Mária Terézia Kossuth Lajos Zsigmondy Vilmos látványosság Hősök tere Schizkedanz Albert Bethlen Gábor kultúrtörténet Rákóczi Ferenc Városliget Zala György magazin Budapest Budapest története Ybl Miklós Gloriett kilátó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új cikksorozatunkban olyan mindenki által jól ismert hazai helyek, utcák, terek, városrészek és tájegységek elnevezéseinek eredetét derítjük fel, amelyek számos érdekességet, különleges sztorit rejtenek, és természetesen magukban hordozzák a magyar történelem néhány darabkáját is. Kezdésnek következzen az ország egyik kedvenc turistalátványossága, a budapesti Hősök tere.

Vajon kik azok a hősök, akikről a nevét kapta Magyarország egyik leghíresebb tere? Nyilván azok a történelmi személyek, régi uralkodók és államférfiak, akiknek a szobra ott is áll félkörívben a téren, gondolhatnánk. Nos, nem ők azok a bizonyos hősök, sőt az ő szobraik már évtizedek óta ott álltak, amikor megszületett a Hősök tere név. Tekintsük át a tér történetét a megfejtésért!

A mai Városliget területe évszázadokig kívül esett Pest határain, egy mocsaras-erdős területet találhattak itt az utazók. A XIX. század elején a mocsarat elkezdték szabályozni, a területet gondozni, és kialakítottak itt egy városi parkot – világviszonylatban is az elsők között, de még mindig az akkori város legeslegszélén. A mai Hősök tere területe ekkor még csupán a Városliget (mainál nagyobb) tavának partja volt, füves-fás-virágos kirándulóhely.

Az 1870-es években a neves mérnök, Zsigmondy Vilmos vette a fejébe, hogy hévizes kutat furat itt, és a fáradozását eredmény is koronázta, 970 méter mélyre érve feltört a hévíz. Az így kialakult forrás fölé egy díszkutat emeltek 1884-ben Ybl Miklós tervei alapján Gloriette néven, így ez az építmény zárta le az akkor már kialakulóban lévő sugárutat, a mai Andrássy utat.

A későbbi Hősök tere területe az Andrássy út felől nézve 1900-ban, szemben az Ybl-féle Gloriette (díszkút) látszik Forrás: Fortepan

A nagyszabású, egész Budapest arculatára nagy hatást tevő milleniumi ünnepségek és építkezések idején született meg a döntés, hogy a Gloriette helyére egy monumentális emlékmű, Nemzeti Pantheon kerüljön. A Gloriette pedig átkerült a Széchenyi hegyre, ahol ma kilátóként találkozhatunk vele. A feladattal Schickedanz Albert építészt és Zala György szobrászt bízták meg, az ő terveik és irányításuk nyomán készült el a két félköríves oszlopcsarnok, az obeliszk és a rajtuk található szobrok. Utóbbiak csak szép lassan, a királyszobrok nagy része például 1905 és 1911 között került fel a helyére. Az első világháború után, a Tanácsköztársaság idején az egész emlékművet vörös drapériával vonták be, és egy nagy Marx-szobrot állítottak elé, a Habsburg-uralkodók szobrát pedig le is vették. A Tanácsköztársaság bukása után a Horthy-korszakban ismét visszaállt a régi állapot, sőt igazából ekkor lett alkalom a teljes eredeti terv végső befejezésére, ami 1929-re valósult meg a honfoglaló törzsfők és Nagy Lajos király szobrának helyére kerülésével.

Millenniumi emlékmű a későbbi Hősök terén 1917. Forrás: Fortepan

1929-ben viszont kapott egy új emlékművet is a tér az oszlopcsarnokok elé: egy puritán, súlyos mészkőtömböt, a Nemzeti Hősök Országos Emlékkövét, amellyel az első világháborúban elhunyt katonákra emlékezett az ország. Erről, vagyis a hősi halált halt magyar katonákról kapta a nevét a tér, amely 1932-ben lett hivatalosan is Hősök tere – addig egész egyszerűen nem volt neve.
A Hősök tere ekkor még virágágyásokkal, fákkal díszített, macskaköves úttal körbevett tér volt, és csak 1937-ben, az itt tartott Eucharisztikus Világtalálkozó okán kövezték-aszfaltozták le teljesen. A második világháború és a kommunista hatalomátvétel után a Habsburg királyok szobrainak helyére új alakok kerültek: Bocskai István, Bethlen Gábor, Thököly Imre, Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos. A leszedett szobrok ma a Szépművészeti Múzeumban találhatók, kivéve Mária Teréziáét, amely a gödöllői kastély parkját díszíti.

Adrássy út és végén a Hősök tere 1929-ben Forrás: Fortepan

A középen található, névadó hősi emlékmű is átesett néhány változáson az eltelt évtizedek alatt. 1956-ban a Nemzeti Hősök Emlékköve került a helyére, amely a rajta lévő felirat szerint immár nem csak az első világháborús magyar hősi halottak, de minden olyan hős emlékének szólt, akik életüket áldozták „népünk szabadságáért és a nemzeti függetlenségért". A rendszerváltás után 1996 és 2001 között zajlott a Hősök tere eddigi utolsó felújítása, amikor szintén új emlékkő került a közepére. A Szilágyi Andor tervei alapján készült emlékmű az elődöket idézi meg a kialakításával, az oldalán a felirat pedig csak ennyi: „Hőseink emlékére".

Hősök tere napjainkban Forrás: Kálló Péter - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.