Utolsó aratási szertartását végezte el a japán császár visszavonulása előtt

Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon -
japán császár visszavonulás rituálé Akihito
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Utoljára végezte el az egyik legfontosabb uralkodói ceremóniának számító aratási szertartást pénteken Akihito japán császár, aki jövő tavasszal lemond a trónról.

A Niiname szertartást a császár az uralkodói palota egy szent helyén végezte el, amelyet fáklyákkal világítottak ki, és közben ősi japán zene szólt. A rituálén a császár learatott rizst és más dolgokat ajánlott fel az isteneknek, köszönetet mondott nekik, és azért imádkozott, hogy népe békében élhessen. November 23-a ugyanis a japán nemzeti hálaadás napja.
A rizs egy részét maga Akihito császár aratta le a palotához tartozó földről. Az áldozati rizs többi részét az ország minden tájáról földművesek küldték a szertartáshoz. A rituálé előtt a császár elbeszélgetett néhány meghívott földművessel és az idei termés felől érdeklődött tőlük.

Akihito április 30-án adja át a trónt fiának Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Az aratási ima egyike annak a mintegy húsz rituálénak, amelyet az uralkodó évente maga végez el a palotában, hivatalos kötelezettségein kívül. A kétrészes rituálé a fűtetlen szentélyben éjfél utánig tart, közben háromórás szünettel. A 84 éves császár számára ez már megterhelő, ezért az utóbbi években csak a szertartás első felén vett rész, a második rész rituáléjában már helyettesítették. A ceremónia megköveteli, hogy a császár csaknem két órát üljön egyenesen, maga alá húzott lábain, miközben elvégzi a szertartást. Akihito a szertartás második részét már a palotában töltötte, de ébren maradt, hogy megbizonyosodjon arról, rendben lezajlott – adta hírül a japán média.

Akihito április 30-án mond le a trónról, amelyen fia, Naruhito koronaherceg követi. A pénteki ceremónián Naruhito is részt vett.

80 éves korában elhunyt Wayne Maunder színészhttp://www.life.hu/kult/20181123-80-eves-koraban-elhunyt-wayne-maunder-szinesz.html80 éves korában elhunyt Wayne Maunder színész. Kult--Meghalt Bolla Zsolthttp://www.life.hu/kult/20181123-meghalt-a-magyar-radios-bolla-zsolt.htmlSzívelégtelenségben, vietnami nyaralása alatt elhunyt Bolla Zsolt rádiós szakember, producer. Kult--Elképesztő jelenetek: íme a Siena Nemzetközi Fotópályázat győztes munkáihttp://www.life.hu/kult/20181121-elkepeszto-jelenetek-ime-a-siena-nemzetkozi-fotopalyazat-gyoztes-munkai.htmlLenyűgöző természeti és társadalmi jeleneteket láthatunk az idei Siena International Photo Awards (Siena Nemzetközi Fotópályázat) győztes munkái között. A versenyzők 11 kategóriában nevezhettek művészi alkotásaikkal. KultOrigoNagy összeget kaphat a festőművész a pécsi Ronaldo-képérthttp://www.life.hu/kult/20181120-nagy-osszeget-kaphat-a-festomuvesz-a-pecsi-ronaldokepert.htmlGyermekei rajongása ihlette meg Gáspár Melinda Rita festőművészt. Több képen is megörökítette Cristiano Ronaldót, amelyeket a pécsi Gáspár Galériában állítottak ki. A festményekért nagy összegeket is kaphat. Kult--5 film és sorozat, amit vétek lenne kihagynod novemberbenhttp://www.life.hu/kult/20181119-novemberi-film-es-sorozat-premierek.htmlRovatunkban minden hónapban összegyűjtjük azokat a mozis és televíziós bemutatókat, amelyek a legfontosabb eseménynek számítanak, és amiket szerintünk mindenképpen érdemes lesz megtekinteni olvasóinknak az adott időszakban. Jöjjenek hát november legjobban ajánlott filmjei és sorozatai! KultOrigoA Szex és New York 3-ban meg akarták ölni Mr. Bigethttp://www.life.hu/kult/20181120-a-szex-es-new-york-3ban-meg-akartak-olni-mr-biget.htmlA Szex és New York-filmek harmadik része sokkoló halállal indult volna: Mr. Biget akarták kinyírni az alkotók. Kult



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.