Már látható a mozikban a Nyitva című új magyar film, amelyben egy rég együtt lévő házaspár próbálkozik meg azzal, hogy másokat is bevonjon a szexuális életébe - és ez sokkal több problémával jár, mint azt gondolná(n)k. A téma apropóján listára gyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek szerintünk a legemlékezetesebb módon mutattak be variációkat ilyesfajta kapcsolatokra.

Nyári szeretők (1982)

Egy fiatal amerikai házaspár Görögországban nyaral, és a nyári szabadságból szabadosság is lesz idővel: a férj viszonyt kezd egy francia régésznővel, majd amikor a feleség erre rájön, és megkeresi a riválisát, nem várt vonzalmak ébrednek közöttük is. Igen, tudjuk, hogy ez eddig úgy hangzik, mint egy sztenderd férfifantáziára felfűzött pornófilm sztorija, de a Grease és A kék lagúna rendezője megmutatta, hogy mennyivel több minden is rejtőzhet egy ilyen történetben.


Henry és June (1990)
Szintén egy házaspár és egy másik nő keveredik ebben a filmben egy bonyolult hármas viszonyba, és ebben az esetben a résztvevők ráadásul valósak és híresek: Henry Miller író azóta már a világirodalom egyik klasszikusa, June Miller már a maga korában is nevezetes volt az elveszejtő csáberejéről, Anaïs Nin pedig többek között pont azzal lett híres, hogy megírta ezt a viszonyt az egyik könyvében. Amiből aztán méltó moziadaptáció is készült néhány évtizeddel később.

 

Keserű méz (1992)
Roman Polanski hírhedt filmjében egy szenvedélyes szerelem közben-után egymást örökké gyötrő, de egymástól elszakadni képtelen pár kapcsolata kényszerűségből lesz nyitott: a férfi tolószékbe kényszerül, de az engedélyével és a közreműködésével a nő másokkal is élvezheti az életet. Hasonlóan bizarr felállást a Hullámtörésben is láthatunk, ott a meghökkentő megoldásokra mindig vevő dán rendezőtől, Lars von Triertől.

A kommuna (2016)
Ha már szóba kerültek a skandinávok: a hatvanas-hetvenes években az úgynevezett „szexuális forradalom" náluk indult el először a világon, és úttörők voltak a sokemberes szerelmi-szexuális közösségekkel való kísérletezésben is. Ennek a filmnek a rendezője egy ilyen kommunában nőtt fel, így első kézből tudott mesélni a poligámia szépségeiről és árnyoldalairól.


Megcsalási engedély (2017)

A tavalyi év egyik kellemes meglepetését jelentő romantikus komédiában (vagy inkább dramedyben) egy házasság előtt álló pár dönt úgy, hogy ha igazán biztosak akarnak lenni a dolgukban, akkor ki kell próbálniuk mással is a dolgot. De vajon a megcsalás már nem megcsalás attól, ha a másik engedélyt ad rá?

Marston professzor és a két Wonder Woman (2017)
Marston professzor valóban létezett: híres amerikai pszichológus és egyetemi tanár volt a harmincas-negyvenes években, és ő találta fel többek között a hazugságvizsgálót is. Emellett nyitott kapcsolatban élt a feleségével és a közös szeretőjükkel – utóbbi pedig ihletője lett Marston egy másik híres találmányának: a képregényhős Wonder Womannek.Nyitva (2018)
Létezik kizárólagos hűség hosszú távon, sokéves távlatban is? Ennek a filmnek a főszereplői szerint nem, így aztán inkább elébe mennek a dolognak: ha előbb-utóbb úgyis megcsalnák egymást, akkor inkább tegyék azt úgy, hogy közben nem hazudnak a másiknak – és nem megy tönkre a kapcsolatuk tőle. Elméletben szépen hangzik, na de a gyakorlat mit mutat?

Október 18-a óta megnézhetjük a moziban!