A mai napon ünnepli negyvenedik születésnapját James Franco, aki fiatal kora ellenére már rendkívül sok és sokféle filmszerepen van túl, és hiába sármos szépfiú, sosem engedte magát beskatulyázni — sőt rendezőként is egyre komolyabban alkot. A jeles alkalomból összegyűjtöttük a karrierje eddigi legfontosabb szerepeit.

Pókember-filmek (2002, 2004, 2007)

James Franco a Különcök és stréberek című kultikus tinisorozatban tűnt fel, majd egy életrajzi tévéfilmben James Dean eljátszásával vívott ki először komolyabb szakmai elismerést. Igazán ismert azonban a Pókember-filmekben lett, ahol a főszereplő szuperhős ellenfelévé váló barátját játszotta.

127 óra (2010)

Színészi karrierje csúcsának talán a 127 óra tekinthető: ezért kapta élete eddigi egyetlen Oscar-jelölését. Danny Boyle filmjében gyakorlatilag ő volt az egyetlen szereplő: egy igaz történet nyomán játszott el egy olyan túrázót, aki sziklák közé szorul a hegyekben, és csak a saját keze levágásával tud megmenekülni a haláltól.

Spring Breakers (2012)

James Francótól nem idegen, hogy elvállaljon nagyon szélsőséges, a karakterétől nagyon eltérő, akár sokkolóan poénos szerepeket is. A Spring Breakersben például egy Alien nevű, rasztahajú és ezüstfogú drogdíler-reppert, aki imád kiskorú lányokat vendégül látni, és Britney Spears-számokat zongorázni a tengerparton.

Itt a vége (2013)

Néha persze pont az asokkolóan poénos, ha valaki saját magát, vagy legalábbis annak egy verzióját játssza el: az Itt a vége sztorija szerint egy James Franco nevű filmsztár házában gyűlnek össze a hollywoodi celebek egy nagy buli alkalmából, ám épp ekkor tör ki a világvége. A főszerepben: James Franco és a haverjai.

Az interjú (2014)

James Franco egyik állandó alkotótársa Seth Rogen, akivel a legismertebb közös filmjük talán Az interjú, igaz jórészt külső okokból: óriási botrányt kavartak vele, és az észak-koreai rezsim vélhetően miattuk hackelte meg a Sony-t, kiszivárogtatva rengeteg kényes levelet és szerződést. És hogy mi volt az ok? Francóék szatírája arról szól, hogy a gyerekes és idióta észak-koreai diktátor meghívja magához a kedvenc amerikai tévését, és a CIA ezt arra akarja felhasználni, hogy végre eltegye láb alól.

A katasztrófaművész (2017)

Jó ideje rendezéssel is foglalkozik Franco, és noha jellemzően kisebb, független, kísérletező produkciókat készít ilyen minőségben, A katasztrófaművész így is eljutott közülük a nagy díjátadókig is. Benne a világ legrosszabbjának kikiáltott, épp ezért kultikussá vált Room című film elkészítésének történetét dolgozta fel a maga módján, a címszerepet persze el is vállalva.

Fülledt utcák (2017)

Kicsit kilóg a listánkról az utolsó tétel, mert nem mozifilmről, hanem tévésorozatról van szó, de mindenképp itt a helye, hiszen nem is egy, de rögtön két James Franco látható benne! A születésnaposunk ugyanis egy ikerpárt alakít benne bravúrosan, akik a hetvenes évek New York-jában próbálnak meg érvényesülni egy pornóipar megszületésekor.