmet is készített, méghozzá egy szatírát: a Bulworth címszereplője egy olyan szenátor, aki végleg kiábrándul mindenből, és öngyilkos akar lenni, amihez bérgyilkost fogad fel maga ellen. Már minden mindegy alapon pedig elkezd őszintén beszélni a választóinak, amivel nem várt sikert arat... A filmhez annak idején nagy sikerű videoklip is készült, Beatty közreműködésével:

Rules Don't Apply (2016)

Több mint 15 év kihagyás után tért vissza tavaly a filmvilágba Warren Beatty, méghozzá egy általa írt és rendezett mozival. Amiben Howard Hughes-t, a rejtélyek övezte milliomos-feltaláló-filmrendezőt alakította (akinek az alakja az Aviátor című filmből is ismerős lehet). Persze itt már nem egyedül áll a középpontban, hanem átadta a terepet a fiataloknak is: a filmben tiltott szerelem szövődik az alkalmazottai, egy ifjú sofőr és egy színésznői ambíciókat dédelgető lány között.