Visszakerült korábbi helyére a Mona Lisa a Louvre-ban

Forrás: pexels.com -
Louvre Mona Lisa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Régi helyén, de jobb körülmények között csodálható meg hétfőtől a Mona Lisa, a párizsi Louvre leghíresebb kiállítási tárgya, amelyet a terem (Salle des États) felújítása miatt három hónapra egy másik helyiségbe - a Médicis Galériába - "száműztek" a múzeumon belül.

A múzeum közlése szerint a Leonardo da Vinci kultikus remekművét bemutató terem felújítása és átalakítása nyomán a világ talán leghíresebb festménye jobb megvilágításban, jobban átlátható üvegfalon keresztül és jobb tájékoztató felirattal lesz megtekinthető.

A Salle des États falait éjkékre festették, hogy jobban kiemeljék a Giocondát és a teremben lévő többi remekművet. Gördülékenyebbé tették a látogatók áramlását is.

Forrás: pexels.com


A Mona Lisa a múzeum leglátogatottabb termében van kiállítva, amelyet az elmúlt 15 évben nem újítottak fel, noha ezen idő alatt naponta több tízezer ember, a másfél évtized alatt több mint 100 millió látogató tekintette meg a képet, csúcsidőben a zsúfoltság miatt sokszor nem éppen kellemes körülmények között.


A Louvre a leglátogatottabb műkincsét 2005-ben költöztette a rendelkezésére álló legnagyobb és legvilágosabb terembe, amelyet négy évig alakítottak át a perui Lorenzo Piqueras tervei alapján. A múzeum adatai szerint Leonardo da Vinci remekművét a múzeum látogatóinak 90 százaléka tekinti meg. Sok, távoli országból érkezett látogató nem is kíváncsi a Louvre egyéb kincseire - panaszolják a múzeumban.


A világ leglátogatottabb, évente több mint 10 millió érdeklődőt fogadó múzeumának célja az, hogy a látogatók minél folyamatosabban tekinthessék meg a műkincseket az egyre szigorúbb biztonsági előírások tiszteletben tartásával. Ennek érdekében 2014 óta a Louvre-ban több mint 34 ezer négyzetméternyi kiállítóhelyet újítottak fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.