Január 18-ától játsszák a hazai mozik A legsötétebb óra című filmet, aminek középpontjában Winston Churchill második világháborús, történelemfordító tettei állnak. Churchill szerepében pedig Gary Oldman látható – pontosabban nem látható, hisz gyakorlatilag felismerhetetlen a maszkmesteri és színészi bravúrnak köszönhetően. A szenzációs alakítás kiváló apropót szolgáltatott, hogy listára gyűjtsük a filmtörténet hasonló nevezetes eseteit.

Robert De Niro - Dühöngő bika (1980)

Robert De Niro legendás alakítása a legendás ökölvívó, Jake LaMotta szerepében több szempontból is bravúros átalakulást hozott: a színész ugyanis először kigyúrta, és bokszolóvá képezte ki magát a fiatal LaMotta figurája kedvéért, majd az e célra beiktatott forgatási szünetben felhízott az öreg LaMottát eljátszandó. Utóbbi esetben már a maszkmesterek is szerepet kaptak, és Robert De Niróra itt tényleg alig lehet ráismerni.

Eddie Murphy – Amerikába jöttem (1988)

Eddie Murphy különösen szeret játszani a maszkokkal és a nagy átalakulásokkal: egy ideje már szabályosan sportot űz az ilyesmiből (lásd Bölcsek kövéreNorbit), de először az Amerikába jöttem esetében villantotta meg ezirányú vonzalmait. Az alábbi jelenetben például minden egyes karaktert ő alakít, köztük egy echte zsidó öregembert is!

Charlize Theron - A rém (2003)

Oscar-szobor is járt azért a bravúrért, ahogyan a világ egyik legszebb színésznője, Charlize Theron elcsúfította magát a világ egyik legdurvább (lelkű) nője, a sorozatgyilkos Aileen Wuornos szerepének kedvéért. Persze maga a csúnyulás mit sem ért volna, ha nem társul mellé a sokkolóan erős színészi alakítás is.

Helen Mirren – A királynő (2006)

A sminkesek és maszkosok nem is játszottak különösebb szerepet abban az átváltozásban, ahogyan Helen Mirrenből egyszer csak II. Erzsébet angol királynő lett a filmvásznon, és noha még az arcvonásaik sem különösebben hasonlítanak egymásra, mégis tökéletesen hiteles lett a végeredmény. De hát Helen Mirren óriási színésznő, és ezt ez esetben az Amerikai Filmakadémia is elismerte.

Tom Cruise - Trópusi vihar (2008)

Tom Cruise röpke, de annál emlékezetesebb mellékszerepe a Trópusi viharban tényleg tipikusan az az eset volt, ami sokaknak csak a stáblista olvasásakor esett le. Nem véletlenül: a mindig sármos szépfiúként felbukkanó Cruise itt kopaszság, szőrösség, virsliujjak és gusztustalan viselkedés álcája mögé bújt, a törtető filmproducereket kiparodizálva.

Daniel Day-Lewis - Lincoln (2012)

Daniel Day-Lewis az utóbbi időben híres arról, hogy csak néhány évente vállal el egy-egy filmszerepet - akkor pedig olyanokat, amik izgalmas, nagy kihívást jelentenek, és minden részletre kiterjedően készül fel rájuk. Ilyen volt az amerikai történelem meghatározó és közismert figurája, Lincoln elnök szerepe is Steven Spielberg filmjében, a végredmény pedig egy valóban lenyűgöző összeolvadás lett. Oscart érően, de ez a mostani listánkon szinte már általános.

Gary Oldman - A legsötétebb óra (2017)

Az Oscar-díjat egyre többen emlegetik Gary Oldman kapcsán is: egyrészt még sose nyerte el, másrészt pedig olyan bámulatos teljesítményt nyújt Winston Churchill szerepében, hogy egyértelműen ő az esélyese az idei gálának. Gary Oldman eddig is híres volt az átváltozási képességeiről (Sid és Nancy, Drakula, Tiszta románc, Az ötödik elem...) de a bulldogképű angol miniszterelnök még az ő pályáján is merész vállalás.