Egyesek szerint hosszú távon igazán gazdaggá teheti Pápai Jocit az Eurovíziós Dalfesztivál.

A fiatalember milliókat kereshet a kijevi szereplésnek köszönhetően, amelynek elsősorban a reklámértéke a megfizethetetlen, köszönhetően ennek a hatalmas show-nak, amelyet nem csak a résztvevő 42 országban, de Kínában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban is közvetítenek, így több mint 100 millió emberhez jut el - írja a Blikk.

A lap által megkérdezett szakmabeliek szerint az Euróvízió több millió, akár tízmillió forintot is hozhat Joci konyhájára.

Joci az Eurovízió színpadánForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

"Nagy előny Pápai Joci nak, hogy versenydala, az Origo zenéjét és szövegét is ő írta, így nemcsak az előadói, de a szerzői jogdíjjal is számolhat. Ám hiába érhet mondjuk egy ilyen dal akár másfél-két milliót is, az átalakult zenei piac miatt Jocinak akkor is csak 6-800 ezer forint üti a markát az Origo után egész éves jogdíjként" - jelentette ki egy zenei menedzsmenttel foglalkozó cég tulajdonosa.

"A pénz egy részét, úgy harminc-negyven százalékot leveszi a kiadó, amely komolyan megkéri az árát annak, hogy befektet egy előadóba, finanszírozza a klipjeit, a fotózását, a stúdiót. Emellett ott a koncerteket szervező cég, illetve a menedzser, ők szintén rendszeresen részesülnek a sikerek miatti bevétel bizonyos százalékában. Az utóbbi időben pedig bejöttek a képbe az úgynevezett publisher cégek, amelyek az internetes (iTunes, Spotify, YouTube) felületek bevételeinek behajtásában segítenek, persze nem ingyen. Ezek után a legjobb esetben is maximum a bevétel fele marad egy előadónál, de van, hogy kevesebb" - tette hozzá bennfentesünk.

De akkor miért éri meg? Erre egy másik szakember adta meg a választ, aki elárulta, az Eurovízión való részvétel és esetleges jó helyezés a fellépések esetén térül meg.

Több a megkeresés és az előadó ilyenkor esetleg gázsit is emelhet. Nem is beszélve, hogy még évekkel később is hívják Európa-szerte eurovíziós rendezvényekre, amelyek szintén jó bevételt jelentenek. Igazán ebben van pénz.