A brit Nemzeti Levéltárban talált parancskönyv eddig figyelmen kívül hagyott bekezdései részletekbe menő instrukciókat tartalmaznak arról, hogyan akarta kivégeztetni feleségét, Boleyn Annát (1507-1536) VIII. Henrik (1491-1547) angol király.

A dokumentumban VIII. Henrik kikötötte, hogy bár a királynét "tűz vagy lefejezés általi halálra ítélték", "szánalomból úgy döntött", megmenti őt a tűz általi, jóval fájdalmasabb haláltól. "Ugyanakkor megparancsoltatik, hogy Anna fejét vágják le" - olvasható az írásban.

Tracy Borman, a Tudor-ház történésze szerint az írás az elmúlt évek egyik legizgalmasabb felfedezése, mely megerősíti a VIII. Henrikről mint "patologikus szörnyetegről" alkotott képet.

Az instrukciók Sir William Kingstonnak, a Tower kapitányának szólnak, részletezik, hogyan akar megszabadulni "Anglia néhai királynéjától, legutóbbi feleségétől, akit megvádoltak és elítéltek hazaárulás miatt".

Forrás: CC

A dokumentum szerint a király pontosan megadta, hol kell kivégezni feleségét és világossá tette, hogy Kingston semmit sem hagyhat ki rendeletei közül.

Nem minden instrukciót tartottak azonban be, a kivégzés helyszíne például az előírtakkal ellentétben a ma a koronaékszereket őrző Waterloo Block területe volt.

Boleyn Annát 1536. május 2-án zárták a londoni Towerbe házasságtörés miatt. A perben azzal vádolták, hogy képtelen kordában tartani "testi vágyait". Ezeket a vádakat megcáfolta, de végül hazaárulásban bűnösnek találták és a "király kívánságára" elégetésre vagy lefejezésre ítélték.
A legtöbb történész egyetért abban, hogy koholt vádakkal illették Boleyn Annát, akinek egyetlen bűne az volt, hogy nem szült fiút VIII. Henriknek. Az angol történelem leghíresebb királya hatszor nősült, hogy teljesíthesse fiúörökös iránti olthatatlan vágyát.

Forrás: MTI