Elhunyt Fülöp Attila operaénekes

Forrás: Shutterstock -
operaénekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 78. évében elhunyt Fülöp Attila, a Magyar Állami Operaház egykori magánénekese, művészeti titkára, ügyvezető igazgatója - közölte a dalszínház szombaton az MTI-vel.

Fülöp Attila 1942-ben született Szombathelyen, tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte, ahol 1966-ban villamosmérnökként diplomázott. Első munkahelye a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat volt, ahol hangmérnökként dolgozott, ezzel párhuzamosan 1965-től magánúton tanult énekelni.
Az Operához 1971-ben ösztöndíjasként került, egy évvel később magánénekes lett. A Bánk bán Ottójaként debütált, majd énekelte Tamino szerepét A varázsfuvolában és A sevillai borbély Almaviva grófját, a Hunyadi Lászlóban V. Lászlót, A Rajna kincsében Frohot és később Mimét.

Forrás: Shutterstock


Három évtizedes színpadi karrierje alatt több tucat emlékezetes lírai és karaktertenor-alakítás kötődik a nevéhez, repertoárja a preklasszikus szerepektől a kortársakig terjedt.
Magánénekesi karrierje mellett előbb szakszervezeti vezetőként tevékenykedett, majd Szinetár Miklós igazgatása alatt 1996-tól az Opera főtitkára, 2003 és 2005 között ügyvezető igazgatója lett. A közelmúltban a Budapesti Operabarátok Egyesületének klubdélutánjait vezette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.