Négylábúak bámulatos tettei - A történelem leghíresebb kutyái

Forrás: Sputnik via AFP/Sputnik -
mentőkutya kutya állat magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az állatok olykor emberfeletti hősiességről és szeretetről tesznek tanúbizonyságot. Legyen szó kiképzett mentőkutyáról vagy egy egyszerű házi kedvencről, a kutyusok olykor hihetetlen tettekre képesek. Ismerd meg a történelem leghíresebb négylábúit, és megható történeteiket.

Barry

A legendás eb az Ágoston-rendi szerzeteseknél az Alpokban a Szent Bernát-hágón született, és mentőkutyának képezték ki. A bernáthegyi kiemelkedően teljesített fajtársai között is, 40 ember köszönheti az életét neki. Az egyik leghíresebb eset, amikor egy kisfiú egy jégtábla alá zuhant, Barry rátalált a gyerekre, és a testével melegítette őt, míg meg nem érkezett a mentőcsapat. Állítólag azonban nem tudták megközelíteni őket, és a kutya vitte ki a kisfiút a hátán, így sikerült megmenteni őt.

Barry kiemelkedően teljesített fajtársai között is, 40 ember köszönheti az életét neki Forrás: Wikipedia

Mancs

Számos eltűnt személyt talált meg hazánkban a különleges képességekkel megáldott németjuhász. Eltévedt gyerekek, idős emberek, balesetet szenvedett vadászok köszönhetik neki, hogy hazatérhettek. Mancs a vízben is képes volt megtalálni a testeket, ez nagyon ritka képesség. De nem csak a magyarok lehetnek hálásak a négylábúnak, számos nagyobb katasztrófánál mentett életeket a világban. Törökországban például egy három éves kislányt talált meg egy földrengés után a romok alatt. A gyerek már 82 órája ott volt, egy kutya sem érezte meg, mivel halott nagymamája alatt feküdt. Mancs szagolta ki a kis túlélőt, így megmentette az életét, amikor már senki sem gondolta volna, hogy élő ember előkerül az összedőlt épület alól.

Számos eltűnt személyt talált meg hazánkban a különleges képességekkel megáldott németjuhász Forrás: Wikipedia

Fido

Egy téglagyári munkás talált rá a sérült Fidóra egy árokban 1941-ben. Carlo Soriani megsajnálta a kutyát, hazavitte, és ellátta a sebeit. Az eb rettentő hálás volt ezért, és borzasztóan ragaszkodott gazdájához, olyannyira hogy minden nap elkísérte a buszmegállóba, majd ott várta míg meg nem érkezett a munkából. Két évvel később azonban lebombázták a várost, ahol a férfi dolgozott, és életét veszítette. A kutyus azonban ezután még 14 éven keresztül kijárt a buszmegállóba, hátha felbukkan imádott gazdija, itt is érte a halál őt.

Fido minden nap elkísérte gazdáját a buszmegállóba, majd ott várta míg meg nem érkezett a munkából Forrás: Wikipedia

Balto

Az alaszkai Nome-ban 1925-ben a diftéria, azaz a torokgyík vészesen kezdett terjedni, ami halálos betegségnek számított. Ugyan létezett ellene védőoltás, de a kisvárosban hamar kifogyott a tartalék, és a rettenetes havazások miatt nem volt lehetséges az utánpótlásra. Egyetlen megoldás kínálkozott, ha kutyaszánon érkezik az orvosság. El is indult a szállítmány, amit csapatról csapatra adtak tovább egymásnak, mivel egyhuzamban nem lehetett volna teljesíteni a távot. Az utolsó egységben Balto vezette a kutyafalkát, aki akkoriban még tapasztalatlan szánhúzó volt. Viszont minden várakozást felülmúlt, rettenetes hóviharokban vezette a csapatát, egyszer még ösztöneinek hála attól is megmentette őket, hogy a szakadékba zuhanjanak, mert az utolsó pillanatban irányt váltott. Gazdája azonban az út vége felé lebénult, nem tudta irányítani a szánt. Ám Balto emlékezett rá, merre kell menni, és önállóan odavezette társait, így végül megérkezett a védőoltás, és a város megmenekült a hős kutyának köszönhetően.

Balto önállóan hazavezette társait, így végül megérkezett a védőoltás az alaszkai Nome-ban Forrás: Wikipedia

Lajka

A kutyust egy moszkvai sintértelepen választották ki az űrhivatal munkatársai a nemes feladatra, miszerint utazást tehet a világűrbe. Egy rövidebb kiképzést követően egy műholddal el is indult a nagy utazásra. Csakhogy nem volt visszatérő egység, így a biztos halál várt az ebre. Akkoriban azt mondták, hogy a hatodik napon elaltatták mielőtt elfogyott volna az oxigén, ám később kiderült, az indítást követően pár órával elpusztult az állat a túlmelegedés miatt. Így vált belőle hős.

Lajkát egy moszkvai sintértelepen választották ki az űrhivatal munkatársai a nemes feladatra, miszerint utazást tehet a világűrbe Forrás: Sputnik via AFP/Sputnik

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.