Uma Thurman Tarantino miatt szenvedett maradandó sérüléseket

buddhizmus Uma Thurman Maya Hawke Terry Gilliam Quentin Tarantino Ponyvaregény Gary Oldman Kill Bill dalai láma Fall Out Boy Ethan Hawke Tibet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekkorában a Dalai Lámával haverkodott, extra méretű a lába, Tarantinóval pedig a múzsai viszonya csúnya incidensbe torkollt. Ezekről, és még sok minden másról is olvashatsz cikkünkben az ötvenedik születésnapját ünneplő Uma Thurman kapcsán.

1.

Meglehetősen sokszínű családból származik. Az édesanyja Mexikóban született svéd anyától és német apától, az édesapja pedig ugyan tősgyökeres New York-i família tagja, de ő volt az egyik első nyugati ember, akit buddhista szerzetessé avattak.

Uma Thurman kisbabaként Forrás: Instagram/umathurman

2.

Az édesapja eme érdeklődése és foglalkozása (egyetemi professzorként oktatja a buddhizmust és a tibetológiát) révén Uma Thurman gyerekkorában gyakori vendég volt náluk a Dalai Láma.

3.

A teljes neve Uma Karuna Thurman. A Karuna név a buddhista mitológiából származik, és családjukban minden gyerek kapott egy ilyen speciális középső nevet.

4.

Nagyon hamar megnyúlt kamaszkorában, és végül egészen 181 centis magasságig nőtt. A lába is átlag feletti méretű, 43-as. Minden kortársánál nagyobb volt az iskolában, és rengeteget csúfolták, sőt nem csak a suliban kapott kellemetlen megjegyzéseket. A családjuk egyik barátja például azt javasolta a hosszú orra láttán, hogy vigyék el plasztikai sebészhez.

5.

Nem csoda hát, hogy önbizalomhiányosan nőtt fel, amihez még az is hozzájárult, hogy a családjuk állandóan költözködött, így minden közösségben ő volt a kívülálló, új lány. A színjátszást is azért kezdte el, mert ott legalább egy darabig valaki másnak érezhette magát.

6.

Tizenöt évesen költözött New Yorkba, és menő divatmodell lett belőle, többek között olyan magazinok címlapján szerepelve, mint a Glamour, vagy a Vogue. A középiskolát sosem fejezte be.

Forrás: Getty Images, VOGUE

7.

1988-ban, azaz mindössze tizennyolc évesen robbant be a filmvilágba, mindjárt két szereppel is. A kultrendező Terry Gilliam filmjében, a Münchausen báró kalandjaiban magát a szépség és a szerelem istennőjét, Vénuszt alakította; az Oscar-díjakig jutó Veszedelmes viszonyokban pedig ártatlan és csábításnak áldozatul eső lányt játszott, amivel egy csapásra szexszimbólummá vált mozinézők millióinak szemében.

8.

A díjakkal nem igazán ápol baráti viszonyt, Oscarra például csak egyszer jelölték (a Ponyvaregényért, de nem kapta meg), és a legnevesebb színészi elismerése egyetlen darab Golden Globe egy nem túl jelentős, tévéfilmes szerepért a Pasifogó kísérletekben.

9.

Karrierje legemblematikusabb szerepeit Quentin Tarantinónak köszönheti, aki nagyon sokáig a múzsájaként tekintett rá. A viszonyukat a Kill Bill forgatásán viszont beárnyékolta egy incidens, aminek során a rendező rákényszerítette Thurmant, hogy maga hajtson végre egy veszélyes autós kaszkadőrmutatványt, a vége pedig maradandó nyak- és térdsérülés lett, ráadásul meg is próbálták eltussolni az ügyet. Tarantino később bocsánatot kért, és élete legnagyobb hibájának nevezte a dolgot, így nagyjából egy évtizednyi mosolyszünet után végül kibékültek.

Uma Thurman a Kill Bill című filmben Forrás: AFP/Collection Christophel via AFP/© Miramax - A Band Apart/Miramax - A Band Apart

10.

Két hírneves színészhez is hozzáment feleségül. Gary Oldman-nel olyan jól sikerült a házasság, hogy a másfél évvel későbbi válás során aláírtak mindketten egy papírt arról, hogy sosem beszélnek senkinek a részletekről.

11.

A másik híres férje Ethan Hawke volt, akivel a Gattaca forgatásán jöttek össze, és vele jóval hosszabb ideig tartott a kapcsolatuk. Hawke többször is megkérte a kezét, de mindig nemet mondott neki, majd már hét hónapos terhesen végül mégis hozzáment. Sosem árulta el, miért várakoztatta meg.

12.

Két gyerekük született, akik közül az egyik nagyon úgy tűnik, hogy a szülei örökébe lép. A tündöklően tehetséges Maya Hawke felbukkant már a Stranger Things sorozatban és a Volt egyszer egy... Hollywoodban is.

13.

Karrierje legrosszabb döntésének azt tartja, hogy visszautasította Éowyn szerepét a Gyűrűk ura-trilógiában.

14.

A Fall Out Boy nevű népszerű amerikai rockbanda írt egy dalt Uma Thurman címmel. Előtte engedélyt kértek tőle hozzá, amit örömmel megadott.

15.

Ha minden rendben lenne a világban, cikkünk apropója az is lehetne, hogy épp bemutatnak egy új Uma Thurman-filmet, ugyanis az eredeti tervek szerint májusban érkezett volna a hazai mozikba a Nagypapa hadművelet című vígjáték. A koronavírus miatt erre még várnunk kell, de minden bizonnyal ez lesz az a film, amiben legközelebb láthatjuk majd a mai születésnaposunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.