Állítják: előkerülhet a Borostyánszoba néhány darabja

Forrás: AFP/Alexander Zemlianichenko -
borostyánszoba Adolf Hitler
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértők szerint hamarosan előkerülhetnek az egykori Borostányszoba értékes darabjai. 

Schlüter, porosz származású építész munkásságának legkiemelkedőbb alkotása kétségkívül a Borostyánszoba, amelyet még I. Frigyes rendelésére készített el. Az uralkodó kérése az volt, hogy a helyiség minden szegletét borítsák be borostyán-faragványokkal, ez pedig így is történt. ,

Előkerülhet a Borostyánszoba néhány darabja Forrás: AFP/Alexander Zemlianichenko

De nem sokáig lehetett gyönyörködni Schlüter munkájának szépségében, ugyanis a fia, I. Frigyes Vilmos jókora államadósságot örökölt az apjától, mikor a trónra került. Éppen ezért rengeteg kincstől kellett megválnia, többet között a Borostyánszobától is.

Adolf Hitler és Franz Halder vezérezredes Forrás: Bundesarchiv

A szoba értékes berendezése Nagy Péter orosz cár markába került, de a második világháború alatt a nácik lerohanták a Szovjetúniót, és apró darabokra szedték a Borostyánszobát. A faragványok ládákba kerültek, majd Königsbergbe (Kalinyingrád) szállították. De 1945 óta senki nem tudja, hogy pontosan hol lapulnak.

Most viszont azt állítják a szakértők, hogy a kincsek egy föld alatti komplexumban vannak Drezdában. Peter Lohr Georadar radarképeket használ a terület vizsgálására, de biztosat még nem lehet tudni. Véleménye szerint több nyomot is talált, ami arra utal, hogy megtalálták a borostyánkincseket, de a vizsgálatok még folynak - írta meg a DailyStar.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.