36 éve mutatták be a Terminátort: 4+1 érdekességet a filmről

Forrás: NORTHFOTO/© 1984 by 20th Cenury Fox/20Th Cenury Fox -
Terminátor Arnold Schwarzenegger film magazin érdekességek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Hasta la vista baby!" - a mondat, amit talán az is ismer, aki még soha nem látta. Hollywood remekműve, amely megváltoztatta az akciófilmek világát, egy film amely egycsapásra sztárt varázsolt Arnold Schwarzeneggerből. Ez pedig nem más, mint a Terminátor! A Halálosztót 1984-ben mutatták be, ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány érdekességet a legismertebb harci robot történetéről.

1. James Cameron és a lázálom

Semmi sincs véletlenül, hiszen a filmrendezőt, James Cameront előzetesen kirúgták a Piranha forgatásáról, ezért mérgében repülőre ült és elutazott Olaszországba, hogy személyesen megvitathassa a mozi producereivel döntésüket. Ám Cameron nem igazán gondolta át ezt tervet, ugyanis semennyi pénze nem volt. Ekképpen csupán az odaútra volt elég pénze, sőt még le is betegedett. Miközben pedig 39 fokos lázzal szenvedett szállodai ágyában, valami varázslatos dolog történt. Álmában megérkezett a látomás, a híres fémcsontváz víziója, amely a lángok közül mászott ki. A bizarr álomból felriadva azonnal lejegyzetelte látomását, és már tudta is, hogy mi lesz a következő filmje.

James Cameron bizarr lázálmából született meg a Terminátor Forrás: 20th Century Fox

2. Arnold mint jófiú

Eredetileg Schwarzenegger kapta volna a jófiú, Kyle Reese szerepét, a stúdió neki is küldte el a szkriptet, mindezt Cameron tudta nélkül. Amikor a producerek unszolására a rendező végül találkozott az osztrák izompacsirtával, szándékosan kötekedni kezdett vele, el akarta idegeníteni a forgatástól, Schwarzi lelkesedése azonban töretlen volt. A testépítő erős német akcentussal beszélt, így James hallani sem akart arról, hogy ő alakítsa Kyle Reese-t. Ám miközben Schwarzenegger elszántan ötletelgetett, Cameron megvilágosodott: kitalálta, hogy ő kapja meg a halálosztó szerepét, ez nem kérdés.

Más források szerint Cameron egyébként Arnold menedzsere miatt döntött így. Lou Pitt rádulmálta, miszerint ügyfelének rendkívül jól állna a terminátor szerepe. Mik voltak az érvei? Schwarzenegger roppant bénán mutatna a szerelmi jelenetekben, csak nevetségessé tenné a Kyle-Sarah romantikus szálát, legfőképp az akcentusa miatt, viszont kiváló lenne számára a gépi karakter, hiszen így keveset is kell beszélnie. Ha így történt remek érvelés volt, hiszen a testépítő nélkül, aligha tudjuk elképzelni a Terminátort.

Eredetileg Schwarzenegger kapta volna a jófiú, Kyle Reese szerepét Forrás: NORTHFOTO/© 1984 by 20th Cenury Fox/20Th Cenury Fox

3. Nem ő lett volna Sarah Connor

Sarah Connor szerepére Cameron számtalan színésznő után végül Debra Winger-t szerződtette, aki az utolsó pillanatban meggondolta magát, és visszamondta a filmet. Ekkor választották ki az akkor még kezdő színésznőt, Linda Hamilton-t, akiben Cameron meglátta a sebezhetőség és a harcolni vágyó nő tökéletes dualitását. Hamilton azonban a forgatás előtt pár héttel eltörte a bokáját, sőt még javában pihentetnie kellett volna a lábát, mikor már a menekülős részeket rögzítették. (ezért fut sok jelenetben bicegve).

Linda Hamilton színésznőben Cameron meglátta a sebezhetőség és a harcolni vágyó nő tökéletes dualitását Forrás: Collection Christophel via AFP/© Hemdale / Pacific Western / Euro Film Funding/Hemdale / Pacific Western / Euro

4. Csak azért is szerelem

A Gale Ann Hurd-del ketten írt eredeti forgatókönyv szerint két ember érkezett volna a jövőből, egyikük azonban azonnal meghalt volna, mivel szilárd tárgyon belül materializálódik. Cameron ezt végül kihúzta, mert túl bonyolultnak tartotta, könnyed mozit szeretett volna csinálni. Az eredeti könyv nem tartalmazta Kyle és Sarah románcát sem, ezt a stúdió kérésére írta bele.

4+1 Sikertelenségre ítélve

Cameron a szkript írása alatt az autójában lakott, sőt még ügynöke sem volt. Kirúgta, mivel az ügynök nem látott fantáziát és nem hitt az egész Terminátor-projektben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.