500 évvel Leonardo da Vinci halála után arra jutottak a tudósok, hogy a művész figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedett, és a szakértők szerint ez a rendellenesség hozzájárult ahhoz, hogy nagyot alkosson.

A legendás művészről a szakértők azt állítják, hogy rendellenességgel küzdött. Állítólag a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küzdő emberek minden tünetével rendelkezett Leonardo da Vinci. Az állítást Da Vinci munkamódszerének és viselkedésének történelmi beszámolóira alapozzák.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar
Neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, amelynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység és a gyenge impulzuskontroll – írja a Wikipédia.

Mivel a művész ismert volt arról, hogy sok munkáját hagyta félbe, és a rendellenesség egyik fő tünete a halogatás, valamint a feladatok teljesítésének elmulasztása.

Leonardo da Vinci rendellenességgel küzdhetettForrás: Biography

A betegség azonban a szakértők szerint magyarázhatja a művész rendkívüli kreativitását is. „Habár szinte lehetetlen pontos diagnózist felállítani valakiről, aki 500 éve halt meg, biztos vagyok benne, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar a legmeggyőzőbb és tudományosan a legmegbízhatóbb hipotézis annak magyarázatára, miért voltak nehézségei a munkáinak befejezésével" – írta Marco Catani professzor. A szakértő szerint az, hogy Leonardo da Vinci éjjel-nappal dolgozott, és nagyon keveset aludt, is alátámasztja a feltételezést, valamint közvetett bizonyítéknak számít az is, hogy a művész agya másként működött, mint az átlagos embereké. Balkezes volt, és valószínűleg diszlexiában szenvedett – írja a The Sun.