Nők, nők, nők – róluk szólt a 2017-es Emmy-gála. Hatalmas kis hazugságok, A szolgálólány meséje, Az alelnök. Ezek voltak a legtöbbet díjazott sorozatok idén, és mindegyik történet központi szereplője egy vagy több erős nő. Mintha végre valami tényleg változna Hollywoodban, ám egyelőre csak a tévében...

Átadták a 2017-es Emmy-díjakat, ez pedig azt is jelenti, hogy elkezdődött egy újabb díjátadó szezon, ami egészen jövő februárig tart majd. A rutinos házigazda, Stephen Colbert rögtön a gála elején elénekelt egy dalt arról, hogy a tévé soha nem volt színvonalasabb, mint most, de ha az ember jót akar magának, akkor ne a híreket nézze, mert Kim Dzsonguntól a globális felmelegedéséig ömlik ránk a ..., na pont az. Azért nyitóbeszédében szurkálódott egy kicsit az önmagukat ünneplő sztárokkal és a Trónok harcával, majd felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig lehet adakozni az elmúlt időszakban természeti katasztrófákkal sújtott államok javára. Colbert megemlítette azt is, hogyan költözik át a tévé egy már nem is olyan új platformra, hiszen csak idén a Netflix több tucatnyi jelölést zsebelt be olyan csúcssorozatokkal, mint a Stranger Things, House of Cards (Kártyavár) vagy a The Crown.

Stephen Colbert a 2017-es Emmy-gálánForrás: AFP/Frederic J. Brown

De kiemelte a 2017-es év egyik legemlékezetesebb újonc sorozatát a This Is Us-t (Rólunk szól) is. Az hogy Colbert beszédében mennyire volt jelen az elnök és Hollywood közötti harc, jól mutatja, hogy beszéde közben, besétált a színpadra a Fehér Ház nemrégiben távozó szóvivője, Sean Spicer.

Ez pedig egy olyan geg volt, amire tényleg senki nem számított.  

Az első győztessel el is indult a Netflix a díjak bezsebelésének útján, mert a drámasorozatok legjobb mellékszereplőjének járó díjat John Lithgow kapta. A színész a The Crown első évadában igencsak emlékezetesen alakította Winston Churchillt, és nagyrészt az ő nagyságának tulajdonította, hogy megnyerte idén az Emmy-t. A díjátadó hamar el is indult a „darálás” útján. Nyert Laura Dern, ezzel pedig az HBO is húzhatott a falra egy strigulát, na nem a Trónok harca, hanem a Hatalmas kis hazugságok miatt. Az este két legszórakoztatóbb díjátadója a Mom (Anyák gyöngye) két sztárja, Anna Farris és Allison Janney voltak, akik hozták a sorozatukból jól ismert figurákat.

„Tudod mi az az Emmy? Amikor szépen felöltözött nők és férfiak összegyűlnek, hogy megkaparintsanak egy aranyozott szobrocskát, amit úgyis Julia Louis-Dreyfus nyer” – ez már Stephen Colbert egyik átvezetőjében hangzott el. Ami attól függetlenül igaz, hogy Julia Louis-Dreyfus minden Emmy-díjat megérdemel. Ezután újabb díjazott léphetett színpadra, és ahogyan borítékolni lehetett a Hulu is elkezdte begyűjteni a saját szobrocskáit, hiszen nyert Bruce Miller, A szolgálólány meséjének írója. A kötelező szünet után a Hatalmas kis hazugságok gyarapította az Emmy-díjainak számát azzal, hogy nyert a rémesen unalmas köszönőbeszédet mondó rendezőjük. Amennyire unalmas volt Jean-Marc Vallée, annyira volt látványos, ahogyan Dolly Parton, Jane Fonda és Lily Tomlin végigvonult a színpadon, hogy egy újabb díjat adjanak át a Hatalmas kis hazugságoknak, vagyis Alexander Skarsgardnak, mint a legjobb mellékszereplőnek.

Dolly Parton, Jane Fonda és Lily Tomlin a 2017-es Emmy-gálánForrás: AFP/Frederic J. Brown

Az este legőszintébb pillanatát a legjobb női mellékszereplőnek járó díjjal jutalmazott Ann Dowdnak köszönhetjük.  

A szolgálólány meséjének színésznője ugyanis nem hitte el, hogy nyert, így csak néhány másodperces szünet után indult el a színpad felé. A díjátadó felénél nagyon úgy tűnt, hogy 2017-ben az HBO és a Hulu uralja majd az Emmy-gálát, de még bizakodhatott a Netflix is, hiszen a vígjátékoknál a legjobb írónak járó díjat Lena Waithe nyerte. A Master Of None alkotója ráadásul az első afroamerikai nő, akit íróként Emmy-díjjal jutalmaztak. És utána is egy sikeres nő léphetett a színpadra, méghozzá Reed Morano A szolgálólány meséjének rendezője, aki élete első komolyabb díját nyerte.

Nemcsak John Oliver duplázott idén, de az Atlanta sztárja Donald Glover is, aki a legjobb rendező és a legjobb színész is lett. A sitcomok legjobb színésznőjének járó elismerését, a néhány nap múlva visszatérő Will és Grace sorozat sztárja, Debra Messing adta át, méghozzá Julia Louis-Dreyfusnak.

A Veep (Az alelnök) színésznőjének ez a nyolcadik(!) Emmy-díja.  

Julia Louis-Dreyfus, az Egyesült Államok alelnökét/elnökét alakítja a vígjátéksorozatábanForrás: AFP/Mark Ralston

2012 óta minden évben ő lett a vígjátéksorozatok legjobb színésznője! Hogy ez mennyire jelentős és fontos pillanat, arra Kevin Spacey is ráérezhetett, mert telefonnal videózta kolléganője nagy pillanatát. Julia Louis-Dreyfusnak nem kellett messzire mennie, mert a Veep elnyerte a legjobb vígjátéksorozatnak járó díjat is. Az HBO jövőre leköszönő szériája harmadik éve zsinórban nyeri meg ezt a kategóriát.

Nicole Kidman alapvetően nem tévés színésznő, de amikor elvállal valami képernyős munkát, azért jutalmazzák is valamivel, már a fizetési csekken kívül. Így volt ez idén is.

Ezúttal a Hatalmas kis hazugságokban nyújtott alakításáért vihette haza az Emmy-szobrot. Meglepő módon ő volt az egyetlen, akit nem kevertek le, vagyis bármennyire is hosszú volt a beszéde, nem indult el a zene. Khm. Neki sem kellett messzire mennie, hiszen a Hatalmas kis hazugságok is duplázott. Az HBO szériája lett a legjobb minisorozat az idén.

Nicole Kidman visszafogott ünneplése az Emmy-gálánForrás: AFP/2017 Getty Images/Alberto E. Rodriguez

Amíg a The Crown a sorozatok között, addig Kevin Spacey és Liv Schreiber a színészek között voltak az este legnagyobb vesztesei.  

Bármelyikük megérdemelte volna az aranyszobrot, azonban a drámasorozatokból a legjobb színész Starling K. Brown (This Is Us, Rólunk szól) lett. Az este legkarakteresebb díjátadója idén Jeffrey Dean Morgan volt, aki a The Walking Deadből ismert baseballütőjét szerencsére nem hozta be a színpadra, helyette remekül szórakoztatta magát a bakizásaival. Ő adta át a legjobb színésznőnek járó díjat a dráma kategóriában, amit Elisabeth Moss nyert meg A szolgálólány meséjében nyújtott alakításáért.

Elisabeth Moss boldogságaForrás: AFP/Mark Ralston

A színésznőt eddig kilencszer(!) jelölték, de ez az első alkalom, hogy szoborral mehetett haza a gáláról. És igen, újabb duplázásról beszélhetünk, mert A szolgálólány meséje elhozta a legjobb drámasorozatnak járó díjat is.

Mondtam én az elején: erős női karakterek, erős sztorik, tehetséges színésznők. 

A 2017-es Emmy-gála győztesei

 • Legjobb női színész (dráma) - Elisabeth Moss (A szolgálólány meséje)
 • Legjobb női színész (vígjáték) - Julia Louis-Dreyfus (Az alelnök)
 • Legjobb színész (dráma) – Starling K. Brown (Rólunk szól)
 • Legjobb színész (vígjáték) – Donald Glover (Atlanta)
 • Legjobb női színész (minisorozat vagy tévéfilm) – Nicole Kidman (Hatalmas kis hazugságok)
 • Legjobb színész (minisorozat vagy tévéfilm) – Riz Ahmed (Aznap éjjel)
 • Legjobb drámasorozat - A szolgálólány meséje
 • Legjobb vígjátéksorozat – Veep (Az alelnök)
 • Legjobb tévéfilm – Black Mirror
 • Legjobb minisorozat – Hatalmas kis hazugságok
 • Legjobb női mellékszereplő (dráma) – Ann Dowd (A szolgálólány meséje)
 • Legjobb mellékszereplő (dráma) – John Lithgow (The Crown)
 • Legjobb női mellékszereplő (vígjáték) – Kate McKinnon (SNL)
 • Legjobb mellékszereplő (vígjáték) – Alec Baldwin (SNL)
 • Legjobb női mellékszereplő (minisorozat, vagy tévéfilm) – Laura Dern (Hatalmas kis hazugságok)
 • Legjobb mellékszereplő (minisorozat vagy tévéfilm) – Alexander Skarsgard (Hatalmas kis hazugságok)
 • Legjobb Variety Late Show – Last Week Tonight With John Oliver
 • Legjobb Variety – SNL
 • Legjobb reality – The Voice
 • Legjobb rendező (vígjáték) – Donald Glover (Atlanta)
 • Legjobb rendező (dráma) – Reed Monaro (A szolgálólány meséje)
 • Legjobb rendező (minisorozat vagy tévéfilm) – Jean-Marc Vallée (Hatalmas kis hazugságok)
 • Legjobb rendező (Variety) – Don Roy King (SNL)
 • Legjobb író (dráma) – Bruce Miller (A szolgálólány meséje)
 • Legjobb író (Variety) – Last Week Tonight with John Oliver
 • Legjobb író (vígjáték) – Aziz Ansari és Lena Waithe (Master of None)
 • Legjobb író (minisorozat vagy tévéfilm) – Charlie Brooker (Black Mirror)