Meghalt Harold Prince 21-szeres Tony-díjas Broadway-rendező

Harold Prince rendező
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenegy éves korában meghalt Harold Prince Broadway-rendező, producer, akinek nevéhez olyan világhírű musicalek színpadra állítása fűződik, mint Az operaház fantomja, a Kabaré, az Evita vagy a Hegedűs a háztetőn.

Rövid betegség után szerdán halt meg Reykjavíkban – jelentette be Rick Miramontez, Prince szóvivője.
„Az összes modern zenés színház gyakorlatilag mindent neki köszönhet” – méltatta Prince munkásságát Andrew Lloyd Webber.

Az angol musicalszerzőn kívül Harold Prince olyan világhírű zeneszerzőkkel és szövegírókkal dolgozott, mint Leonard Bernstein, Jerry Bock, John Kander és Fred Ebb, valamint Stephen Sondheim.
Gyakran választott rendezésre szokatlan, erőpróbát jelentő darabokat. Kezdetben producerként dolgozott a Broadwayn, olyan musicaleket segített színpadra vinni, mint a West Side Story vagy a Hegedűs a háztetőn. Később lett olyan zenés darabok rendezője, mint a Kabaré, a Sweeny Todd, az Evita és Az operaház fantomja, utóbbiakért elnyerte az amerikai színházi szakma legmagasabb elismerését, a Tony-díjat.
„A színház arról szól, hogy létrehozzunk valamit. Puszta szerencse, hogy egyes darabjaim ilyen sikeresek voltak” – nyilatkozta egykoron.

Több mint ötven éven át tartó pályafutása alatt Prince 21 Tony-díjat kapott, köztük két különdíjat, egyiket a Hegedűs a háztetőnért, amikor 1972-ben a Broadway legtöbbet játszott musicalje lett, a másodikat 1974-ben a Candide felújításáért. A Kennedy Központ elismerését is elnyerte.

Egy finn művész megmutatta, hogyan néznének ki a Disney-hercegnők az életbenhttp://www.life.hu/kult/20190730-egy-finn-muvesz-megmutatta-hogyan-neznenek-ki-a-disney-hercegnok-az-eletben.htmlVilágszerte rajonganak a Disney-hercegnőkért, sokan eljátszanak a gondolattal, milyenek lennének a való életben. Ezen nem kell többet törni a fejünket, hiszen a finn művész, Jirka Väätäinen megmutatta. KultOrigoGyönyörködj a Romanov-dinasztia utolsó báljáról készült fotókbanhttp://www.life.hu/kult/20190725-gyonyorkodj-a-romanovdinasztia-cari-csalad-utolso-baljarol-keszult-fotokban.htmlA Romanov családot 1918. július 16-án egy jekatyerinburgi ház pincéjében agyonlőtték. II. Miklós cár, felesége és gyermekei kegyetlen és szörnyű haláláról, az odáig vezető útjuk során megtört testükről és lelkükről már sok helyen lehetett olvasni. Oroszország utolsó és egyben leghosszabban uralkodó családja azonban kivégzésük előtt még hihetetlen gazdagságban élt, ehhez mérten pedig pompától egyáltalán nem mentes bálokat is tartottak. KultOrigoElhunyt Russi Taylor szinkronszínésznő: ő volt Minnie Mouse hangjahttp://www.life.hu/kult/20190728-elhunyt-russi-taylor-szinkronszineszno-o-volt-minnie-mouse-hangja.htmlLegendás szinkronszínésznő távozott az élők sorából: 75 évesen elhunyt Russi Taylor, Minnie Mouse hangja. Kult--Meryl Streep kapja a torontói filmfesztivál által alapított új díjathttp://www.life.hu/kult/20190727-meryl-streep-kapja-a-torontoi-filmfesztival-altal-alapitott-uj-dijat-az-eletmuveert.htmlMeryl Streep háromszoros Oscar-díjas színésznő fogja megkapni a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál új díját, amellyel színészek életművét ismerik el. A Tribute Actor Award nevű díjat február 9-én egy jótékonysági gála keretében adják át az amerikai színésznőnek. Az adománygyűjtő gála bevételét a filmek és az iparág vezetői alkotóik népszerűsítésére fordítják – jelentették be a filmfesztivál szervezői. Kult--Meghalt Simon József sportújságíró: autóbalesetet szenvedetthttp://www.life.hu/kult/20190727-meghalt-simon-jozsef-sportujsagiro-autobalesetet-szenvedett.htmlAutóbalesetben meghalt Simon József, a Nemzeti Sport kézilabda-szakírója, közölte a Magyar Hírlap. Kult--Az agancsos nyúl, azaz a nyúltilop nem teljesen a fantázia szüleményehttp://www.life.hu/kult/20190726-az-agancsos-nyul-azaz-a-nyultilop-nem-teljesen-a-fantazia-szulemenye.htmlEgy nyúl agancsokkal? Igen, bár nem teljesen úgy, ahogy elsőre hinnéd. Bár Amerikában ma is lógnak kitömött nyúltilopfejek a kandallók felett, mégsem egy, az ember természetmészárlása során kihalt állatról van szó. Történetében a mondák világa és egy betegség is jelentős szerepet játszik. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.