Emmy 2017: Végre a nőkről szólt az idei díjátadó

Emmy-díj Emmy-gála 2017 Emmy-gála
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nők, nők, nők – róluk szólt a 2017-es Emmy-gála. Hatalmas kis hazugságok, A szolgálólány meséje, Az alelnök. Ezek voltak a legtöbbet díjazott sorozatok idén, és mindegyik történet központi szereplője egy vagy több erős nő. Mintha végre valami tényleg változna Hollywoodban, ám egyelőre csak a tévében...

Átadták a 2017-es Emmy-díjakat, ez pedig azt is jelenti, hogy elkezdődött egy újabb díjátadó szezon, ami egészen jövő februárig tart majd. A rutinos házigazda, Stephen Colbert rögtön a gála elején elénekelt egy dalt arról, hogy a tévé soha nem volt színvonalasabb, mint most, de ha az ember jót akar magának, akkor ne a híreket nézze, mert Kim Dzsonguntól a globális felmelegedéséig ömlik ránk a ..., na pont az. Azért nyitóbeszédében szurkálódott egy kicsit az önmagukat ünneplő sztárokkal és a Trónok harcával, majd felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig lehet adakozni az elmúlt időszakban természeti katasztrófákkal sújtott államok javára. Colbert megemlítette azt is, hogyan költözik át a tévé egy már nem is olyan új platformra, hiszen csak idén a Netflix több tucatnyi jelölést zsebelt be olyan csúcssorozatokkal, mint a Stranger Things, House of Cards (Kártyavár) vagy a The Crown.

Stephen Colbert a 2017-es Emmy-gálán Forrás: AFP/Frederic J. Brown

De kiemelte a 2017-es év egyik legemlékezetesebb újonc sorozatát a This Is Us-t (Rólunk szól) is. Az hogy Colbert beszédében mennyire volt jelen az elnök és Hollywood közötti harc, jól mutatja, hogy beszéde közben, besétált a színpadra a Fehér Ház nemrégiben távozó szóvivője, Sean Spicer.

Ez pedig egy olyan geg volt, amire tényleg senki nem számított.

Az első győztessel el is indult a Netflix a díjak bezsebelésének útján, mert a drámasorozatok legjobb mellékszereplőjének járó díjat John Lithgow kapta. A színész a The Crown első évadában igencsak emlékezetesen alakította Winston Churchillt, és nagyrészt az ő nagyságának tulajdonította, hogy megnyerte idén az Emmy-t. A díjátadó hamar el is indult a „darálás” útján. Nyert Laura Dern, ezzel pedig az HBO is húzhatott a falra egy strigulát, na nem a Trónok harca, hanem a Hatalmas kis hazugságok miatt. Az este két legszórakoztatóbb díjátadója a Mom (Anyák gyöngye) két sztárja, Anna Farris és Allison Janney voltak, akik hozták a sorozatukból jól ismert figurákat.

„Tudod mi az az Emmy? Amikor szépen felöltözött nők és férfiak összegyűlnek, hogy megkaparintsanak egy aranyozott szobrocskát, amit úgyis Julia Louis-Dreyfus nyer” – ez már Stephen Colbert egyik átvezetőjében hangzott el. Ami attól függetlenül igaz, hogy Julia Louis-Dreyfus minden Emmy-díjat megérdemel. Ezután újabb díjazott léphetett színpadra, és ahogyan borítékolni lehetett a Hulu is elkezdte begyűjteni a saját szobrocskáit, hiszen nyert Bruce Miller, A szolgálólány meséjének írója. A kötelező szünet után a Hatalmas kis hazugságok gyarapította az Emmy-díjainak számát azzal, hogy nyert a rémesen unalmas köszönőbeszédet mondó rendezőjük. Amennyire unalmas volt Jean-Marc Vallée, annyira volt látványos, ahogyan Dolly Parton, Jane Fonda és Lily Tomlin végigvonult a színpadon, hogy egy újabb díjat adjanak át a Hatalmas kis hazugságoknak, vagyis Alexander Skarsgardnak, mint a legjobb mellékszereplőnek.

Dolly Parton, Jane Fonda és Lily Tomlin a 2017-es Emmy-gálán Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Az este legőszintébb pillanatát a legjobb női mellékszereplőnek járó díjjal jutalmazott Ann Dowdnak köszönhetjük.

A szolgálólány meséjének színésznője ugyanis nem hitte el, hogy nyert, így csak néhány másodperces szünet után indult el a színpad felé. A díjátadó felénél nagyon úgy tűnt, hogy 2017-ben az HBO és a Hulu uralja majd az Emmy-gálát, de még bizakodhatott a Netflix is, hiszen a vígjátékoknál a legjobb írónak járó díjat Lena Waithe nyerte. A Master Of None alkotója ráadásul az első afroamerikai nő, akit íróként Emmy-díjjal jutalmaztak. És utána is egy sikeres nő léphetett a színpadra, méghozzá Reed Morano A szolgálólány meséjének rendezője, aki élete első komolyabb díját nyerte.

Nemcsak John Oliver duplázott idén, de az Atlanta sztárja Donald Glover is, aki a legjobb rendező és a legjobb színész is lett. A sitcomok legjobb színésznőjének járó elismerését, a néhány nap múlva visszatérő Will és Grace sorozat sztárja, Debra Messing adta át, méghozzá Julia Louis-Dreyfusnak.

A Veep (Az alelnök) színésznőjének ez a nyolcadik(!) Emmy-díja.

Julia Louis-Dreyfus, az Egyesült Államok alelnökét/elnökét alakítja a vígjátéksorozatában Forrás: AFP/Mark Ralston

2012 óta minden évben ő lett a vígjátéksorozatok legjobb színésznője! Hogy ez mennyire jelentős és fontos pillanat, arra Kevin Spacey is ráérezhetett, mert telefonnal videózta kolléganője nagy pillanatát. Julia Louis-Dreyfusnak nem kellett messzire mennie, mert a Veep elnyerte a legjobb vígjátéksorozatnak járó díjat is. Az HBO jövőre leköszönő szériája harmadik éve zsinórban nyeri meg ezt a kategóriát.

Nicole Kidman alapvetően nem tévés színésznő, de amikor elvállal valami képernyős munkát, azért jutalmazzák is valamivel, már a fizetési csekken kívül. Így volt ez idén is.

Ezúttal a Hatalmas kis hazugságokban nyújtott alakításáért vihette haza az Emmy-szobrot. Meglepő módon ő volt az egyetlen, akit nem kevertek le, vagyis bármennyire is hosszú volt a beszéde, nem indult el a zene. Khm. Neki sem kellett messzire mennie, hiszen a Hatalmas kis hazugságok is duplázott. Az HBO szériája lett a legjobb minisorozat az idén.

Nicole Kidman visszafogott ünneplése az Emmy-gálán Forrás: AFP/2017 Getty Images/Alberto E. Rodriguez

Amíg a The Crown a sorozatok között, addig Kevin Spacey és Liv Schreiber a színészek között voltak az este legnagyobb vesztesei.

Bármelyikük megérdemelte volna az aranyszobrot, azonban a drámasorozatokból a legjobb színész Starling K. Brown (This Is Us, Rólunk szól) lett. Az este legkarakteresebb díjátadója idén Jeffrey Dean Morgan volt, aki a The Walking Deadből ismert baseballütőjét szerencsére nem hozta be a színpadra, helyette remekül szórakoztatta magát a bakizásaival. Ő adta át a legjobb színésznőnek járó díjat a dráma kategóriában, amit Elisabeth Moss nyert meg A szolgálólány meséjében nyújtott alakításáért.

Elisabeth Moss boldogsága Forrás: AFP/Mark Ralston

A színésznőt eddig kilencszer(!) jelölték, de ez az első alkalom, hogy szoborral mehetett haza a gáláról. És igen, újabb duplázásról beszélhetünk, mert A szolgálólány meséje elhozta a legjobb drámasorozatnak járó díjat is.

Mondtam én az elején: erős női karakterek, erős sztorik, tehetséges színésznők.

A 2017-es Emmy-gála győztesei

  • Legjobb női színész (dráma) - Elisabeth Moss (A szolgálólány meséje)
  • Legjobb női színész (vígjáték) - Julia Louis-Dreyfus (Az alelnök)
  • Legjobb színész (dráma) – Starling K. Brown (Rólunk szól)
  • Legjobb színész (vígjáték) – Donald Glover (Atlanta)
  • Legjobb női színész (minisorozat vagy tévéfilm) – Nicole Kidman (Hatalmas kis hazugságok)
  • Legjobb színész (minisorozat vagy tévéfilm) – Riz Ahmed (Aznap éjjel)
  • Legjobb drámasorozat - A szolgálólány meséje
  • Legjobb vígjátéksorozat – Veep (Az alelnök)
  • Legjobb tévéfilm – Black Mirror
  • Legjobb minisorozat – Hatalmas kis hazugságok
  • Legjobb női mellékszereplő (dráma) – Ann Dowd (A szolgálólány meséje)
  • Legjobb mellékszereplő (dráma) – John Lithgow (The Crown)
  • Legjobb női mellékszereplő (vígjáték) – Kate McKinnon (SNL)
  • Legjobb mellékszereplő (vígjáték) – Alec Baldwin (SNL)
  • Legjobb női mellékszereplő (minisorozat, vagy tévéfilm) – Laura Dern (Hatalmas kis hazugságok)
  • Legjobb mellékszereplő (minisorozat vagy tévéfilm) – Alexander Skarsgard (Hatalmas kis hazugságok)
  • Legjobb Variety Late Show – Last Week Tonight With John Oliver
  • Legjobb Variety – SNL
  • Legjobb reality – The Voice
  • Legjobb rendező (vígjáték) – Donald Glover (Atlanta)
  • Legjobb rendező (dráma) – Reed Monaro (A szolgálólány meséje)
  • Legjobb rendező (minisorozat vagy tévéfilm) – Jean-Marc Vallée (Hatalmas kis hazugságok)
  • Legjobb rendező (Variety) – Don Roy King (SNL)
  • Legjobb író (dráma) – Bruce Miller (A szolgálólány meséje)
  • Legjobb író (Variety) – Last Week Tonight with John Oliver
  • Legjobb író (vígjáték) – Aziz Ansari és Lena Waithe (Master of None)
  • Legjobb író (minisorozat vagy tévéfilm) – Charlie Brooker (Black Mirror)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.