Már látható A bűnös című remek dán film, amelyben egy segélyhívó dolgozója próbál megoldani egy folyamatban lévő, sokkoló bűnügyet, miközben ehhez csupán a telefon áll rendelkezésére. Ennek apropóján listára gyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek történetében alapvető fontosságú szerepet játszottak a telefonhívások.

Gyilkosság telefonhívásra (1954)

Ugyan a cselekménye nem akkorra mértékben zajlik telefonhívásokon keresztül, mint a listánk többi szereplőjénél, de már csak a címe miatt is mindenképp itt a helye Alfred Hitchcock klasszikusának. Amelyben a férj telefonálása a feleség megölésére ad jelet, és később a nyomozásban is fontos szerep jut neki.

A fülke (2002)

Colin Farrell egy olyan önző, egoista, törtető PR-ügynököt alakít ebben a filmben, akinek lételeme a hazugság, a szakmájában és a magánéletében egyaránt. Épp ezért éri sokként, amikor felhívja egy ismeretlen mesterlövész, aki minden titkát ismeri – majd csapdába ejti a telefonfülkében, és követnie kell az utasításait.

Mobil (2004)

Kim Basingert elrabolják, és az összetört, lemerülőben lévő telefonján csak egy idegent tud felhívni – miközben nemcsak ő van épp veszélyben, de a gyanútlan családja is. A vonal végén gondtalan aranyifjúként a későbbi Amerika Kapitány, Chris Evans – akinek nagyon gyorsan fel kell nőnie a tényhez, hogy egy csapásra egy csomó ismeretlen ember élete függ tőle.

Élve eltemetve (2010)

Sokak számára manapság a hétköznapi életben is létfontosságúnak tűnik a telefonjuk, de mit mondjon erre Ryan Reynolds, aki ebben a bravúros egyhelyszínes drámában végig egy koporsó belsejében fekszik? Ugyanis élve temették el valahol a közel-keleti sivatagban, és csak egy telefont tud használni a kiszabaduláshoz, miközben egyre fogy a levegő – és merül az akkumulátor.

Locke – Nincs visszaút (2013)

Tom Hardyt ebben a filmben végig valós időben figyelhetjük, ahogy az általa játszott férfinak egy autóút alatt teljesen megváltozik az élete. Ez persze csak úgy lehetséges, hogy közben sorsfordító beszélgetéseket folytat le a számára fontos emberekkel telefonon. De legalább kihangosítót használ, és betartja a KRESZ-t!

Teljesen idegenek (2016)

Az utóbbi évek egyik hazai mozis meglepetéssikerében egy olasz baráti társaság egyetlen közös vacsorájának lehetünk tanúi, amely alatt az egyre meredekebb játék révén kikerülnek az asztalra a mobilok, és velük a titkok is. Hiszen manapság egy ember telefonja szinte az egész életét rejti.

A bűnös (2018)

Október 25-e óta látható a hazai mozikban A bűnös, amelynek főhőse egy felfüggesztett, ideiglenesen a segélyhívó szolgálathoz helyezett rendőr. Amikor egy elrabolt nőtől kap hívást, megpróbál segíteni – és miközben végig csak a rendőrt látjuk, és végig csak az ő telefonját halljuk, a körmünket is lerágjuk izgalmunkban.