Elhunyt Dr. John amerikai zenész

Forrás: Thinkstock -
halál Dr. John szívroham tragédia zenész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Dr. John amerikai zenész. A Rock And Roll Hírességek Csarnokába beiktatott, hatszoros Grammy-díjas énekes, billentyűs, gitáros, dalszerző, producer csütörtökön, 77 évesen halt meg szívrohamban.

A zenéjében a bluest, a popot, a dzsesszt, a bugivugit és a rock and rollt vegyítő Dr. John (Malcolm John Rebennack) halálhírét a zenész Twitter-oldalán tették közzé. Mások mellett Ringo Starr és Debbie Harry (Blondie) is kifejezte részvétét saját közösségi felületén – írta a BBC.com. A világhírű zenész 77 évesen hunyt el szívrohamban.

A New Orleansban született Dr. John pályafutása az ötvenes évek végén indult, amikor zongoristaként és énekesként feltűnt a város zenei életében. Egy évtizedbe telt, amíg szólóelőadóként is ismertté vált, miután 1968-ban megjelentette első önálló anyagát Gris-Gris címmel – írja az MTI.

Dr. John 77 évesen hunyt el Forrás: AFP/2016 Getty Images/Natasha Moustache

Hosszú pályafutása során mintegy 35 szólóalbumot készített, ezeken kívül számos koncertlemeze és válogatása jelent meg, emellett rengeteg más előadó (csak néhány példa: Canned Heat, Rolling Stones, Van Morrison, Ringo Starr, Gregg Allman) anyagán, fellépésén működött közre. Legismertebb dala a Right Place, Wrong Time volt, amelyet 1973-ban adott ki. Hat alkalommal kapta meg a legrangosabb amerikai zenei elismerést, a Grammy-díjat, amelyet három albuma is kiérdemelt, legutóbb 2013-ban a Locked Down című anyaga. 2011-ben iktatták be a Rock And Roll Hírességek Csarnokába.

Koncertjeit karneváli hangulat jellemezte, gyakran viselt fellépésein fényes ruhákat tollakkal és szórt csillámokat a közönség soraiba. Sokáig, végül sikeresen küzdött a kábítószer-függőséggel, a drogok miatt még börtönben is ült a hatvanas évek közepén.

Kétszer nősült, és ahogy egyszer a New York Timesnak fogalmazott, rengeteg gyereke volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.