Már látható a mozikban a Wonder Woman, amelyben Gal Gadot amazon hercegnőként jár élen a harcban és az akciózásban az első világháború idején, gyakran saját kezével megóvva a (szeretett) férfiakat. Ennek apropóján pedig listára gyűjtöttük azon nőtársait, akik szinték emlékezetes és emblematikus módon kalandoztak a filmvásznon.

Ellen Ripley (Sigourney Weaver - A nyolcadik utas: a Halál és további 3 Alien-film)

Minden Ripley-vel kezdődött: a hetvenes évek legvégéig elképzelhetetlen volt, hogy egy akcióközpontú, hollywoodi fősodorba tartozó, mainstream film főhőse nő legyen, aki a pasiknál is keményebb a túlélésben, és a gonosz ellenfelek lenyomásában. Olyannyira, hogy eredetileg még Ripley-t is férfinak írták meg, de végül Ridley Scott rendezőnek nagyon megtetszett az ötlet, hogy csavarjanak egyet a megszokott sci-fi-, horror- és akciósablonokon. Ripley pedig nemcsak legyőzte a gyilkos xenomorphokat az űrben, de a sikerével megnyitotta az utat a jövőbeli kolléganői előtt is.

Alice (Milla Jovovich – A kaptár-filmek)

Miután a nagy filmstúdiók rájöttek arra, hogy női főszereplővel is el lehet adni akcióközpontú mozikat, arra is rájöttek, hogy még a férfiúi igényekre is rá lehet játszani velük: nem gond, hogy egy kemény csaj rúgja szét a pasik fenekét a filmben, ha ezt elég látványosan, és pláne lenge ruhában teszi! Lara Croft, az Underworld-filmek Selene-je, és listánk néhány további szereplője mellett ezen hősnőtípus egyik legjellegzetesebb képviselője Alice, aki az exmodell Milly Jovovich alakításában hat filmen keresztül irtotta a jövőbeli szörnyeket, és épp nemrégiben búcsúzott csak el A Kaptár: Utolsó fejezettel.

A Menyasszony (Uma Thurman – Kill Bill 1. és 2.)

Quentin Tarantinóról köztudott, hogy mennyire kedveli a női hősöket (és női lábakat), így nem lett volna teljes az életműve egy emlékezetes (és természetesen a mozis elődök előtt is tisztelgő) akcióhősnő megteremtése nélkül. Aki egykor a világ leghalálosabb bérgyilkosainak egyikeként a saját esküvőjén lett áldozata korábbi főnökének és szerelmének, majd a kómából visszatérve kezd szamurájkardos bosszúhadjáratba.

Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence – Az éhezők viadala-filmek)

Már egy új generáció hősnője Katniss, akinek kalandjait nem is titkoltan a 2010-es évek tinédzsereinek moziba csábításának céljával vitték filmre — persze ifjúsági sikerregények nyomán, és a jelenleg legkelendőbb fiatal színésznő alakításában. Katniss pedig jött, látott és győzött: a mozipénztáraknál és a jövőbeli, disztópikus társadalom forradalmában egyaránt.

A Fekete Özvegy (Scarlett Johansson – Bosszúállók-, Amerika Kapitály- és Vasember-filmek)

Scarlett Johansson akcióhősnői munkásságából választhattunk volna több szerepet is, hisz emlékezetesen aprította a rosszfiúkat a Lucy és a Páncélba zárt szellem című filmekben — de végül azért esett a választásunk a Fekete Özvegyre, mert talán ez a szerep áll neki a legjobban, és mert ebben még láthatjuk majd további mozikban is.

Wonder Woman (Gal Gadot – Wonder Woman, Batman Superman ellen, Az Igazság Ligája)

Jelenleg nincs sikeresebb trend a mozikban a szuperhősfilmeknél, és noha felbukkantak női hősök az eddigi ilyesfajta filmekben is, de a kimondottan rájuk épülő darabok valahogy sosem váltak be. Eddig: az izraeli szépségkirálynőből lett új hollywoodi sztárszínésznő, Gal Gadot ugyanis sikerre vitte az amazon hercegnő, Wonder Woman (a mozikban jelenleg is látható) eredettörténetét, ezzel pedig remélhetőleg utat tört a többi női szuperhősmozi előtt is.

Lorraine Broughton (Charlize Theron – Atomszőke)

Charlize Theron már a legutóbbi Mad Max-filmben is bebizonyította, hogy milyen kemény csaj tud lenni, és milyen jól áll neki az akciózás - meg a kopasz fej. A legújabb, Budapesten forgatott, június végén mozikba kerülő kémfilmjében ugyan a frizurája teljesen más lesz (lásd a címet), de ettől függetlenül itt is akcióhősnőként tündököl, méghozzá dögös zenékre végrehajtott látványos koreográfiákban bunyózva és lövöldözve.