Tudtad, hogyan segítette egy művészfilm megkapni A szürke ötven árnyalata főszerepét? Hogy mik okoznak neki gondot minden forgatáson? Hogy milyen tanulási nehézséggel küzd? Ezeket, és még sok minden mást is megtudhatsz cikkünkből a kerek születésnapját ünneplő Dakota Johnsonról.

1.Dakota Johnson minden ágon neves színész felmenőkkel rendelkezik. A szülei Melanie Griffith és Don Johnson, akik mindketten hollywoodi szexszimbólumoknak számítottak a nyolcvanas években. Anyai nagymamája pedig az a Tippi Hedren, aki Alfred Hitchcock nevezetes filmje, a Madarak főszerepét játszotta.

Melanie Griffith, Dakota Johnson és Don JohnsonForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Jamie Mccarthy

2.Tippi Hedren egyébként neves állatvédő, és ezt örökölte tőle az unokája is. Dakota Johnson 2014-ben például 12 lovat mentett meg a levágástól azzal, hogy inkább megvásárolta őket.

3.A szülei hétéves korában különváltak, és Melanie Griffith ezután Antonio Banderas-szal jött össze. 18 évig tartott a házasságuk, így Banderas egyben Dakota Johnson nevelőapjává is vált.

4.Sőt, az első filmrendezője is Banderas volt. Az általa dirigált Tűzforró Alabama című moziban mutatkozott be először Dakota Johnson a kamerák előtt. Melanie Griffith lányát kellett játszania benne, szóval nem volt annyira nehéz dolga.

5.Gyerekkorában hiperaktivitással diagnosztizálták, és ez gondot okozott neki a tanulmányai során is, sokszor váltott iskolát.

Gyerekkorában hiperaktivitással diagnosztizáltákForrás: Getty Images/WireImage/Theo Wargo

6.Tinédzserként modellkedett, és ígéretes karrier nézett ki neki ezen a fronton is, a szülei viszont nem engedték, hogy teljesen abbahagyja az iskolát, és hivatásos manöken legyen belőle, amíg be nem tölti a tizennyolcat. A várva várt születésnap után viszont már inkább a színészetet választotta.

7.Az elsők között az egyik jelentősebb felbukkanása a mozivásznon a Facebook megszületéséről szóló Social Network – A közösségi háló című filmben történt, Justin Timberlake alkalmi kalandját játszotta.

8.Dakota Johnson maga viszont egyáltalán nincs oda a közösségi médiáért, az évek során törölte a Facebook- és az Instagram-profilját is.

9.A szürke ötven árnyalatának szereplőválogatásán egy hosszú és szexuálisan túlfűtött monológot olvasott fel Ingmar Bergman Persona című filmjéből, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy számos neves vetélytárs előtt végül őt választották ki.

A szürke ötven árnyalata című filmben Jamie DornannalForrás: Universal Pictures

10.Miután megkapta Anastasia Steele szerepét az erotikus sikerfilmben, több mint húsz férfiszínészt próbáltak még ki vele közös jelenetekben, hogy kivel alkotják a legtökéletesebb párost. A győztes Jamie Dornan lett, akivel viszont a hírek szerint a forgatáson egyáltalán nem izzott köztük a levegő, sőt kimondottan kerülték egymást, amikor csak lehetett.

11.Számos tetoválással rendelkezik, és ezeket A szürke ötven árnyalata kedvéért sminkkel kellett elfedni, hisz nem illettek volna a „szürke egér" Anastasia karakteréhez. Noha volt már több olyan filmszerepe is, ahol nem kellett eltakarnia a tetkóit, állítása szerint megbánta a többségüket.

12.A szürke ötven árnyalata forgatásán szinte az összes jelenetben az ő teste látható, csak egyszer használt testdublőrt, mert egy intenzívebb, övvel fenekelős BDSM-jelenetben nem akarta, hogy nyomok maradjanak rajta.

13.Amikor nagyon elneveti magát, akkor mindig elkezdenek hullani a könnyei is. Ez a filmforgatásokon komoly gondokat is tud okozni a smink miatt.

Amikor nagyon elneveti magát, akkor mindig elkezdenek hullani a könnyei isForrás: Getty Images/WireImage/2012 WireImage/Mark Davis

14.A kedvenc könyve a Lolita. Vladimir Nabokov remekművének 1997-es filmváltozatában az édesanyja, Melanie Griffith játszotta Lolita anyját.

15.Saját bevallása szerint sosem randizgatott, mindig hosszútávú romantikus kapcsolatokban élt. Ezen a téren elsősorban a zenészeket preferálja, sokáig volt együtt a walesi indie rock banda Drowners énekesével, Matthew Hittel, jelenleg pedig a Coldplay frontembere, Chris Martin a párja.