Amióta megjelentek és elterjedtek az e-book olvasók, azóta is élénk vita folyik arról, milyen formában olvassunk. Vannak, akik az e-könyvekre esküsznek, de talán még ma is nagyobb azoknak a tábora, akik a papíralapú kiadványokat preferálják. Egyelőre úgy tűnik - bár voltak erre nézve jóslatok - a nyomtatott könyv nem megy ki a divatból. 

Egy olvasó embernek manapság valódi dilemmát jelenthet, hogy a könyveit elektronikus formátumban vagy papírkönyvben szerezze-e be. Érvek bőven vannak pro és kontra, a választásnak többnyire ízlésalapja van. 

Általánosságban elmondható, hogy a középkorúak és idősebb korosztály tagjai nagyobb számban esküsznek a nyomtatott könyvekre, amelynek oka egyrészt a szokásban gyökerezik, hiszen a mostani negyvenesek-ötvenesek anno tablet és laptop helyett még jegyzetfüzetet használtak, így kevésbé ragaszkodnak az elektronikus formához. 

Általánosságban elmondható, hogy a középkorúak és idősebb korosztály tagjai nagyobb számban esküsznek a nyomtatott könyvekreForrás: Shutterstock

A nyomtatott könyvek fő előnye mindenképpen a hangulatukhoz köthető. A legtöbben, aki erre voksolnak, szeretik kézbevenni a szebbnél szebb kiadványokat, az igazi könyvimádók meg is szaglásszák őket. A klasszikus formátumot olvasók azt állítják, sokkal jobb kézbe venni, mint egy olvasót, ráadásul az igazi gyűjtők és könyvimádók örömüket lelik a könyvespolcuk látványában is. Sokan azzal érvelnek, hogy az okostelefonok és laptopok fényének egész nap kitett szemüknek sokkal kellemesebb a nyomtatott oldalak látványa, tehát összegészében komfortosabb élményt nyújt. 

A nyomtatott könyvek legnagyobb hátrányaként a súlyát szokták megemlíteni. Ha nyaralni mész, nem biztos, hogy praktikus a fél bőröndöt könyvvel megtölteni. A másik problémát az áruk jelentheti, ugyanis azok, akik igazán sokat olvasnak, könnyedén elköltenek havonta a könyvesboltban több tízezer forintot. 

Az e-könyvek egyik legfőbb előnye éppen az  árukból fakad, mivel nincs se nyomtatási, se gyártási, se raktározási, de még szállítási költségük sem, ezért  sokkal olcsóbban tudják beszerezni maguknak az olvasók ugyanazt a tartalmat. További előnyük, hogy bárhová utazunk, egyszerre akár egy kisebb könyvtárt is magunkkal vihetünk, de ha valamiért nem elég, ami nálunk van, vagy másra vágyunk, az e-könyvet azonnal megvásárolhatjuk. 

Az e-könyvek egyik legfőbb előnye az árukból fakad, sokkal olcsóbban beszerezhető ugyanaz a tartalomForrás: Shutterstock

Az érveket és ellenérveket számba véve, talán azok járnak el a legpraktikusabban, akik diferenciálnak a könyvek között. Nagyon sokan azokat a könyveket veszik meg papírformátumban, amelyeket évek múlva is szívesen látnának a polcukon, ám az úgynevezett "egyszerolvasós" darabokat inkább olcsóbban, elektronikus fornátumban szerziik be.