50 éves lett a világszép színésznő: 20 érdekesség Cate Blanchettről

érdekesség Cate Blanchett születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy mit vitt haza A gyűrűk ura forgatásáról? Hogy ki a kedvenc színésznője? Hogy milyen Oscar-rekordokat tart? Hogy mikor játszott férfit? Mindezt és még sok mást most megtudhatsz Cate Blanchettről, aki ma ünnepli 50. születésnapját.

1. A teljes neve Catherine Elise Blanchett.

2. Ausztrál anya és amerikai apa gyermekeként született Melbourne-ben. Tízéves volt, amikor az édesapja szívrohamban váratlanul elhunyt. Ezután az édesanyja és a hozzájuk költöző nagymamája nevelték közösen.

3. Noha édesapja régi texasi családból származott, a távoli felmenői között franciák is akadtak, innen Cate Blanchett különleges vezetékneve.

Cate Blanchett Forrás: AFP

4. 15 évesen kopaszra borotválta a fejét.

5. Az első sikereit színpadi színészként aratta Ausztráliában, közben időnként tévésorozatos munkákat is vállalt. Az első mozifilmes szerepére egészen 28 éves koráig kellett várnia: ez volt a Láger az édenkertben.

Frances McDormand és Cate Blanchett a Láger az édenkertben című filmben Forrás: AFP

6. Hacsak nem számoljuk a Kaboria című teljesen jelentéktelen egyiptomi bokszolós filmet, aminek három jelenetében statisztált az akkor még ismeretlen és színiakadémiára járó színésznő. Úgy került bele, hogy épp Egyiptomban nyaralt, a hotelben pedig megkérdezték, nem akar-e egy kis pénzt keresni vakáció közben.

7. 1997-ben házasodott össze az író Andrew Uptonnal. Egy forgatáson találkoztak, és először kimondottan ellenszenvesnek találták egymást. Aztán egy éjszakába nyúló pókerpartin alakult úgy a dolog, hogy utána együtt mentek haza, és néhány héttel később már meg is tartották az esküvőt.

Cate Blanchett és férje, Andrew Upton Forrás: WireImage/2009 Mike Flokis/Mike Flokis

8. A házasságuk azóta is tart, három gyerekük született: Dashiell, Roman és Ignatius, míg egy kislányt, Edithet örökbe fogadtak.

9. Miután eljátszotta Galadrielt A gyűrűk ura-filmekben, megtartotta és bronzba öntette a tündefülét megformázó protézist.

10. Sőt, saját bevallása szerint már a filmet is azért vállalta el, mert minden vágya volt egyszer hegyes füllel szerepelni valamiben.

11. Ő az egyetlen olyan színésznő, akit egy bizonyos karakter eljátszásáért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Ez a karakter I. Erzsébet angol királynő, a két film pedig az Elizabeth és az Elizabeth: Az aranykor. A díjat azonban végül egyik esetben sem vihette haza.

12. Máskor viszont igen: két Oscar-díja is van már a Blue Jasmin és az Aviátor című filmekért, és az utóbbihoz is kapcsolódik egy különlegesség: ez az egyetlen olyan eset, amikor egy Oscar-díjast játszva nyert valaki Oscar-díjat. A filmben ugyanis Blanchett a színészlegenda Katherine Hepburnt alakította.

Cate Blanchett az Aviátor című filmben Forrás: YouTube

13. A két Oscar-díjával nem mellesleg minden idők legsikeresebb ausztrál színésznője.

14. Volt olyan filmje, amiben férfit, méghozzá egy közismert férfit játszott: az I'm not there – Bob Dylan életei című moziban ő játszotta a híres énekes Bob Dylan egyik alteregóját.

15. De talán nem is ez volt a legformabontóbb színészi feladata filmen, hanem a Manifesztum című alkotás, amiben 13 (!) különböző szerepet játszott.

16. A férjével együtt éveken át voltak a sydney-i Operaházban is működő Sydney Theatre Company igazgatója és művészeti vezetője.

17. 2015-ben a családjával együtt Amerikába költözött. Egyrészt az amerikai filmszerepek miatt, másrészt az elhunyt édesapja gyökereihez is közelebb akart kerülni ezzel.

18. Az egyik legjobb barátnője Nicole Kidman.

Nicole Kidman és Cate Blanchett Forrás: WireImage/2012 dlrphoto/Dlrphoto

19. Csodálója a kolléganője, Marion Cotillard színészi képességeinek: amikor egyszerre jelölték őket Oscar-díjra, Blanchett nyilvánosan bejelentette, hogy az Amerikai Filmakadémia tagjaként ő a riválisára fog szavazni, annyira lenyűgözte Cotillard teljesítménye a Piaf címszerepében. Később pedig a Variety nevű szaklapban külön cikket írt Cotillard egy másik alakításáról a Rozsda és csont című filmben.

20. Nagy rajongója a horrorfilmeknek és a Sherlock Holmes-történeteknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.