E-book vagy papírkönyv? Te melyiket használod szívesebben? - Szavazz

papírkönyv olvasás irodalom könyv e-book
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amióta megjelentek és elterjedtek az e-book olvasók, azóta is élénk vita folyik arról, milyen formában olvassunk. Vannak, akik az e-könyvekre esküsznek, de talán még ma is nagyobb azoknak a tábora, akik a papíralapú kiadványokat preferálják. Egyelőre úgy tűnik - bár voltak erre nézve jóslatok - a nyomtatott könyv nem megy ki a divatból. 

Egy olvasó embernek manapság valódi dilemmát jelenthet, hogy a könyveit elektronikus formátumban vagy papírkönyvben szerezze-e be. Érvek bőven vannak pro és kontra, a választásnak többnyire ízlésalapja van.

Általánosságban elmondható, hogy a középkorúak és idősebb korosztály tagjai nagyobb számban esküsznek a nyomtatott könyvekre, amelynek oka egyrészt a szokásban gyökerezik, hiszen a mostani negyvenesek-ötvenesek anno tablet és laptop helyett még jegyzetfüzetet használtak, így kevésbé ragaszkodnak az elektronikus formához.

Általánosságban elmondható, hogy a középkorúak és idősebb korosztály tagjai nagyobb számban esküsznek a nyomtatott könyvekre Forrás: Shutterstock

A nyomtatott könyvek fő előnye mindenképpen a hangulatukhoz köthető. A legtöbben, aki erre voksolnak, szeretik kézbevenni a szebbnél szebb kiadványokat, az igazi könyvimádók meg is szaglásszák őket. A klasszikus formátumot olvasók azt állítják, sokkal jobb kézbe venni, mint egy olvasót, ráadásul az igazi gyűjtők és könyvimádók örömüket lelik a könyvespolcuk látványában is. Sokan azzal érvelnek, hogy az okostelefonok és laptopok fényének egész nap kitett szemüknek sokkal kellemesebb a nyomtatott oldalak látványa, tehát összegészében komfortosabb élményt nyújt.

A nyomtatott könyvek legnagyobb hátrányaként a súlyát szokták megemlíteni. Ha nyaralni mész, nem biztos, hogy praktikus a fél bőröndöt könyvvel megtölteni. A másik problémát az áruk jelentheti, ugyanis azok, akik igazán sokat olvasnak, könnyedén elköltenek havonta a könyvesboltban több tízezer forintot.

Az e-könyvek egyik legfőbb előnye éppen az árukból fakad, mivel nincs se nyomtatási, se gyártási, se raktározási, de még szállítási költségük sem, ezért sokkal olcsóbban tudják beszerezni maguknak az olvasók ugyanazt a tartalmat. További előnyük, hogy bárhová utazunk, egyszerre akár egy kisebb könyvtárt is magunkkal vihetünk, de ha valamiért nem elég, ami nálunk van, vagy másra vágyunk, az e-könyvet azonnal megvásárolhatjuk.

Az e-könyvek egyik legfőbb előnye az árukból fakad, sokkal olcsóbban beszerezhető ugyanaz a tartalom Forrás: Shutterstock

Az érveket és ellenérveket számba véve, talán azok járnak el a legpraktikusabban, akik diferenciálnak a könyvek között. Nagyon sokan azokat a könyveket veszik meg papírformátumban, amelyeket évek múlva is szívesen látnának a polcukon, ám az úgynevezett "egyszerolvasós" darabokat inkább olcsóbban, elektronikus fornátumban szerziik be.

Milyen formátumban olvasol szívesebben?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.