Meghalt Stephen Hawking

Forrás: AFP/Adrian Dennis -
tudós fizikus Stephen Hawking
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós szerdára virradóra hunyt el cambridge-i házában.

Stephen Hawking elsősorban a fekete lyukakkal és a relativitással kapcsolatos munkája által vált ismertté, számos népszerű tudományos könyv köthető a nevéhez, egyik legismertebb ilyen munkája Az idő rövid története, ami a térről és időről szóló, a modern fizika témáit boncolgató ismeretterjesztő kötet.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Mély szomorúsággal közöljük, hogy szeretett apánk ma elhunyt. "Nagyszerű tudós volt, és különleges ember, akinek munkája és hagyatéka még sokáig velünk lesz" - írták gyerekei, Lucy, Robert és Tim.

Közleményükben gyermekei Hawking bátorságát és kitartását méltatták, és azt írták, humorával világszerte sokakat inspirált. "Egyszer azt mondta, nem lenne nagy dolog az univerzum, ha nem lenne olyan emberek otthona, akiket szeretsz. Örökre hiányozni fog."

Stephen Hawkingnál kevéssel 21 éves kora előtt motoros neuronbetegséget állapítottak meg. Ritka, hogy e betegséggel valaki 10 évnél tovább éljen, Hawking azonban több évtizeddel élte túl a neki jósolt időt. A betegség kezdetben természetesen elkeserítette, de később már szerencsésnek vallotta magát. Elmondása szerint betegsége hozzájárult tudományos sikereihez.

Így emlékezett meg Marton László Tahi Tóth Lászlórólhttp://www.life.hu/kult/20180307-igy-emlekezett-meg-marton-laszlo-tahi-toth-laszlorol-a-temetesen.htmlMarton László és Tahi Tóth László pályafutása az elmúlt fél évszázadban párhuzamosan zajlott, hiszen néhány hét különbséggel születtek, együtt jártak a főiskolára és együtt kerültek a Vígszínházhoz. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Tahi Tóth László temetésén a Vígszínház egykori rendezője, Marton László emlékezett meg a színészről a Life.hu-nak.KultFotó: Mudra László - OrigoElhunyt Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutatóhttp://www.life.hu/kult/20180214-elhunyt-kallos-zoltan-erdelyi-neprajzkutato-tudos.htmlÉletének 92. évében, szerdán délután elhunyt Kallós Zoltán, a magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakja.Kult--Tahi Tóth László öccse mesélt a színész utolsó heteirőlhttp://www.life.hu/kult/20180224-tahi-toth-laszlo-occse-meselt-a-szinesz-utolso-napjairol-kiujult-az-agydaganata.htmlHosszú betegség után február 22-én, csütörtökön otthonában elhunyt Tahi Tóth László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész. A szanész utolsó napjairól testvére, tahi-Tóth Gábor beszélt. KultFotó: Mudra László - OrigoMeghalt Nanette Fabray színésznő-énekesnőhttp://www.life.hu/kult/20180224-meghalt-nanette-fabray-szineszno.htmlNanette Fabray február 22-én hunyt el Palos Verdes-i otthonában. A hírt fia, Jamie MacDougall közölte a sajtóval. Kult--A Dal: a StativuS produkciója kiverte a biztosítékot a zsűrinélhttp://www.life.hu/kult/20180128-nem-noellenes-a-stativus-az-enekes-szerint.htmlA StativuS Lusta lány című dala nem mindenkinek nyerte el tetszését a zsűriből, volt, aki lányellenesnek tartotta, legalább is erre utalt. A zenekar frontembere elmondta, a szövegezés alapvetően a lusta emberekről szól, nem kizárólag a nőkről. A Life.hu azt is megtudta, hol található az a bizonyos lusta lány, aki miatt megíródott A Dal második elődöntőjének közönségkedvenc dala. KultOrigoExkluzív interjú - Kern András 70 éves: a Life.hu az otthonában látogatta meghttp://www.life.hu/kult/20180128-kern-andras-szinesz-70-eves.htmlKern András 1948. január 28-án született, Budapesten. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, író, énekes, humorista, érdemes és kiváló művész a 70. születésnapja alkalmából interjút adott a Life.hu-nak. Beszélt az 56 évvel ezelőtti országos sikerekről, gyermekkorról, sztárságról, színházról, televízióról, valamint azt is elmondta, meddig látja még magát a színpadon. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.