Már mozikban a mamipornó, bocsánat minden idők legsikeresebb erotikus mozirománcának harmadik része, ebből az alkalomból pedig összegyűjtöttünk egy csokor különleges információt a filmről.

1. A szürke ötven árnyalatának erősen vegyes fogadtatása után szárnyra keltek olyan hírek, hogy Jamie Dornan a folytatások főszerepét már nem vállalja el. Végül 2015 februárjában jelentette be, hogy a további két részben is ő játssza majd Christian Grey-t.

Az első rész után szárnyra kapott a pletyka, hogy Jamie Dornan nem vállalja a főszerepet a folytatásban - szerencsére nem így történtForrás: Giphy

2. A pletykákban az is közrejátszott, hogy Jamie Dornan és a női főszereplő Dakota Johnson köztudottan eléggé ellenszenvesnek találták egymást az első rész forgatása során, és nem épp a legjobb viszonyban váltak el utána. Az új rész sajtóeseményein ezt maguk is bevallották, de szerintük ez megváltozott, mióta idővel jobban is megismerték a másikat.

3. A szabadság ötven árnyalatát egyszerre forgatták le A sötét ötven árnyalatával, azaz a most mozikba került felvételek már közel kétévesek.

4. A dupla forgatásnak köszönhetően előfordult olyan, hogy egy adott helyszínen hol a második, hol a harmadik részből vettek fel egymás után jeleneteket.

5.

Ez a módszer a tévésorozatokban is dolgozó színészek számára nem szokatlan, Jamie Dornan például a Hajsza című sorozatban volt, hogy egyetlen napon öt különböző epizódhoz vett fel snitteket, így nem jelentett ez számára itt sem gondot.

Jamie Dornan számára nem okozott gondot a dupla forgatásForrás: Youtube

6. A tévésorozatokban még sosem szerepelt Dakota Johnson viszont megküzdött ezzel az ide-oda ugrálással, saját bevallása szerint zavarta a koncentrációban és átélésben.

7. Abból a szempontból viszont örült a színésznő ennek a módszernek, hogy így nem látszik rajta semmilyen öregedés, aminek a jeleit ő az eltelt egyetlen év alatt is látványosnak tartja.

8. Ha már korproblémák: a sztori szerint Christian Grey 27 éves az utolsó regény eseményei idején, míg Jamie Dornan 34 volt a forgatás idején.

9. James Foley rendező szerint viszont a költséghatékonyabb egyszerre forgatás ellenére is sikerült megoldani, hogy A sötét ötven árnyalata és A szabadság ötven árnyalata két különböző stílusú film legyen.

James Foley rendező szerint sikerült megoldani, hogy a két film a dupla forgatás ellenére is különböző stílusú legyenForrás: Youtube

10. Ám még így is 55 millió dollárra rúgott végül csak külön a harmadik film költségvetése is.

11. Néhány belső jelenethez a híres kanadai énekesnő-dalszerző Sarah McLachlan („Angel", „I Will Remember You") a saját lakását adta kölcsön a filmeseknek.

12. Az egyik legutolsó forgatási helyszín Nizza volt: itt épp akkor tartózkodott a stáb, amikor 2016 nyarán a szörnyű, teherautóval tömegbe hajtós terrortámadás történt. Szerencsére a film stábjából senki sem sérült meg a terrortámadásban.

13. Gia Matteo karakterének megteremtéséhez Arielle Kebbel színésznő maga találta ki azt a vörös körömdizájnt, ami szerinte leginkább kifejezi a figura provokatív eleganciáját.

Gia Matteo karakterének megteremtéséhez Arielle Kebbel színésznő maga találta ki azt a vörös körömdizájntForrás: Youtube

14. Ez Dakota Johnson negyedik olyan filmje, ami épp Valentin-napon kerül a mozikba. Az előző három: Szex és haverok, Hogyan legyünk szinglik, és A sötét ötven árnyalata. Olyanból pedig a második, amiben Dakota Johnson női főszereplő, a zenéjében pedig közreműködik Hailee Steinfeld (Tökéletes hang 2-3., A félszemű). Az első ilyen a Hogyan legyünk szinglik volt.

15. Zeneileg az új filmben Jamie Dornan is közreműködik egy gitáron előadott dallal. A színésztől civilben sem áll távol a zenélés, hiszen a Sons of Jim nevű folkegyüttes énekese.

16. A trilógia első része 571, a második filmje 378 millió dolláros bevételt ért el világszerte. A szabadság ötven árnyalata esetében még nyilván nem tudhatjuk, mennyire lesz sikeres anyagilag, de a nyitóhétvége közel 40 millió dollárja, és az azóta elért 136 millió azt mutatja, hogy ennek csak a mértéke kérdéses.

Valószínűleg a film harmadik része is hatalmas anyagi siker leszForrás: Universal Pictures

17. A magyar mozinézők az első két részhez hasonlóan az új filmre is tódultak: közel 100 ezren nézték meg, rögtön a premier utáni első hétvégén.