A Star Trek hozta meg az áttörést a brit Shakespeare-színésznek

Forrás: Getty Images/1987 George Rose/George Rose -
Moby Dick lovag Royal Shakespeare Company Emmy-díj Picard Patrick Stewart X-Men Huddersfield Town angol királynő magazin Golden Globe-díj Ian McKellen Star Trek évforduló Grammy-díj születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A családon belüli erőszak ellen személyes okokból küzd, nincs nagy színészi, de van nagy zenei díja, és vállalt már el filmszerepet lakásfelújítás miatt. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 80. születésnapját ünneplő színészlegenda, Patrick Stewart kapcsán.

1.

Az angliai Mirfield városában született, édesanyja a szövőiparban dolgozott munkásként, az apja pedig hivatásos katona volt.

2.

Elkötelezett támogatója a Refuge nevű, családon belüli erőszak áldozatait támogató alapítványnak, személyes okokból, az édesanyjának is ezt kellett elszenvednie otthon.

Ma 80 éves Sir Patrick Stewart Forrás: Getty Images/WireImage/2020 Mike Marsland/Mike Marsland

3.

Tizenöt évesen otthagyta az iskolát, hogy a helyi újságnál kezdjen el dolgozni tudósítóként. Miután a szerkesztője szembesítette azzal, hogy sokkal több időt tölt a színházban, mint a munkájával, kilépett.

4.

Bútorbolti eladóként dolgozott egy éven át, hogy összegyűjtse a drámaakadémiai tandíjra a szükséges összeget.

5.

Színpadi színészként aratott sikereket a karrierje első évtizedeiben, és ezen a téren elérte azt, aminél feljebb nem nagyon van a hazájában, huszonhét éven át játszott a Royal Shakespeare Company társulati tagjaként.

Patrick Stewart kutyájával a Shakespeare Társulat A két veronai nemes próbáján Forrás: Getty Images/Evening Standard

6.

A Vadlibák 2: Rudolf Hess elrablása című méltán elfeledett filmben csak azért vállalt szerepet a nyolcvanas évek közepén, mert kifogyott a pénzből lakásfelújítás közben, és ez az ajánlat jött először szembe.

7.

Közel ötvenévesen lett belőle világsztár, amikor elvállalta Picard kapitány szerepét a Star Trek: Az új nemzedék tévésorozatban. Ekkor még olyannyira ismeretlennek számított a nemzetközi közönség számára, hogy a sorozat előzetesében csak úgy hivatkoztak rá, „a brit Shakespeare-színész".

8.

A Star Trek forgatásának kedvéért költözött Los Angelesbe, és teljesen biztos volt benne, hogy ki fogják rúgni a produkcióból. Az első hat hétben ki sem csomagolt a bőröndjeiből.

9.

Picard kapitány karaktere a sztori szerint francia származású, ugyanakkor Patrick Stewart nagyon jellegzetes brit akcentussal rendelkezik. Szerinte ez úgy lehetséges, hogy Picard-t angol dajka nevelte fel.

Patrick Stewart, mint Picard kapitány Forrás: Getty Images/1987 George Rose/George Rose

10.

Nincs szerencséje a színészi díjakkal, mert ugyan nagyon sokszor jelölték a legnevesebb elismerésekre (az Oscar-kivételével), de sosem ő nyert. A Moby Dick miniszériáért és Az oroszlán télen című tévéfilmért például Golden Globe- és Emmy-jelöléseket is kapott, és esélyesnek is számított a díjkiosztókon, de mindhiába.

11.

Van viszont zenei díja, méghozzá a legnevesebb. A Grammyt a Legjobb gyerekeknek szóló hangoskönyv kategóriájában nyerte el, Prokofjev Péter és a farkas című művének adaptálásáért.

12.

Háromszor nősült. Ifjúkori szerelmével, Sheila Falconerrel huszonnégy évig éltek házasságban, két gyermekük született. A Star Trek egyik producerével, Wendy Neuss-szal 2000 és 2003 között élt át egy rövid frigyet, 2013 óta pedig a nála 38 évvel fiatalabb énekesnő, Sunny Ozell a felesége.

13.

Nagy sportrajongó, elkötelezett szurkolója a Huddersfield Town focicsapatának, és rendszeres résztvevője a Forma 1-es versenyeknek.

14.

A legjobb barátja egy másik brit színészlegenda, Ian McKellen, akivel az X-Men-filmekben épp egymás nagy ellenfeleit, Magnetót és Xavier professzort alakították.

15.

2010-ben az angol királynő lovaggá ütötte, így a hivatalos neve azóta Sir Patrick Stewart.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.