Lapinformációk szerint egyre többen mondanak fel a Vígszínház társulatából. Úgy tudni, eddig két tucat kolléga távozhatott. Most pedig az is kiderült, hogy miért hagyják ott a színházat Eszenyi Enikő munkatársai.

A Blikk információi szerint az évad végével közel 25 munkatárs távozik az Eszenyi Enikő vezette teátrum kötelékéből. Ahogy arról korábban a Life.hu beszámolt, a sort Stohl András kezdte, őt több színész, köztük Lengyel Tamás, Kerekes József és Bata Éva követte.

Stohl András a VígszínházbanForrás: Szalontai Ábel

A lap szerint a társulat ismert tagjai mellett közel egytucatnyi háttérmunkás is máshol keresi a boldogulást, felmondott például a gazdasági igazgató és Eszenyi Enikő személyi titkára is. Mivel a budapesti színházi világban több új játszóhely is nyílt az utóbbi hetekben, több pedig hamarosan nyitja meg a kapuit, egyre több lehetőség nyílik háttérmunkásoknak, a díszleteseknek, a hang- és fénytechnikusoknak is, ráadásul gyakran magasabb fizetésért.

"A színészek esetében is probléma az alacsony fizetés, a sorozatok, a tévés produkciók sokkal többet fizetnek. Ráadásul a Vígben nehéz egyeztetni is, nagyon szigorú az intézményvezetés, így nehéz két dolgot egyszerre csinálni, így választani kell: vagy a nagy presztízsű Vígszínház, vagy a jobban fizető munka" – mesélte az egyik kolléga arról, hogy a színészek miért távoznak, de hozzátette: a háttérmunkásoknak is elsősorban a pénz, illetve annak hiánya a legnagyobb motiváló erő.

Eszenyi EnikőForrás: Daniel Dömölky/Daniel Dömölky

Két, a Vígszínházat elhagyó színész, Járó Zsuzsa és Mészáros Máté azonban másról is beszélt. Megerősítették Kovács Patrícia egykori víges színésznő korábbi állításait, hogy Eszenyi Enikő nem bízik eléggé a színészekben, és nem ad nekik lehetőséget arra, hogy a szakmai határaikat feszegessék. "A kőszínházban nem bíznak eléggé a színészben, nem bíznak abban, hogy anélkül is el tudnám játszani a szerepemet, hogy alám teszik a drága jelmezt, díszletet, hogy a színészi jelenlét önmagában is elég erő lehet" – árulta el a KútszéliStílus nevű színházi blognak a színésznő, Mészáros pedig még továbbment.

Úgy látom, egyre nehezebb fenntartani a kőszínházi struktúrát, nem tudnak jó értelemben vett kapitalisták lenni. Megszokták, hogy jön a pénz. (...) Mindenre jut pénz, csak a színészre nem, aki viszont nem nagyon tud máshol pénzt keresni."

A lap kérdésére, hogy mi okozza a felmondási hullámot, és mi lesz így a teátrummal a következő évadban, azt a választ kapták, hogy a Vígszínház az évad végén megtartja szokásos sajtótájékoztatóját.