5 világsikerű könyv, amiket először visszautasítottak a kiadók

bestseller George Orwell A nagy Gatsby Stephen King regény Jack Kerouac Kurt Vonnegut könyv Állatfarm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Orwel, King vagy épp Vonnegut olyan tehetséggel voltak megáldva, melynek köszönhetően igazi, máig joggal imádott történeteket köszönhetünk. Ám az ő sikerük se jött elsőre. Kiadói visszautasítások, kritikák vitték előre az írókat abban, hogy könyveiket tökéletesre csiszolják, vagy épp a hitüket erősítették meg olyan szilárdan, ami végül sikerük záloga lett.

5 világsikerű könyv, melyek majdnem a szemetesben végezték

George Orwell: Állatfarm

Orwell, Állatfarm című regényét a második világháború alatt írta, és 1945. augusztus közepén meg is jelent. Ám az első kiadó, akinél az író kopogtatott gyakorlatilag az egész történet élét adó karaktereket akarta megváltoztatni. Azt tanácsolták ugyanis, hogy ne disznók legyenek az uralkodó kaszt tagjai, válasszon más állatot, mivel ez így bizonyos rétegeket sérthet. George Orwell azonban kitartott eredeti elképzelése mellett, a mi nagy szerencsénkre.

George Orwell: Állatfarm Forrás: Shutterstock, Európa Könyvkiadó

Stephen King: Carrie

A horror nagymestereként tartjuk számon, ám debütáló regényét összesen harminc alkalommal utasították vissza. Az egyik kiadó például azt írta, a történet nem eladható. Stephen King a visszautasításokat és kritikákat egyenként kitűzte a falára, és belőlük merített erőt, ami végül őt igazolta.

Stephen King: Carrie Forrás: Shutterstock, Európa Könyvkiadó

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd

A könyv alapját először több rövid kézirat adta, amitől teljesen más dinamikájú volt a ma ismertnél. Amikor ezt a kiadó a kezébe vette, mondhatni nem igazán volt elragadtatva, nem érezték elég magával ragadónak a történetet. Kurt Vonnegut a kritikát nem vette személyeskedésnek, és nekiült átdolgozni, hogy végül megszülethessen pályafutása egyik legmarkánsabb regénye.

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd Forrás: Shutterstock, Helikon Kiadó Kft.

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

Amikor Fitzgerald megírta könyvét és továbbította egy kiadónak, olyan választ kapott, amire a legkevésbé sem számított. Azzal az indokkal utasították ugyanis vissza, hogy maga a könyv még jó is lehetne, ha nem lenne benne Gatsby karaktere. Az író azonban érezte, hogy Jay Gatsby-vel irodalomtörténeti alakot teremtett, akit nem engedhet el.

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby Forrás: Shutterstock, Európa Könyvkiadó

Jack Kerouac: Úton

Az író könyvei közül egyértelműen az Úton a legnépszerűbb, ami még azok könyvespolcán is megtalálhatóak, akik semmilyen szintem sem tudnak vagy akarnak azonosulni a beat-korszakkal. Ám ne hidd, hogy a kiadó el volt ragadtatva: egyszerűen unalmasnak találta. Jack Kerouac viszont nem vette a szívére a lesújtó kritikát, bízott írói stílusában és történetében.

Jack Kerouac: Úton Forrás: Shutterstock, Európa Könyvkiadó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.