Ma már elképzelhetetlennek tűnik, hogy halott madár vagy gyerekből sütött pite képével kívánjuk békés és meghitt karácsonyi ünnepeket a szeretteinknek, azonban a Viktoriánus korban még minden másként volt. Akkor még furcsa és bizarr üdvözlőkártyákat küldözgettek egymásnak az emberek.

Egymást gyilkoló békák, ördög által elrabolt gyerekek, halott madarak és bicikliző baglyok. Ezt a felsorolást látva azt hihetnénk, valami morbid meséről beszélünk, de a valóság ennél sokkal ijesztőbb: ezek a furcsa kompozíciók a Viktoriánus korból való karácsonyi üdvözlőlapokon láthatók. Az üdvözlőlapok egyébként nem sokkal megjelenésük után olyan népszerűségre tettek szert Nagy-Britanniában, hogy csakhamar egy új iparág épült rá: a kereslet akkora volt, hogy 1880-ban már tízmilliónál is több képeslapot nyomtattak az országban.

Ma már nem lenne nagy kereslete ezeknek a lapoknak és nemcsak azért, mert már egyáltalán nem népszerű így köszönteni a másikat, hanem azért is, mert az ünnepek a békéről, örömről és szeretetről szólnak, ez pedig nem igazán passzol a bizarr korhű képeslapokhoz.

Kattints a képre a galériánkért!

Forrás: eph.tuckdb.org