Jurassic World: Bukott birodalom film érdekesség mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már most látszik, hogy sorrendben a hatodik Jurassic-film is óriási siker lesz: láthatóan a világ mozinézői még mindig imádnak rettegni a dinoszauruszoktól. A hazai mozikban június 7-e óta látható Jurassic World: Bukott birodalom kapcsán összegyűjtöttünk egy nagy adag különleges információt.

1. A Jurassic World: Bukott birodalom jubileumi esztendőben kerül a mozikba: épp 25 éve mutatták be ugyanis a széria legelső, Steven Spielberg rendezte, korszakos jelentőségű darabját, a Jurassic Parkot.

2. A Jurassic Park 1993-as premierje után minden idők addigi legsikeresebb filmje lett, divatba hozta a dinoszauruszokat, filmtörténeti jelentőségű fordulatot ért el a számítógépes animáció terén, és a következő nyolc évben további két folytatás készült hozzá.

3. A Jurassic-széria aztán 2015-ben kelt újra életre a Jurassic World-del, ami szintén óriási siker lett: több mint másfél milliárd dollárnyi bevételt termelt világszerte.

4. A Jurassic World rendezője, Colin Trevorrow rendezőként nem tért vissza a folytatásra, de íróként és producerként felügyelte a filmet. És Steven Spielberg véleményét azért neki is ki kellett kérnie minden fontosabb döntés esetében.

5. Az új rendező J. A. Bayona lett, akinek a magyar nézők eddig az Árvaház, A lehetetlen és a Szólít a szörny című filmjeit láthatták.

6. Az előző részhez képest ebben a filmben sokkal több olyan dinoszaurusz szerepel, amelyeket nem számítógépes animációval teremtettek meg utólag, hanem animatronikus, azaz építetett-mozgatható robotdinókat használtak a forgatáson. A színészek ennek módfelett örültek, mert megkönnyítette a játékukat.

7. A filmhez visszatérő főszereplőpáros, Bryce Dallas Howard és Chris Pratt gyerekei már kevésbé: amikor a forgatáson meglátogatták a szüleiket, a frászt hozta rájuk egy rendkívül élethű robotraptor.

8. Egy-egy ilyen animatronikus kellékdinoszaurusz mozgatásához egészen nagy, 10-20 fős csapatra van folyamatosan szükség.

9. Néhány apróbb részletet pedig így is számítógépes utómunkával teremtettek meg a robotdinókon, mint például a pislogásukat.

10. A régi trilógiából felbukkan két karakter is az új részben: Dr. Wu (BD Wong) és Ian Malcolm professzor (Jeff Goldblum). Utóbbi szövegének néhány részletét Michael Crichton eredeti regényéből vették át, amelyen az egész Jurassic-széria alapul.

11. A film víz alatti akciőjelenete különösen veszélyesnek számított forgatási szempontból is: a színészek szerződése tartalmazta, hogy csak akkor merülhetnek alá, ha előtte egy intenzív búvártanfolyamon külön felkészítik őket csak az itteni teendőkre.

12. Chris Pratt ennek kapcsán az interjúiban azzal tréfálkozott, hogy ezek szerint már akkor is a karrierjére készült, amikor fiatalon egy évet Hawaiin csövezett a tengerparton, és semmi mást nem csinált, csak búvárkodott.

13. Ráadásul mindkét Jurassic World-filmet nagyrészt Hawaiin forgatták, így pláne sokat ért az a felkészülés.

14. A Jurassic World: Bukott birodalom másik legfontosabb forgatási helyszínét a londoni Pinewood stúdió adta, az itteni műtermekben vették fel a legtöbb zárt térben játszódó jelenetet.

15. A forgatáson „Ancient Futures", azaz „Ősi jövők" munkacím tartotta távol a túl kíváncsi rajongókat.

16. A film nyitányát a rendező olyasfajta grandiózus akciójelenetként tervezte meg, mint amilyenekkel a James Bond-filmek szoktak kezdődni.

17. A film befejezése viszont szándékosan nyitott, és utal a folytatásra: a történetet immár trilógiaként tervezik kikerekíteni az alkotók.

18. Így minden bizonnyal lesz harmadik Jurassic World-film is, hisz ráadásul a Bukott birodalom is nagyon sikeresnek ígérkezik: alig két hét alatt már átlépte a 400 milló dolláros bevételt.

19. Az a bizonyos trilógiazáró darab pedig jó eséllyel három év múlva érkezhet majd, hiszen Colin Trevorrow szerint nem szeretnének olyan csömört előidézni a mozinézőknél, mint ami a Star Wars-filmek esetében megfigyelhető. Emellett pedig valószínűsítette, hogy a harmadik rész kedvéért visszatér majd a rendezői székbe is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.