A Joker és Az ír is versenyez a Camerimage Arany Béka-díjáért

Forrás: Origo -
Joker Az ír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Roman Polanski J'acusse című filmjével nyílik meg november 9-én a lengyelországi Torunban a 27. Camerimage Nemzetközi Operatőrfesztivál, amelynek fő versenyprogramjában a Joker és Az ír is szerepel. A mustra más versenyszekcióiban magyar alkotásokat is vetítenek.

A fesztivál, amelyre sokan azért is figyelnek, mert jól jelzi, hogy ki esélyes az operatőri Oscarra, a héten hozta nyilvánosságra versenyprogramját. Az Arany Béka-díjért idén a Lawrence Sher operatőri munkájával, Todd Phillips rendezésében készült Joker című rendhagyó képregényfilm, a Phedon Papamichael fényképezte és James Mangold rendezte Az aszfalt királyai című autóversenyzős dráma, a The Painted Bird (A festett madár) című, Oscarra nevezett cseh háborús dráma, amelynek operatőre Vladimir Smutny, rendezője Vaclav Marhoul volt, és két Netflix-produkció is verseng: Marin Scorsese Az ír című maffiafilmje Rodrigo Prieto operatőri munkájával és az argentin Fernando Meirelles rendezte, Cesar Charlone fényképezte A két pápa című alkotás.

Forrás: Origo

A fesztivál honlapja szerint a debütáló filmrendezők versenyében szerepel Topolánszky Tamás Yvan Curtiz című filmje, melynek operatőre Dévényi Zoltán volt, valamint Nemes László Napszállta című filmje, amelyet Erdély Mátyás fényképezett. A diákok versenyébe pedig beválogatták Dávid Attila, a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatójának Jakab című vizsgafilmjét, amelynek operatőre Lehr Juhász Péter volt.

A The Hollywood Reporter emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hat évben három alkalommal kapott operatőri Oscar-jelölést a Camerimage Arany Béka-díjasa. 2013-ban az Ida operatőre, 2015-ben a Carol operatőre, 2016-ban pedig az Oroszlán operatőre került az Oscar-jelöltek közé. A 2014-ben operatőri munkájáért díjazott Leviathan és a 2017-ben díjazott Testről és lélekről, Enyedi Ildikó filmje pedig a legjobb idegen nyelvű film kategóriában jutott az Oscar-jelöltek közé.

A tavalyi Arany Béka-díjas, a The Fortress operatőre nem jutott be az Oscar-versenybe, de az Ezüst Békát elnyerő Lukasz Zal, a Hidegháború operatőre bekerült az Oscar-jelöltek közé, a Bronz Béka nyertese, a Roma rendező-operatőre, Alfonso Cuarón pedig megkapta a rendezői és az operatőri Oscar-díjat is.

A Camerimage operatőri filmfesztivált november 9. és 16. között rendezik meg Torunban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.