Ez Vasily Ignatenko, a Csernobil-sorozat tűzoltójának valós története

Vasily Ignatenko sorozat tűzoltó Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az HBO Csernobil című sorozatának egyik tűzoltója, Vasily Ignatenko története éppen olyan tragikus volt a valóságban, ahogy a sorozatban látható. Szerelme, Lyudmilla Ignatenko végignézte férje haláltusáját.

Lyudmilla Ignatenko és Vasily Ignatenko története szinte pontosan úgy zajlott a valóságban, ahogy az HBO által készített Csernobil című sorozatban. Vasilyt szabadnapján hívták be a sürgős oltásra, bár a helyzet súlyosságával egyik tűzoltó sem volt tisztában. Mindannyian halálos mennyiségű sugárzásnak voltak kitéve, Vasily az oltás után kórházba került.

A sorozatban Adam Nagaitis alakítja Vasily Ignatenkót Forrás: HBO

Habár eleinte egészségesnek hitte magát, úgy gondolta, csak kisebb sérüléseket szenvedett, testének leépülése hamar elkezdődött. Történetükről könyv is megjelent, amelyben Lyudmilla számolt be a borzalmakról, amik ezután következtek. Az égési sérülések a férfi egész testére kiterjedtek, a szájára, a nyelvére. Pokoli fájdalmát a morfium sem enyhítette.

Vasily Ignatenko Forrás: AFP/Sputnik/RIA Novosti/Sputnik

„Az egyetlen dolog, ami megmentett, hogy nagyon gyorsan történt. Nem volt időnk arra, hogy gondolkodjunk, arra sem, hogy sírjunk. 14 nap, és egy ember meghalt” – mondta a könyvben Lyudmilla. Az oltásban részt vevő összes tűzoltó életét vesztette, hasonlóan nagy fájdalmak között. Lezárt cinkkoporsóban temették el őket, a sírokat pedig bebetonozták, mivel az elhunytak teste még mindig erősen radioaktív volt – írja a Nuus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.