Elhunyt D. A. Pennebaker Oscar-díjas amerikai dokumentumfilmes

Oscar-díj halál D. A. Pennebaker
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvennégy évesen elhunyt D. A. Pennebaker Oscar-díjas amerikai dokumentumfilmes.

Kilencvennégy éves korában elhunyt D. A. Pennebaker Oscar-díjas dokumentumfilmes. A leginkább a fiatal Bob Dylanről készült portréfilm, a monterey-i popfesztiválról és Bill Clinton amerikai elnök választási kampányáról szóló dokumentumfilmek alkotójaként ismert filmes csütörtökön halt meg Long Island-i otthonában – közölte fia, Frazer Pennebaker.

Elhunyt D. A. Pennebaker dokumentumfilmes Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dave Kotinsky

Az 1960-as években Pennebaker egyike volt az úgynevezett direct cinema úttörőinek, akik számára mindennél fontosabb volt a hitelesség és a hétköznapok ábrázolása, és akik gyakran kézi kamerával dolgoztak.

Pennebaker előszeretettel foglalkozott rock- és popzenei témákkal. Legendás alkotása a Don't Look Back című, 1967-ben bemutatott portréfilm Boy Dylanről és annak 1965-ös nagy-britanniai turnéjáról. Emlékezetes koncertfilmje az 1967-es kaliforniai, monterey-i popfesztiválról, amelyen mások mellett Janis Joplin és Jimi Hendrix volt a fellépő. A Főhadiszállás (The War Room) című dokumentumfilmjében Pennebaker Bill Clinton amerikai elnök 1992-es választási kampányával foglalkozott.

A filmes gyakran dolgozott együtt feleségével, Chris Hegedussel, aki 1982 óta volt a párja. Az Oscar-díjat 2013-ban kapta meg életművéért – írja az MTI.

64 éves korában elhunyt Joe Longthorne műsorvezető: családja tudatta a hírthttp://www.life.hu/kult/20190804-64-eves-koraban-elhunyt-joe-longthorne-musorvezeto-csaladja-tudatta-a-hirt.html64 évesen hunyt el a népszerű műsorvezető, Joe Longthorne. KultOrigoÖtvenkét alkotás versenyez a Bujtor István Filmfesztiválonhttp://www.life.hu/kult/20190803-otvenket-alkotas-versenyez-a-bujtor-istvan-filmfesztivalon-balatonszemesen.htmlÖtvenkét alkotás szerepel a Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjában. A 2009-ben elhunyt Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emléke előtt tisztelgő seregszemlét augusztus 17. és 20. között tartják Balatonszemesen. KultOrigoA filmtörténelem legkarizmatikusabb női vámpírjaihttp://www.life.hu/kult/20190802-a-filmtortenelem-legkarizmatikusabb-noi-vampirjai.htmlA vámpírok mindig is elvarázsolták az embereket. Az őket körülvevő legendák és talányok a művészeket időről időre arra sarkallták, hogy új oldalukról mutassák be ezeket a halhatatlan lényeket. A filmipar elsősorban a férfi vérszívókra helyezte a fókuszt, de szerencsére akad pár igen karizmatikus női vámpír is. Kult--Öt film és sorozat, amit ne hagyj ki augusztusbanhttp://www.life.hu/kult/20190801-augusztusi-filmajanlo.htmlHónapról hónapra igyekszünk összegyűjteni azokat a mozis és televíziós bemutatókat, amelyek a legfontosabb eseménynek számítanak, és amiket szerintünk érdemes lesz megtekinteni olvasóinknak az adott időszakban. Jöjjenek hát augusztus ajánlott filmjei és sorozatai. KultOrigoGyönyörködj a Romanov-dinasztia utolsó báljáról készült fotókbanhttp://www.life.hu/kult/20190725-gyonyorkodj-a-romanovdinasztia-cari-csalad-utolso-baljarol-keszult-fotokban.htmlA Romanov családot 1918. július 16-án egy jekatyerinburgi ház pincéjében agyonlőtték. II. Miklós cár, felesége és gyermekei kegyetlen és szörnyű haláláról, az odáig vezető útjuk során megtört testükről és lelkükről már sok helyen lehetett olvasni. Oroszország utolsó és egyben leghosszabban uralkodó családja azonban kivégzésük előtt még hihetetlen gazdagságban élt, ehhez mérten pedig pompától egyáltalán nem mentes bálokat is tartottak. KultOrigoElhunyt Russi Taylor szinkronszínésznő: ő volt Minnie Mouse hangjahttp://www.life.hu/kult/20190728-elhunyt-russi-taylor-szinkronszineszno-o-volt-minnie-mouse-hangja.htmlLegendás szinkronszínésznő távozott az élők sorából: 75 évesen elhunyt Russi Taylor, Minnie Mouse hangja. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.