Robert Pattinson Jodie Foster Kristen Stewart Twilight Rupert Sanders Rolling Stones César-díj Alkonyat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy forgatás alatt túlnőtt Jodie Fosteren, a pasikért és a csajokért is egyszerre rajong, ráadásul egyszer még egy Rolling Stones-klipben is szerepelt. Ezekről és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a harmincadik születésnapját ünneplő Kristen Stewart kapcsán.

1.

A családja erősen kötődik a film- és televíziós iparhoz. Az édesapja tévés producer és ügyelő, az édesanyja szkripter és rendező, a bátyja pedig kameramozgatóként dolgozik. Rajtuk kívül két örökbefogadott testvére tartozik még a közeli családjához.

Kristen Stewart és édesapja, John Stewart Forrás: FilmMagic/2014 Axelle/Bauer-Griffin/Axelle/Bauer-Griffin

2.

Az édesanyja ausztrál, és az ottani gyökerek fontosak Kristen Stewart számára is. A kedvenc helye a világon például az ausztráliai Noosa Heads tengerparti városka, de az egyik kutyáját is Oz-nak nevezte el, ami Ausztrália szlenges beceneve.

3.

Mindössze nyolcéves volt, amikor egy iskolai ünnepségen előadott karácsonyi színdarabban felfigyelt rá egy tehetségek után kutató ügynök, és elindította őt a színészi pályán.

4.

Az első jelentősebb mozifilmes szerepét a Pánikszobában játszotta, Jodie Foster kislányát alakítva. Az elhúzódó forgatás alatt annyit nőtt, hogy a felvételek kezdetekor még alacsonyabb volt Fosternél, a végére pedig magasabb.

5.

Mindössze tizenhét évesen kapta meg a világhírt hozó Alkonyat-széria női főszerepét. A romantikus vámpírfilmekben barna kontaktlencsét hordott, hisz a regényekben ilyen színű Bella szeme, az övé viszont eredetileg zöld.

6.

Az Alkonyat-filmek forgatásának idején, tizenkilenc évesen érettségizett le, mivel a színészkedés miatt az első nyolc osztály elvégzése után magántanulóként folytatta a középiskolát.

7.

Nagy bulvárvihart kavart annak idején a szerelmi kapcsolata az Alkonyat-filmek másik sztárjával, Robert Pattinsonnal. A kapcsolatuk 2009-ben kezdődött, és 2012 nyarán ért (először) véget, amikor Stewartot lesifotósok rajtakapták megcsalás közben Rupert Sanders rendezővel, akivel ekkoriban a Hófehér és a vadász című filmet forgatta, és aki mellesleg családos. Pattinsonnal szakítottak, majd néhány hónap múlva újra összejöttek, de csak további fél évig bírták együtt.

8.

A kedvenc dala a Love is Pain, Joan Jett-től. Így annál nagyobb öröm volt számára, amikor eljátszhatta Joan Jettet a Runaways – A rocker csajok című moziban, sőt saját maga énekelte fel a filmbeli dalok többségét.

9.

A rockzenéhez egyébként is bensőséges viszony fűzi, így akkor sem tudott ellenállni, amikor a műfaj legendái, maga a Rolling Stones zenekar kérte fel, hogy szerepeljen egy igencsak stílusos és vagány videoklipjükben.

10.

A szívügyét jelentő produkciók kedvéért sok mindenre hajlandó. A beatirodalom egyik klasszikusa, Jack Kerouac Úton című regénye például az egyik kedvence, és amikor a belőle készülő film anyagi gondba került, Stewart simán beleegyezett a fizetésének töredékére csökkentésébe, csak hogy játszhasson benne.

11.

A kedvenc filmrendezője John Cassavettes, a kedvenc filmje pedig tőle az Egy hatás alatt álló nő. A kedvenc horrorja a Ragyogás, a kedvenc vámpírfilmje pedig Az elveszett fiúk.

12.

Ő az első amerikai színésznő, aki elnyerte a francia Oscarnak számító César-díjat (a Sils Maria felhői című filmért), ami különösen nagy szó egy nagyszerű színésznőkben ennyire gazdag és az amerikai mozi-iparral hagyományosan ellenérzéssel viseltető filmkultúrában.

Kristen Stewart és Juliette Binoche a Sils Maria felhői című filmben Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/CG Cinéma/Pallas Film/Cg Cinéma/Pallas Film

13.

A Sils Maria felhőiben az általa játszott karakter egy olyan tetoválást visel a jobb karján, ami Picasso nevezetes Guernica című festményének egy részletét ábrázolja. A színésznőnek pedig olyannyira megtetszett ez a tetkó a forgatáson, hogy később megcsináltatta magának igaziból is.

14.

A kedvenc színészpartnere Jesse Eisenberg, akivel eddig három filmben (Adventureland – Kalandpark, BeSZERvezve, Café Society) játszottak már együtt, sőt minden alkalommal szerelmi viszonyba is keveredtek a mozivásznon.

15.

Vállaltan biszexuális, sőt Robert Pattinson óta csak nőkkel volt hivatalosan párkapcsolata. De saját bevallása szerint továbbra is nyitott a férfinemre is, és szerinte biszexnek lenni „nem azt jelenti, hogy nem tudom, mit akarok, hanem épp az ellenkezőjét."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.