A 90. Oscar-gálán is izgulhattunk magyar alkotásért, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét is jelölték a díjra, melyet azonban végül A Fantastic Woman nyert.

Idén 90. alkalommal rendezték meg az Oscar-gálát, és 2018-ban zsinórban harmadjára izgulhattunk magyar alkotásért. A Saul fia és a Mindenki után, mely filmek szoborra is váltották jelölésüket, ezúttal Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A magyar film mellett a svéd A négyzet, a libanoni L'insulte, az orosz Szeretet nélkül és a chilei Una Mujer Fantástica című filmek versenyeztek még ebben a kategóriában. Az idegeny nyelvű filmnek járó díjat végül a chilei A Fantastic Woman nyerte. 

A legjobb idegen nyelvű film A Fantastic Woman lettForrás: AFP/Mark Ralston

Enyedi Ildikó biztos volt abban, hogy nem fogják megnyerni az Oscar-díjat, mindenkinek azt üzente, hogy nyugodtan feküdjenek le aludni. Persze az igazi rajongók nem fogadták meg a rendező tanácsát, és élőben izgulták végig, hogy vajon harmadjára is örülhetünk-e magyar sikernek. Sajnos nem a Testről és lélekről kapta meg idén a szobrocskát, ettől függetlenül hihetetlenül nagy büszkeség, hogy zsinórban harmadik éve van miért izgulnia és virrasztania a magyaroknak.


A legjobb idegen nyelvű film kategóriájának jelöltjei:
A négyzet (Svédország) – rendező: Ruben Östlund
L'insulte/The Insult (Libanon) – rendező: Ziad Doueiri
Szeretet nélkül (Oroszország) – rendező: Andrej Zvyagintsev
Testről és lélekről (Magyarország) – rendező: Enyedi Ildikó
Una Mujer Fantástica/A Fantastic Woman (Chile) – rendező: Sebastian Lelio