Tudtad, hogy egy hiba miatt lett ez a neve? Hogy már tizenöt évesen meztelen jelenetet forgatott? Hogy mi miatt vannak oda érte a vak filmrajongók? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, akkor olvasd végig cikkünket, amiből sok más érdekességet is megtudhatsz a 35. születésnapját ünneplő Keira Knightley-ról.

1.Igazi művészcsaládba született, az édesapja Will Knightley színész, az édesanyja Sharman Macdonald, aki színésznőként kezdte a karrierjét, de később drámaíró és forgatókönyvíró lett belőle. Ő írta A szerelem határai című film forgatókönyvét is, amiben Keira játszotta a főszerepet.

2.Már gyerekként a kamerák elé állt, az első szerepét mindössze hétévesen játszotta egy tévéfilm egyik jelenetében, ahol a kislányok Lady Diana és Károly herceg esküvőjét nézve jönnek rá az apjuk hűtlenségére.

3.A szülei eredetileg Kiera névre akarták keresztelni Kira Ivanovna jégtáncosnő után. Az édesanyja azonban felcserélt két betűt a születési anyakönyv kitöltésekor, így született meg az egyedi Keira keresztnév.

4.Diszlexiában szenved, ami végigkísérte az iskolai éveit, sok nehézséget okozva. A családjával együtt azonban sikeresen vették az akadályokat, és Keira kiváló tanuló volt, patinás angol egyetemre is járt, mielőtt abbahagyta volna azt a színészi karrierje miatt.

5.Van egy fóbiája, retteg a fogorvosoktól. Nem csak annyira, mint az átlagemberek többsége, hanem betegesen.

6.Előfordult, hogy az anyja sem ismert rá. Mégpedig a karrierje kezdeti szakaszának egyik legfontosabb szerepét hozó filmben, a Star Wars I. – Baljós árnyak forgatásán keverte őt össze a mama Natalie Portman-nel. Persze ez is volt a cél, hiszen az Amidala hercegnőt játszó Natalie Portman hasonmását kellett játszania, aki a film történetében is megtéveszti a látogatókat.

7.Mindössze tizenöt éves volt, amikor az első topless filmes jelenetét forgatta A gödör című filmben. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, a szüleinek alá kellett írniuk egy beleegyezési nyilatkozatot, továbbá senki nem tartózkodhatott a felvételkor a díszletben a legszükségesebb munkatársakon kívül.

8.Párhuzamosan készült az érettségire (amit végül színjelesre hozott), és forgatta a Csavard be, mint Beckham című filmet, ami hatalmas siker lett Nagy-Britanniában illetve világszerte is, és elhozta számára az áttörést.

9.Szupersztárrá A Karib-tenger kalózai-széria tette, amiről kis híján lemaradt. Amikor zajlott a szereplőválogatás, közlekedési dugóba keveredett Londonban, és úgy kellett kikönyörögni, hogy az eredeti időpontja helyett meghallgassák őt is a nap végén.

10.Sosem nézi meg magát a filmjeiben a díszbemutatók után, és egyetlen filmjét sem tartja otthon semmilyen lejátszható formában. Ez olyan mókás helyzeteket eredményezhet, mint hogy soha nem fogja teljes egészében látni A Karib-tenger kalózai: A világ végén című filmjét, ugyanis annak díszbemutatóján a kimerültségtől elaludt.

Keira Knightley sosem nézi meg magát a filmjeiben a díszbemutatók utánForrás: Getty Images/Julien M. Hekimian

11.Mindössze húszéves volt, amikor először Oscar-díjra jelölték a Büszkeség és balítélet női főszerepéért, ezzel pedig minden idők ötödik legfiatalabb jelöltje lett a kategóriában. Később a Kódjátszma mellékszerepéért ismét jelölést kapott, de egyik alkalommal sem ő lett a végső győztes.

12.Csak néhány évvel ezelőtt árulta el egy interjúban, hogy huszonkét éves korában, a hirtelen jött hírnév nyomása alatt idegösszeroppanást kapott. Három hónapig el sem hagyta a házat, és hipnózisterápia segítségével tudta elérni, hogy elmúljanak a pánikrohamai.

13.2007-ben beperelte a Daily Mail újságot, amiért egy bikinis fotóját használták fel egy anoreaxiás lány haláláról szóló cikkükhöz. A kártérítés összegét egy étkezési zavarok ellen küzdő alapítványnak ajánlotta fel.

14.2011 óta él párkapcsolatban a Klaxons zenekar frontemberével, James Rightonnal. 2013 óta házasok is, és két gyermekük született.

Keira Knightley férjével, James RightonnalForrás: Getty Images/Pascal Le Segretain

15.Minden idők második legszexibb hangjának választották meg (Sean Connery mögött) a brit Vakok Intézete szavazásán.