Nyilvánosságra hozták Viktória királynő írását a férje haláláról

Forrás: HBO Pressroom -
brit királyi család internet dokumentum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A brit királyi család több ezer dokumentumába lehet betekinteni az interneten, köztük Viktória királynő szívszorító, kézzel írott feljegyzéséről férje, Albert herceg haláláról.

A herceg születésének 200. évfordulója alkalmából létrehozott www.albert.rct.uk honlap péntektől érhető el. Megtalálható rajta egyebek között az 1837-től 64 éven át uralkodó Viktória királynő bőrkötésű jegyzetfüzete és annak kézzel írt oldalai, valamint több száz fotója is.

Viktória királynő és Albert herceg a Victoria című sorozatban Forrás: HBO Pressroom

Helen Trompeteler projektmenedzser elmondta, hogy a történészek ismerték Viktória beszámolóját férje haláláról, de ez az első alkalom, hogy a közvélemény is elolvashatja. A férjét mélyen gyászoló uralkodó tíz éven át képtelen volt írni arról a napról, amikor élete szerelme meghalt.
"Soha nem volt bátorságom megpróbálni leírni azt a szörnyű napot" - jegyezte fel később. "Megcsókoltam mennyei homlokát, és keserű, agonizáló hangon sírva felkiáltottam. »Ó! Édes kedvesem!« Majd térdre estem néma, tébolyult kétségbeesésben, képtelen voltam megszólalni, könnyet ejteni" - írta.

Az Albert herceg Digitalizálási Programban 23 500 dokumentum válik elérhetővé az interneten jövő év végig különböző forrásokból, köztük a királyi archívumból és gyűjteményből.

Dokumentumfilmmel debütált az Obama házaspárhttp://www.life.hu/kult/20190822-dokumentumfilmmel-debutalt-az-obama-hazaspar.htmlOhiói munkásokat bemutató dokumentumfilmmel debütált szerdán Hollywoodban az Obama házaspár: a korábbi elnök és felesége tavaly létrehozott produkciós cégével vett részt a Netflix számára forgatott American Factory elkészítésében. KultOrigoGyászol Fenyő Miklós, így búcsúzik Fekete Gyulától, vagyis Szaxi Maxitólhttp://www.life.hu/kult/20190822-gyaszol-fenyo-miklos-igy-bucsuzik-fekete-gyulatol-vagyis-szaxi-maxitol.htmlA Hungária együttes szaxofonosa, Fekete Gyula halála zenésztársait is megrendítette. Mint azt korábban megírtuk, Dolly megható sorokkal búcsúzott tőle, Fenyő Miklós pedig emlékeivel gyászolja Szaxi Maxit. Kult--Programajánló: a legjobb nyár végi programokhttp://www.life.hu/kult/20190822-programajanlo-a-legjobb-nyar-vegi-programok.htmlNincs még programod a nyár utolsó napjaira? Összegyűjtöttünk néhányat. KultOrigoElhunyt Fekete Gyula, vagy ahogy mindenki ismeri, Szaxi Maxihttp://www.life.hu/kult/20190822-elhunyt-fekete-gyula-vagy-ahogy-mindenki-ismeri-szaxi-maxi.htmlHosszú betegség után távozott az élők sorából a Hungária együttes szaxofonosa, Fekete Gyula, vagyis Szaxi Maxi. Kult--Pár nap és látható lesz a Patrick Swayze életéről szóló dokumentumfilmhttp://www.life.hu/kult/20190821-par-nap-es-lathato-lesz-a-patrick-swayze-eleterol-szolo-dokumentumfilm.htmlSzeptember 14-én lesz 10 éve, hogy a Ghost és a Dirty Dancing sármos sztárja 57 éves korában elhunyt. A halálos hasnyálmirigyrák azonban nem vehette el a színészt a rajongóitól, életéből ugyanis film készült. Kult--




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.