Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós szerdára virradóra hunyt el cambridge-i házában.

Stephen Hawking elsősorban a fekete lyukakkal és a relativitással kapcsolatos munkája által vált ismertté, számos népszerű tudományos könyv köthető a nevéhez, egyik legismertebb ilyen munkája Az idő rövid története, ami a térről és időről szóló, a modern fizika témáit boncolgató ismeretterjesztő kötet.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Mély szomorúsággal közöljük, hogy szeretett apánk ma elhunyt. "Nagyszerű tudós volt, és különleges ember, akinek munkája és hagyatéka még sokáig velünk lesz" - írták gyerekei, Lucy, Robert és Tim.

Közleményükben gyermekei Hawking bátorságát és kitartását méltatták, és azt írták, humorával világszerte sokakat inspirált. "Egyszer azt mondta, nem lenne nagy dolog az univerzum, ha nem lenne olyan emberek otthona, akiket szeretsz. Örökre hiányozni fog."

Stephen Hawkingnál kevéssel 21 éves kora előtt motoros neuronbetegséget állapítottak meg. Ritka, hogy e betegséggel valaki 10 évnél tovább éljen, Hawking azonban több évtizeddel élte túl a neki jósolt időt. A betegség kezdetben természetesen elkeserítette, de később már szerencsésnek vallotta magát. Elmondása szerint betegsége hozzájárult tudományos sikereihez.