Negyvenkét éve íródó, filmtörténetileg és popkulturálisan is meghatározó történet zárul le a december 19-én mozikba kerülő Skywalker korával. A réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban élt Skywalker család utolsó kalandjáról összegyűjtöttük a legfőbb érdekességeket.

1.1977 augusztusában mutatták be a Star Wars - Egy új remény című filmet, amivel kezdetét vette minden idők valószínűleg leghíresebb filmszériája. A filmhez aztán készült két folytatás, majd három előzményfilm, majd további két folytatás, mindegyik a Skywalker család történetéhez kapcsolódva. A kilencedik rész, azaz a Star Wars - Skywalker kora ezt a grandiózus történetet zárja le, az ígéretek szerint grandiózus módon.

1977 augusztusában mutatták be a Star Wars - Egy új remény című filmet, amivel kezdetét vette minden idők valószínűleg leghíresebb filmszériájaForrás: Disney, Lucasfilm Ltd.

2.Az idők során persze készültek más, a Star Wars világában játszódó filmek és tévésorozatok is, ezekből a jövőben is számíthatunk néhányra. De a Lucasfilm közlése szerint Skywalkeréktől tényleg végleg elbúcsúzunk.

3.A Skywalker kora rendezője eredetileg Colin Trevorrow lett volna, aki állandó munkatársával, Derek Connollyval a film első forgatókönyvét is megírta. Ezzel azonban nem voltak elégedettek a széria producerei, és jött a rendezőcsere (az újkori Star Wars-filmek esetében már szinte menetrendszerűen), a 7. rész, vagyis Az ébredő Erő direktora, J. J. Abrams tért vissza az utolsó felvonásra.

4.Mivel a premier időpontját már réges-régen kitűzték, így Abrams-nek kevesebb ideje maradt, a film utómunkáit (vágás, effektek, CGI, zene, stb.) három hónappal kevesebb idő alatt kellett összehoznia, mint Az ébredő erőét. Az alkotók egészen a premier előtti napokig dolgoztak rajta.

5.Voltak dolgok, amik viszont sokkal gyorsabban mentek J. J. Abrams szerint: míg Az ébredő Erő esetében tapasztalatlanok voltak az új generációs főhősöket alakító színészek, addig a mostani forgatáson már sokkal magabiztosabban és könnyebben dolgoztak.

Az ébredő Erő esetében még tapasztalatlanok voltak a fiatal színészek, a mostani forgatáson már sokkal magabiztosabban dolgoztakForrás: Disney, Lucasfilm Ltd.

6.A Skywalker kora nem rögtön az előző rész, vagyis Az utolsó Jedik története után veszi fel a fonalat. A két film sztorija között körülbelül egy év telik el a Star Wars világában.

7.A cselekmény középpontjában a Star Wars-filmekben megszokott módon ezúttal is egy közösen akciózó hármas áll, akik viszont itt már mindannyian a fiatalok közül kerülnek ki: Rey (Daisy Ridley), Poe (Oscar Isaac) és Finn (John Boyega).

8.Oscar Isaac külön lobbizott érte a széria producereinél, hogy végre ne csak a pilótafülkében láthassák őt a nézők tenni a szent ügyért, azaz a gonosz Első Rend legyőzéséért, és a galaxis szabadságáért.

9.Az eredeti tervek szerint az új trilógia a régi nagy hármas, azaz Luke, Leia és Han Solo búcsúztatása is lett volna. Az ébredő Erőben meghalt Han Solo, Az utolsó Jedikben eltávozott Luke, így a Skywalker kora jutott Leiának. A karaktert alakító Carrie Fisher azonban sajnos elhunyt időközben, így az eredetileg neki írt jeleneteket nem tudták leforgatni. A készítők ennek ellenére is megoldották a szerepeltetését, az előző filmekhez felvett, de akkor fel nem használt jelenetei, és némi trükközés segítségével keltették életre az utolsó felvonáshoz.

Az eredeti tervek szerint az új trilógia a régi nagy hármas, azaz Luke, Leia és Han Solo búcsúztatása is lett volnaForrás: Disney, Lucasfilm Ltd.

10.A legtöbb rajongót megdöbbentett és/vagy lázba hozott, hogy az előzetesek leleplezték, a filmben visszatér valamilyen formában egy másik régi karakter, az eredeti trilógia egyik főgonosza, Palpatine is. Őt ugyebár A Jedi visszatér végén megölte Darth Vader, de mint tudjuk a Sith lovagok jóban vannak a fekete mágiával is...

11.Nem csak a Skywalker család búcsúzik ezzel a filmmel, de John Williams is. Minden idők egyik legsikeresebb filmzeneszerzőjének dallamai nélkül az egész Star Wars-univerzum más lenne, de az idős komponista bejelentette, hogy ez az utolsó film a messzi-messzi galaxisban, amit elvállalt.

12.Cserébe viszont John Williams az új rész zenéjébe belesűrítette a Star Wars-filmek eddigi összes ikonikus dallamát (igen, még Darth Vader témáját is).

13.A Skywalker kora első előzetesét a megjelenésének napján 111 milliószor nézték meg az interneten, ami természetesen világrekord. Hasonló őrület várható a jegybevételek tekintetében is.

14.A filmben számíthatunk villanásnyi sztár-vendégszereplésekre, azaz kameókra is. Ilyen lesz például a híres énekes Ed Sheeran felbukkanása is, de könnyen lehet, hogy észrevenni nem lehet majd, mert rohamosztagost alakít, és ki tudja, leveszi-e a sisakját?

15.Nincs Star Wars-film cuki kis robot, azaz droid nélkül, és ezt a szerepet az új részben D-O fogja betölteni, aki leginkább úgy néz ki, mint egy keréken guruló, tölcsér alakú szem. Mellette persze visszatérnek a már megkedvelt droidok is, sőt az aranyszínű C-3PO-ra minden eddiginél fontosabb feladat vár.