Rejtélyes világ húzódik Budapest belvárosa alatt. Aki elég bátor, belekóstolhat a börtönök, a mágia, de még egy titokzatos elmegyógyintézet világába is. A Life.hu szerkesztősége tesztelte a Neverland szabadulószobákat, így megtapasztalhattuk, milyen, ha bezárnak egy rég nem használt zárt osztályra, vagy éppen milyen megküzdeni az aranyért a vadnyugat öntörvényű világában. De nem csak a szabadulószobákat, az étlapot is teszteltük.

Átlagos szállodának tűnik a budapesti Dohány utca egyik épületének bejárata. Amikor a kékre festett falak között rácsapunk a csengőre, hirtelen kinyílik egy ajtó, mely arra csábít, hogy belépjünk rajta. A pincehelyiségbe lépve a bárban találjuk magunkat, ahonnan bevezetnek minket a rejtélyek világába. A Neverland szabadulószobák teszteléséhez a szerkesztőség két részre oszlott. Választhattunk a Rácsok mögött, a Zárt osztály, A nagy vadnyugati rablás, a Máguspróba és A világűr mélyén tematikájú szobák közül.

Neverland bárForrás: Facebook/Neverland Bar & Escape Room

A kollégák egy része egyhangúan a zárt osztály mellett döntött, amely 3,5-ös nehézségűnek felel meg az 5 fokozatú skálán. A társaság azon része, amely inkább rajong A Jó, a Rossz és a Csúfért, valamint a Billy, a kölyökről szóló filmekért, mint az elvont krimikért, A nagy vadnyugati rablás világában találta magát. Ez a szoba 4,5 erősségű a skálán. Mindkét csoportnak 1 órája volt, hogy megoldja a rejtélyt, és kiszabadítsa magát. Segítséget lehet kérni, ha egy kicsit elfáradt az agy.

Valaki figyel a sötétben

Zárt osztályForrás: Life.hu

A berendezés meglehetősen élethűre sikerült. Az elmegyógyintézetben találtunk vérrel összekent gumiszobát, rozsdás vizsgálóágyakat, a lekötözéshez használatos bőrpántokat és régi orvosi eszközöket. Mindez az éreztette, hogy valaki valóban orvosi kísérleteket szeretne végezni rajtunk. A hanghatások és a fény is mind-mind azt sugallták, itt valaha tényleg hátborzongató dolgok történtek.
Szembetaláltunk magunkat fejtörést és ügyességet igénylő feladatokkal is. Kerestünk kulcsot, számkódot, átvizsgáltunk mindent a padlótól a plafonig. Töredelmesen bevalljuk: kértünk segítséget, hiszen volt, ahol teljesen elakadtunk, pedig megannyi megoldás az eszünkbe jutott. Néhány perccel a vége előtt csak egyetlen nyomra voltunk az utolsó ajtótól, egy kissé el is uralkodott a pánik, de végül nem egész 3 perccel a végjelzés előtt kinyílt az ajtó, az életünk megmenekült. 

A Jó, a Rossz és a Csúf 

A nagy vadnyugati rablásForrás: Life.hu

A szerkesztőség másik fele vadnyugati banditákká avanzsált, hogy megszerezzék az évszázad zsákmányát. Vigyázat: a szoba függőséget okoz a vadnyugat rajongóinak! Ezután csak cowboykalapban és sarkantyús csizmában akarsz majd járkálni. A kártyaasztalok pezsgő világa és az öntörvényű pisztolypárbajok is megelevenednek azok előtt, akik ezt a szobát választják.
Sok férfi álmodozik arról gyerekként, hogy lóháton szeli át a prérit revolverrel az oldalán, kalappal a fején, itt pedig megtapasztalhatja az érzést. A nehézségi fok azonban nem hazudik, még a legtapasztaltabb szabadulószobázóknak is fejtörést okozhat. Akadt olyan a társaságban, aki rendszeresen szabadul Budapesten, mégis minden pillanatban feszült figyelemmel kellett keresnie a nyomokat. Nem volt helye lazaságnak. A csapat ezen fele sajnos a vadnyugaton ragadt, és még a nagy aranyzsákmányt sem szerezték meg. Egyetlen nyomra voltak a dicsőséges kijutástól.

Hogy kicsit kifújjuk magunkat, a csapatépítés jegyében megvacsoráztunk. A rövid, de változatos étlapról ugyanis az is falatozhat, aki egyébként nem birkózott meg a feladványokkal. Választhatunk például kacsasültet, krémlevest, de a burgerek is  tartogatnak ínycsiklandó meglepetéseket. A vegetáriánus kollégák is megtalálták a számításaikat például a grillezett kecskesajtot salátával vagy épp a vegaburgerrel, amelybe sajtot és zöldségpogácsát is rejtettek. Egyébként a bárban koncerteket is tartanak, tehát annak is szabad a belépés, aki nem akarja magát bezáratni. 

A változatos étlapról ugyanis az is falatozhat, aki egyébként nem birkózott meg a feladványokkalFotó: Alex Balogh/Facebook/Neverland Bar & Escape Room

A hely sikerét talán abban lehetne leginkább mérni, hogy aki egyszer ott járt, vissza akar-e térni. A Life.hu szerkesztősége egyértelmű igennel szavazott, a legközelebbi csapatépítés során talán a mágiát és az űr titokzatos világát bemutató szobákat próbáljuk ki.