A családon belüli erőszak ellen személyes okokból küzd, nincs nagy színészi, de van nagy zenei díja, és vállalt már el filmszerepet lakásfelújítás miatt. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 80. születésnapját ünneplő színészlegenda, Patrick Stewart kapcsán.

1.Az angliai Mirfield városában született, édesanyja a szövőiparban dolgozott munkásként, az apja pedig hivatásos katona volt.

2.Elkötelezett támogatója a Refuge nevű, családon belüli erőszak áldozatait támogató alapítványnak, személyes okokból, az édesanyjának is ezt kellett elszenvednie otthon.

Ma 80 éves Sir Patrick StewartForrás: Getty Images/WireImage/2020 Mike Marsland/Mike Marsland

3.Tizenöt évesen otthagyta az iskolát, hogy a helyi újságnál kezdjen el dolgozni tudósítóként. Miután a szerkesztője szembesítette azzal, hogy sokkal több időt tölt a színházban, mint a munkájával, kilépett.

4.Bútorbolti eladóként dolgozott egy éven át, hogy összegyűjtse a drámaakadémiai tandíjra a szükséges összeget.

5.Színpadi színészként aratott sikereket a karrierje első évtizedeiben, és ezen a téren elérte azt, aminél feljebb nem nagyon van a hazájában, huszonhét éven át játszott a Royal Shakespeare Company társulati tagjaként.

Patrick Stewart kutyájával a Shakespeare Társulat A két veronai nemes próbájánForrás: Getty Images/Evening Standard

6.A Vadlibák 2: Rudolf Hess elrablása című méltán elfeledett filmben csak azért vállalt szerepet a nyolcvanas évek közepén, mert kifogyott a pénzből lakásfelújítás közben, és ez az ajánlat jött először szembe.

7.Közel ötvenévesen lett belőle világsztár, amikor elvállalta Picard kapitány szerepét a Star Trek: Az új nemzedék tévésorozatban. Ekkor még olyannyira ismeretlennek számított a nemzetközi közönség számára, hogy a sorozat előzetesében csak úgy hivatkoztak rá, „a brit Shakespeare-színész".

8.A Star Trek forgatásának kedvéért költözött Los Angelesbe, és teljesen biztos volt benne, hogy ki fogják rúgni a produkcióból. Az első hat hétben ki sem csomagolt a bőröndjeiből.

9.Picard kapitány karaktere a sztori szerint francia származású, ugyanakkor Patrick Stewart nagyon jellegzetes brit akcentussal rendelkezik. Szerinte ez úgy lehetséges, hogy Picard-t angol dajka nevelte fel.

Patrick Stewart, mint Picard kapitányForrás: Getty Images/1987 George Rose/George Rose

10.Nincs szerencséje a színészi díjakkal, mert ugyan nagyon sokszor jelölték a legnevesebb elismerésekre (az Oscar-kivételével), de sosem ő nyert. A Moby Dick miniszériáért és Az oroszlán télen című tévéfilmért például Golden Globe- és Emmy-jelöléseket is kapott, és esélyesnek is számított a díjkiosztókon, de mindhiába.

11.Van viszont zenei díja, méghozzá a legnevesebb. A Grammyt a Legjobb gyerekeknek szóló hangoskönyv kategóriájában nyerte el, Prokofjev Péter és a farkas című művének adaptálásáért.

12.Háromszor nősült. Ifjúkori szerelmével, Sheila Falconerrel huszonnégy évig éltek házasságban, két gyermekük született. A Star Trek egyik producerével, Wendy Neuss-szal 2000 és 2003 között élt át egy rövid frigyet, 2013 óta pedig a nála 38 évvel fiatalabb énekesnő, Sunny Ozell a felesége.

13.Nagy sportrajongó, elkötelezett szurkolója a Huddersfield Town focicsapatának, és rendszeres résztvevője a Forma 1-es versenyeknek.

14.A legjobb barátja egy másik brit színészlegenda, Ian McKellen, akivel az X-Men-filmekben épp egymás nagy ellenfeleit, Magnetót és Xavier professzort alakították.

15.2010-ben az angol királynő lovaggá ütötte, így a hivatalos neve azóta Sir Patrick Stewart.