Meghalt Gord Downie, a Tragically Hit kanadai rockegyüttes énekese, dalszerzője, aki a kanadai nemzeti identitás kitörölhetetlen részévé vált a kisvárosokról, a kanadai irodalomról és a jégkorongról írt dalaival.

Az 53 éves Downie-nál 2015-ben diagnosztizáltak rosszindulatú agydaganatot. Helyi idő szerint kedd este halt meg családja körében - közölte szerdán a család. A súlyos beteg Downie, akit Kanada nem hivatalos koszorús költőjeként tartottak számon, múlt év augusztusában az ontarioi Kingstonban teltházas koncerten búcsúzott rajongóitól.

Justin Trudeau kanadai kormányfő könnyeket hullatva méltatta a "nemzet legjobb dalszerzőjét", akitől mint mondta, erőt és inspirációt merített.

Downie közismert volt frenetikus színpadi jelenlétéről, arról, hogy a dalok közben hosszú történeteket mesélt el. Az 1980-as években alakult Tragically Hip főiskolai zenekarként kezdte pályafutását, és mind a klasszikus, mint az alternatív rockadókon igen népszerű volt. 14 albumot adtak ki, sikerük azonban leginkább Kanadára és az Egyesült Államokra korlátozódott.

Gord Downie múlt év augusztusában az ontarioi Kingstonban teltházas koncerten búcsúzott el rajongóitól.Forrás: AFP